Viaţa lui Eddie Redmayne, actorul care şi-a făcut un renume din a juca unele dintre cele mai controversate roluri - LIFE.ro
Mergi la conținut

Viaţa lui Eddie Redmayne, actorul care şi-a făcut un renume din a juca unele dintre cele mai controversate roluri

A urmărit fiecare documentar şi fiecare clip în care apărea Hawking, i-a citit toate cărţile şi i-a cerut ajutorul unui fizician de la Imperial College of London, care să-i explice teoriile din cărţile acestuia.
Share this article

Eddie Redmayne are numai 39 de ani, dar premii pe care alţii nu au reuşit să le câştige într-o viaţă întreagă. Actorul britanic este considerat a fi drept unul dintre cei mai talentaţi din generaţia sa, însă nu consideră că ar fi vreun star, aşa cum îl cataloghează presa. Îl contrazic rolurile făcute, pe cât de grele şi controversate, pe atât de bine duse la capăt.

La 10 ani Eddie Redmayne şi-a dat seama că actoria este viaţa lui

Născut în primele zile ale anului 1982, în centrul Londrei, Eddie Redmayne a avut parte de o copilărie fără griji. Cu 2 părinţi implicaţi în afaceri bănoase, puştiul a avut parte de o educaţie aleasă. A studiat la Eton College, acolo unde a fost coleg cu prinţul William şi prinţul Harry, apoi la Cambridge, unde a absolvit Istoria Artei.

Foto: dailymail.co.uk

Descoperise arta însă cu multă vreme înainte, când la 10 ani a început cursurile unei şcoli de actorie celebră, unde a fost coleg cu comedianul James Corden. Acolo s-a îndrăgostit iremediabil de actorie şi cântat şi a ştiut că este drumul pe care vrea să-l urmeze.

Eddie Redmayne, foto: pinterest.com

Înainte să ajungă însă să-şi câştiga banii doar din actorie, Redmayne a lucrat ani buni ca model şi sa descurcat de minune şi în acest rol. În 2012 Vanity Fair l-a trecut pe lista bărbaţilor cel mai bine îmbrăcaţi, iar 3 ani mai târziu era numărul 1 pe lista celor mai bine îmbrăcaţi bărbaţi britanici, realizată de GQ.

Debutul pe scenă şi l-a făcut la 20 de ani, într-o piesă de Shakespeare. 2 ani mai târziu primea primul său premiu, pentru un debutant excepţional, iar un an mai târziu era din nou recompensat cu un premiu asemănător.

Eddie Redmayne, foto: harpersbazaar.com

Teatrul a continuat să fie o prezenţă constantă în viaţa sa, iar la 27 de ani era distribuit în Red, noua piesă a triplului nominalizat la Oscar, John Logan. Rolul avea să-i aducă unul dintre cele mai prestigioase premii britanice, Olivier Award pentru Cel mai bun actor într-un rol secundar. Aceeaşi piesă l-a dus într-un mega turneu pe Broadway, iar interpretarea lui a fost de această dată răsplătită cu un Tony, aşa că întoarcerea acasă i-a adus primul mare rol pe scenă, cel al lui Richard al II-lea în piesa cu acelaşi nume.

În paralel cu teatrul Eddie Redmayne şi-a făcut debutul în mai multe seriale tv, iar debutul pe marile ecrane l-a avut în 2006, în thrillerul australian Like Minds, al cărui regizor îl remarcase la teatru. În acelaşi an a jucat în compania lui Matt Damon, a Angelinei Jolie şi a lui Robert De Niro în The Good Shepard, film produs şi regizat de acelaşi De Niro. Au urmat roluri din ce în ce mai consistente în filme extrem de diferite, de la comedii şi drame la filme istorice şi iar thrilleruri.

Eddie Redmayne în Red, foto: people.com

Primul rol principal, primul Oscar din carieră

The Theory of Everything, filmul despre viaţa fizicianului Stephen Hawking, avea să-i definească însă cariera deja bogată. La primul său rol principal într-un film pentru marile ecrane Redmayne a primit misiunea de a intra în pielea lui Hawking, iar interpretarea lui a fost lăudată chiar de omul de ştiinţă. Hawking a mărturisit că a avut momente când privea ecranul şi avea impresia că se priveşte pe el.

Nu doar fizicianul a apreciat însă felul în care a jucat. Eddie Redmayne a primit pentru acest rol primul său Oscar, un BAFTA, un Glob de Aur, dar şi premiul Sindicatului Actorilor pentru Cel mai bun actor într-un rol principal.

Nu a fost însă un drum lejer, cum ar putea părea. Redmayne nu a fost pe lista actorilor britanici chemaţi la audiţii, dar nu era prima oară când îi făcea cu ochiul un rol complicat. Şi-a rugat agentul să se dea peste cap şi să-i stabilească o întâlnire cu regizorul filmului. S-au văzut într-un pub din Londra, iar actorul a simţit că intră în pământ de ruşine când el şi-a comandat o bere, iar Marsh, o cafea. Discuţiile dintre ei au fost însă suficient de interesante încât ca Redmayne să primească o şansă. A dat proba şi a luat-o.

Au urmat 4 luni intense în care actorul a studiat viaţa lui Hawking din scoarţă în scoarţă, încercând să surprindă fiecare detaliu care să-l apropie mai mult de personajul său. A urmărit fiecare documentar şi fiecare clip în care apărea Hawking, i-a citit toate cărţile şi i-a cerut ajutorul unui fizician de la Imperial College of London, care să-i explice teoriile din cărţile acestuia.

A lucrat apoi câte 4 ore pe zi cu un coregraf care să-l ajute să studieze şi să imite mişcările lui Hawking, de la mers la băutul unui pahar cu apă, de la ridicatul unui pix la simpla respiraţie. La fiecare 2 săptămâni mergea la o clinică de neurologie din Londra unde stătea de vorbă cu pacienţii, ca să înţeleagă cât mai bine cum îi afectează scleroza laterală amiotrofică, boala de care suferea fizicianul şi care, conform medicilor, ar fi trebuit să îl ucidă la vârsta de 25 de ani. În unele cazuri a mers şi la ei acasă pentru a putea înţelege cum s-a manifestat boala în etape diferite şi la vârste diferite.

Eddie Redmayne în The Theory of Everything, foto: inverse.com

Avea toate informaţiile adunate într-un caiet pe care îl purta cu el peste tot. Erau la fel de importante precum scenariul şi chiar l-a scanat la un moment dat, de teamă ca nu cumva să-l piardă. Cu doar câteva zile înainte de începerea filmărilor Redmayne a fost primit şi de Stephen Hawking. A fost ceea ce-i trebuia ca să poată avea tabloul complet al personajului pe care urma să-l interpreteze. Emoţiile erau atât de mari însă încât în noaptea de dinaintea începerii filmărilor nu a închis ochii deloc. Avea să mărturisească mai târziu că a fost singura dată în viaţa lui când nu a putut dormi.

Actorul care pare să caute rolurile provocatoare şi controversate

Următorul mare proiect al lui Redmayne, The Danish Girl, avea să fie nu doar greu, dar şi unul extrem de cotroversat. Actorul a acceptat să joace rolul uneia dintre primele persoane din lume care a trecut printr-o operaţie de schimbare de sex, Lili Elba, iar decizia a stârnit furia comunităţii transgender, care nu considera că cineva din afara comunităţii le poate înţelege cu adevărat emoţiile şi trăirile.

Aparent, pentru marele public şi critici, Redmayne a făcut o treabă foarte bună pentru că rolul i-a adus o a doua nominalizare consecutivă la Premiile Oscar. Acum, 6 ani mai târziu de la premieră, actorul spune că a fost o greşeală imensă să accepte acel rol. Nu pentru că nu ar fi făcut el o treabă foarte bună, ci pentru că între timp a înţeles mult mai bine cât de important era ca acel rol să fie jucat chiar de un actor trans.

„Am făcut acel film cu cele mai bune intenţii, dar cred că a fost o greşeală. Cele mai multe discuţii despre frustrările referitoare la distribuţie sunt tocmai pentru că mulţi actori nu primesc un loc la masă.”

Eddie Redmayne în The Danish Girl, foto: people.com

Asta nu înseamnă că se fereşte de acum înainte de roluri provocatoare. Actorul joacă în prezent într-o nouă producţie a Cabaret, la Playhouse Theatre din Londra. Rolul său, cel al unui maestru de ceremonii, a fost jucat de multe ori de-a lungul vremii de actori ce fac parte din comunitatea LGTBQ.

„Dintre toate personajele pe care le-am jucat vreodată, acesta sfidează cel mai mult tiparele. Aş ruga oamenii să vadă spectacolul înainte să judece pe cineva.”

Citeşte şi: Viața lui Stephen Hawking: geniul care nu a lăsat o boală devastatoare să stea în calea destinului său – LIFE.ro
Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora