Viața lui Denzel Washington, copilul de preot implicat în fapte de violență și criminalitate ajuns al doilea actor de culoare ce câștigă un Oscar pentru rol principal - LIFE.ro
Mergi la conținut

Viața lui Denzel Washington, copilul de preot implicat în fapte de violență și criminalitate ajuns al doilea actor de culoare ce câștigă un Oscar pentru rol principal

Crescând într-o suburbie predominant afro-americană, tânărul Denzel a fost martor la pierderea în lumea drogurilor, crimei și violenței a multora dintre prietenii săi. De multe ori a spus că și el ar fi ajuns așa dacă nu ar fi fost mama sa care l-a crescut singură de la vârsta de 14 ani și care a insistat să-l trimită la internatul Academiei Militare din Oakland pentru a deprinde disciplina.
Share this article

Denzel Washington a fost al doilea actor de culoare câștigător al unui Oscar, iar viața lui e la fel de interesantă precum el.

Azi, Denzel Washington poate fi descris drept unul dintre cei mai buni actori de la Hollywood, de două ori câștigător al premiului Oscar, regizor și producător de film. Rolurile lui ce au făcut istorie sunt cele din filmele „Glory”, „Malcolm X” și „The Hurricane”.

În calitate de actor este cunoscut pentru înclinația sa de a accepta roluri provocatoare pe care le-a interpretat într-o manieră ce atinge perfecțiunea.

Crescând într-o suburbie predominant afro-americană, tânărul Denzel a fost martor la pierderea în lumea drogurilor, crimei și violenței a multora dintre prietenii săi. De multe ori a spus că și el ar fi ajuns așa dacă nu ar fi fost mama sa care l-a crescut singură de la vârsta de 14 ani și care a insistat să-l trimită la internatul Academiei Militare din Oakland pentru a deprinde disciplina.

Denzel Washington în copilărie. Foto: Pinterest

Determinat să facă ceva valoros în viața lui, Denzel Washington a terminat liceul iar apoi a studiat jurnalismul, înainte de a se îmbarca pe vaporul unei cariere actoricești.

Prima lui ieșire la rampă a fost atunci când a fost ales să joace rolul lui Dr. Philip Chandler în serialul NBC, „St. Elsewhere”.

A jucat apoi câteva roluri minore înainte de a apărea în „Cry Freedom” din 1987. Portretizarea activistului social anti-apatrid, Steve Biko” l-a plasat în categoria actorilor talentați. După asta au apărut tot felul de propuneri provocatoare, pentru multe roluri fiind nominalizat și ajungând cel de-al doilea actor de culoare după Sidney Pottier care a câștigat un premiul Oscar pentru rol principal. De fapt, a câștigat două astfel de distincții. Cele mai frecvente colaborări ale sale au fost cu producătorul Jerry Bruckheimer și cu regizorul Tony Scott.

Copilăria și viața lui Denzel Washington

Denzel Washington s-a născut într-o familie compusă dintr-un tată preot penticostal, Denzel Hayes Washington Sr. și o mamă cosmeticiană, Lennis. El a fost copilul cel mare al familiei, după el născându-se alte două fete.

A urmat Școala elementară Pennington-Grimes pe care a absolvit-o în 1968. Părinții lui au divorțat când el avea 14 ani și de atunci a fost implicat în tot felul de activități de stradă, violente. Pentru a-l disciplina, mama sa l-a trimis la Academia Militară Oakland.

A intrat la universitatea Fordham după absolvirea liceului și a obținut o diplomă în jurnalism în 1977. După ce a lucrat ca art director în departamentul de creație într-o tabără de vară, a realizat că iubește să fie actor.

S-a înscris la American Conservatory Theatre, în San Francisco, cu un an înainte de a se întoarce la New York.

 

View this post on Instagram

 

Here’s a major throwback for ya! #denzelwashington

A post shared by Denzel Washington (@denzelwashington.official) on

Viața și cariera lui Denzel Washington

După ce a apărut în câteva reclame de televiziune, și-a făcut debutul în film cu comedia „Carbon Copy”, în 1981. În 1982 a urmat un alt rol, în filmul de televiziune „License to Kill”.

De-a lungul acelei decade a apărut în multe filme, printre care „A Soldier’s Story” (1984), „Power” (1986) sau  „The Mighty Quinn” (1989).

Primul mare succes al său a venit în 1989, odată cu lansarea dramei de război „Glory”, unde Denzel Washington a jucat rolul soldatului Silas Trip. A câștigat o mulțime de premii pentru acest rol.

În 1992 a jucat rolul principal în „Malcolm X”, o dramă biografică regizată de Spike Lee. Pentru portretizarea activistului musulmanului afro-american ce luptă pentru drepturile omului, Denzel Washington a primit prima nominalizare la Oscar.

 

View this post on Instagram

 

Be a warrior and work through whatever life throws your way with courage, love and positivity. And continually push forward.

A post shared by Denzel Washington (@denzelwashington.official) on

Anii ’90 au reprezentat o decadă foarte productivă pentru cariera talentatului actor. A jucat rolul avocatului Joe Miller în drama „Philadelphia” în 1993, unul dintre primele filme de la Hollywood care au adus în față problema homosexualității, SIDA și homofobia.

În 1995 a fost locotenentul comandant Ron Hunter în filmul „Crimson Tide”. Filmul a fost plasat în Rusia post sovietică, într-o perioadă de tumult politic și a primit o mulțime de aprecieri din partea criticilor.

Cel mai de succes film în care a jucat în anii ’90 a fost „The Hurricane” (1999) unde a interpretat rolul lui Rubin Carter, un boxer arestat pentru o triplă crimă. Interpretarea lui Denzel a fost extrem de apreciată și recompensată cu multe premii.

Unul dintre cele mai memorabile roluri ale sale a fost cel al detectivului Alonzo Harris în „Training Day”, drama din 2001. Au urmat „Antwone Fisher) (2002), „Inside Man” (2006) sau „The Great Debaters” (2007).

Primul premiu Oscar l-a primit în 1989 pentru rolul secundar din filmul „Glory”, iar al doilea pentru rolul antagonistului din „Training Day”.

Denzel Washington alături de Hale Berry, la ceremonia Premiilor Oscar

Viața personală a lui Denzel Washington

Denzel Washington s-a căsătorit cu Pauletta Pearson în 1983. De atunci sunt împreună și au patru copii. Anii trecuți au fost niște zvonuri conform cărora cei doi s-ar fi despărțit din cauza faptului că Denzel și-a înșelat soția cu o altă femeie. Însă au rămas doar zvonuri pentru că ei sunt în continuare împreună.

Denzel Washington alături de soția sa
Denzel Washington și fiicele sale

Denzel Washington a fost numit cel mai sexy bărbat în viață de către revista People, în 1996.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora