Căutare

Share this article

Ceva noroc, muncă multă, la pachet cu determinare și talent cu carul, așa ar arăta viața lui Ed Sheeran. Pe scurt, descrierea unuia dintre cei mai cunoscuți și recunoscuți artiști ai momentului. Ed Sheeran este băiatul care urcă pe scenă doar el cu chitara și ridică în picioare zeci de mii de oameni. Este artistul atipic: se îmbracă simplu – în 2013 a fost chiar numit cel mai prost îmbrăcat bărbat al anului, nu intră în scandaluri, dar face să vibreze la unison stadioane întregi. Drumul până aici n-a fost însă unul deloc simplu.

Viața lui Ed Sheeran – munca și talentul

Cu un păr neobișnuit de roșu, cu un semn mare pe față, ochelari cu lentile groase și o bâlbâială accentuată, Ed Sheeran a avut o copilărie grea. Respins și chiar luat în derâdere de colegii de școală, s-a retras din toate activitățile. Nu mai comunica cu copiii de vârsta lui, nu mai răspundea nici măcar la ore. A continuat să cânte însă în corul bisericii și acasă, mai ales acasă. Singur, în camera sa, a mărturisit că acelea erau unicele momente în care se simțea stăpân pe propria persoană.

Foto: Captură video Ed Sheeran

Deși părinții lui Ed sperau ca terapia menită să-i rezolve problemele de vorbire să dea roade, rezultatele întârziau să apară. Lucrurile s-au schimbat odată cu un cadou făcut lui Ed de către tatăl său, un album al lui Eminem. Impresionat de modalitatea în care cânta acesta, rapiditatea pe care o avea în exprimare, Ed Sheeran a realizat că trebuie să facă lucrurile altfel și a început să-și compună muzica, nu doar s-o interpreteze pe a altora. Acela a fost momentul în care bâlbâiala lui a dispărut ca prin farmec.

Inspirat de ceea ce adusese munca de compoziție în viața lui, Ed a prins curaj și a decis că asta este ceea ce trebuie să facă. A început să cânte în orice loc din oraș în care se țineau concerte și care îl primea. Apoi a început să înregistreze și să vândă CD-uri cu propriile compoziții. Lucrurile se mișcau, dar prea încet pentru visele puștiului crescut în Framlingham, un oraș-port la Marea Nordului.

Foto: Captură video Ed Sheeran

La 17 ani și-a împachetat visele și câteva haine, și-a luat chitara și s-a mutat la Londra, locul în care spera să-și facă talentul cunoscut. A dormit în stații de metru și chiar în parcuri, a suferit de foame și spune că a avut momente în care s-a temut că va renunța. Viața lui s-a împărțit timp de mai mulți ani între cântări în localuri mici din capitala Marii Britanii și compoziție, pentru el, apoi pentru alți cântăreți pe care îi cunoștea la spectacolele la care participa. În 2009 a avut 312 concerte, dar succesul părea să se lase așteptat.

Norocul din viața lui Ed Sheeran

În primăvara lui 2010 Ed Sheeran considera că șansa lui ar putea fi peste Ocean, așa că și-a luat un bilet de avion către Los Angeles. Era, din nou, fără un acoperiș deasupra capului, fără contract și fără prea mulți prieteni. A început să trimită înregistrări pe la diverse case de producție, fără succes, însă. Și a continuat să facă ce făcea și în Londra: să cânte. Oriunde se putea: în baruri, la radiouri locale, în orice loc unde avea un public oricât de mic.

Invitat să cânte la o emisiune radiofonică găzduită de actorul Jamie Foxx, Ed și-a terminat recitalul în ovațiile tuturor celor prezenți. Impresionat și el, Foxx i-a pus la dispoziție propriul studio de înregistrări și i-a oferit și un loc în care să stea până se punea pe picioare.

Ed Sheeran şi Elton John, unul dintre artiştii care l-au sprijinit în carieră.

În același timp, puștiul roșcat urca clipurile în mediul online și devenea printre primii artiști care beneficiau de impactul fantastic al rețelelor Social Media. A început să fie remarcat de alți artiști, printre care și Elton John, a început să primească propuneri de a cânta în turnee, iar contractul semnat cu Atlantic Records a fost cel care l-a propulsat în lumea mare a muzicii. Albumul său de debut s-a vândut rapid în peste 100.000 de exemplare, devenind al doilea cel mai bine vândut album de debut din Marea Britanie. La un an de la momentul lansării albumul ”+” avea peste 1 milion de exemplare vândute. Au urmat colabărări cu One Direction și Taylor Swift, piesa ”I See Fire” a fost folosită în filmul ”The Hobbit” iar următorul album, ”X”, a ajuns aproape instantaneu pe locul 1 în topurile din Marea Britanie și SUA.

Foto: Instagram Ed Sheeran

Viața lui Ed Sheeran: Un artist de succes, un om la fel de modest

Succesul parcă l-a ambiționat și mai tare pe Ed Sheeran. A muncit mai mult și mai bine, fără să arate vreo schimbare în felul de a fi. Ba mai mult, a avut grijă să țină cont de părerile oamenilor care îi ascultă muzica. Un exemplu este eliminarea versurilor cu conținut vulgar de pe albumul ”X” după ce un șofer de taxi i-a spus că nu se simte confortabil la ideea că fiica lui ascultă astfel de muzică. Varianta originală avea un limbaj vulgar, dar Ed a ținut cont de rugăminte și l-a eliminat.

Anul 2019 i-a adus titlul de cea mai bogată celebritate sub 30 de ani din Marea Britanie, detronând-o pe cea care i-a fost exemplu în toți acești ani, Adele. Ed și-a dublat practic averea în ultimul an datorită megaturneului Divide, cel care l-a adus vara aceasta și în fața fanilor români, dar și datorită cântecelor scrise pentru alți artiști, toate intrând în top 10 în Marea Britanie.

Banii și faima nu l-au făcut să uite însă de celelalte lucruri importante din viața lui. La finalul turneului Ed a anunțat că își întrerupe activitatea pentru un an și jumătate ca să poată sta mai mult timp cu proaspăta lui soție, Cherry Seaborn. Ed și Cherry se cunosc de la vârsta de 11 ani și s-au căsătorit anul trecut, în secret, în locuința lor din Estul Marii Britanii, locul în care au și crescut. De altfel, în mai toate melodiile de pe noul album, ”No. 6 Collaborations Project”, apar constant mărturisiri ale dragostei ce i-o poartă și a uimirii constante referitoare la faptul că ea l-a ales pe el.

Ed Sheeran şi Cherry Seaborn, în adolescenţă

Și, deși surprinzător într-o lume tot mai grăbită și destul de superficială, succesul unui băiat simplu, care cântă despre dragoste, suferință și vulnerabilitate, umanitate, un băiat care nu se teme să arate cine a fost și prin ce a trecut, ne arată și nouă, tuturor, că lumea are nevoie de sensibilitate și profunzime.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO