fbpx

Căutare

Share this article

Viața lui Evgeni Plushenko, cel supranumit regele gheții, a început în urmă cu 37 de ani, într-un mic district al fostei Uniuni Sovietice.

A început să patineze la 4 ani pentru că primise patinele de care nu mai aveau nevoie prietenii de familie ai părinților lui, dar și pentru că mama sa, exasperată de răcelile repetate ale micuțului Evgeni, a căutat o metodă de a-l căli.

Astăzi, viața profesională a lui Evgeni Plushenko este încununată cu multiple titluri de campion: de patru ori medaliat la campionatele olimpice, de trei ori campion mondial, de șapte ori campion european și de zece ori campion național al Rusiei.

Plushenko în copilărie. Foto: allrus.me

Viața personală a lui Evgeni Plushenko

Plushenko s-a născut pe data de 3 noiembrie 1982, în Dzhamku, o localitate din Ținutul Habarovsk, Rusia.

Mama sa era originară din Volgograd, iar tatăl, tâmplar de profesie, s-a născut în Donetsk, Ucraina.

În primii ani ai copilăriei, Evgheni a locuit în Volgograd, însă, la vârsta de 12 ani s-a mutat împreună cu familia la Saint Petersburg. După terminarea școlii, s-a înscris și a obținut diploma de licență la facultatea de turism din Saint Petersburg.

La 23 de ani s-a căsătorit cu Maria Ermak, o studentă a facultății de sociologie din Saint Petersburg, iar un an mai târziu a venit pe lume primul lui copil, Egor Evgenievich. Din păcate relația s-a destrămat definitiv, alți doi ani mai târziu, când s-a pronunțat oficial divorțul. În august 2009, Plushenko și-a anunțat logodna cu Yana Rudkovskaya, producătoarea muzicală a faimoasei cântărețe ruse, Dima Bilan. După căsătoria lor, în foarte scurt timp a apărut și Alexander, cel de-al doilea copil al lui Evgheni Plushenko.

Plushenko alături de cea de-a doua soție a sa și fiul lor. Foto: manygoodtips.com

Patinajul, marea pasiune a vieții lui Evgeni Plushenko

În copilărie, Evgheni suferea adesea de răceli repetate, motiv pentru care mama sa a decis că are nevoie de antrenament fizic ca să se călească și, la vârsta de patru ani, l-a înscris la cursurile de patinaj artistic. Prima sa antrenoare a fost Tatiana Skala. La vârsta de 11 ani, patinoarul din Volgograd s-a înschis, dar pentru că Plushenko era foarte bun la acest sport, părinții săi au decis că el trebuie să meargă mai departe, așa că l-au dus la Saint Petersburg, unde a fost primit la clasa legendarului Alexei Mishin.

Aceasta a fost probabil cea mai grea perioadă din viața lui Evgeni Plushenko, din cauză că, în primul an la Saint Petersburg a trebuit să înfrunte o mulțime de dificultăți. Aflat la peste 1000 de kilometri depărtare de părinți și de casă, trăia într-un apartament comunal, în niște condiții deloc potrivite vârstei lui fragede. Părinții lui făceau ture duble la serviciu pentru a-și susține copilul în marele oraș. A fost de zeci de ori pe punctul de a renunța la tot pentru a se întoarce înapoi acasă, însă visul lui și dorința puternică de a reuși, au ieșit învingătoare.

După un an, mama lui s-a mutat cu el la Saint Petersburg, iar cu sprijinul moral și financiar al antrenorului său, viața lui Evgeni Plusheko s-a îmbunătățit și astfel a reușit să se concentreze mai bine la antrenamente.

Astfel, la vârsta de 14 ani a participat la Campionatul Mondial de patinaj artistic la juniori, campionat ce a avut loc la Seoul, Coreea de Sud. Anul următor, la vârsta de numai 15 ani a câștigat medalia de bronz la Campionatul Mondial de patinaj artistic, de data aceasta ne mai participând la juniori. După această victorie, toată lumea vorbea despre „băiatul minune al gheții”

Cariera și viața lui Evgeni Plushenko 

După câștigarea medaliei de bronz la Campionatul mondial, Plushenko a dezvoltat o rivalitate față de Alexei Yagudin, cu care s-a antrenat sub îndrumarea lui Mishin. În 1998 Yagudin a decis să plece de la antrenamente și să-și caute un alt antrenor de renume. La campionatul european din anul 2000, Plushenko a reușit să-l învingă pe Yagudin, însă nu a terminat decât pe locul al patrulea în Campionatul Mondial.

Foto: Shutterstock

Între anii 2000 și 2001, Plushenko a avut un sezon încărcat de succes, fiecare participare a sa la o competiție soldându-se cu o victorie, inclusiv cu titlul de campion mondial.

La Olimpiada de iarnă din 2002, Yagudin și Plushenko erau favoriți. Plushenko a terminat pe locul 4 la programul scurt deoarece a căzut în timpul unei sărituri obligatorii, însă la programul liber a ales o temă din „Carmen” și, până la final a obținut medalia de argint. Plushenko a câștigat majoritatea competițiilor în care a intrat. În sezonul 2004-2005 a avut unele dificultăți, iar la campionatul Mondial ce s-a ținut la Moscova, a fost nevoit să se retragă din cauza unei accidentări ce a necesitat operație.

În 2006, Plushenko a decis să ia o pauză de la competițiile olimpice deoarece avea nevoie de odihnă și recuperare pentru a depăși cu bine accidentările din trecut.

După ce a văzut ce rezultate slabe a înregistrat Rusia la Campionatul Mondial din 2007 (cele mai proaste ale ultimilor 60 de ani), Plushenko și-a făcut griji că țara sa natală ar putea pierde statutul de putere dominantă în patinaj și a decis să se întoarcă pe gheață.

În 2008, Plushenko împreună cu violonistul Edvin Marton, au acompaniat-o pe Dima Bilan pe scena de la Eurovision.

În 2009, Evgeni Plushenko a anunțat că și-a reluat antrenamentele cu antrenorul său de-o viață, Alexei Mishin, pentru a se pregăti de Olimpiada din 2012.

La Campionatul European din 2010, Plushenko a stabilit un nou record mondial, cu scorul de 91,30 de puncte la programul scurt, ceea ce i-a adus a șasea victorie din carieră.

A patinat la Jocurile Olimpice de iarnă din Vancouver unde a obținut 90,85 de puncte, scor cu care a depășit recordul olimpic și a ajuns în fruntea clasamentului. Însă, la Campionatul Mondial din 2010, a obținut doar medalia de argint, deși el a susținut mereu că o merita pe cea de aur și că a fost o neînțelegere.

Plushenko a devenit primul patinator medaliat la trei ediții ale Jocurilor Olimpice. S-a retras din Campionatele Mondiale, după anul 2010, acuzând că i s-a adus un prejudiciu.

Pierderea eligibilității

Pe 28 iunie 2010, Uniunea Internațională a Patinatorilor a anunțat că Plusenko și-a pierdut eligibilitatea din cauza faptului că în lunile anterioare a participat la spectacole pe gheață, fără a avea autorizația Federației de patinaj din Rusia. A avut la dispoziție 21 de zile pentru a ataca decizia Curții de Arbitraj în Sport, însă nu a făcut-o. În perioada următoare a participat la tot felul de show-uri pe gheață și s-a antrenat în speranța revenirii în competiții. În aprilie 2011, Plushenko a trimis o scrisoare președintelui Federației pentru Patinaj Artistic, Aleksandr Gorshkov, prin care cerea reintegrarea în competiții. În această scrisoare, Plushenko a spus că speră că interdicția nu este o consecință a criticilor sale cu privire la arbitrarea de la Jocurile Olimpice și că ar dori să revină la competiție. Astfel în iunie 2011 s-a anunțat că Evgeni Plushenko a fost reintrodus în lumea competiției din patinaj, cu unanimitate de voturi.

În decembrie 2012 Plushenko a câștigat al nouălea titlu de campion național al Rusiei și a fost ales în echipa țării pentru Campionatul European din 2012. În ianuarie 2012, Plushenko a confirmat zvonul potrivit căruia urma să se opereze la genunchi și că nu va putea participa la următorul Campionat Mondial.

Deși a început colaborări cu unii coregrafi renumiți, problemele legate de spate și de genunchi, tot nu l-au lăsat să concureze la capacitate maximă. A câștigat și al zecelea titlul național, însă în ianuarie 2013 a fost operat de hernie de disc, după ce a abandonat Campionatul European.

Au urmat alte competiții în care a concurat pe muchie de cuțit, însă după Jocurile Olimpice de la Sochi din 2017, a devenit antrenor de patinaj artistic.

În toată această perioadă a cochetat și cu politica însă, după ce a fost ales într-un mandat în Consiliul din Saint Petersburg, și apoi i s-a reproșat că nu este foarte conștiincios în acest domeniu, a renunțat, fără intenția de a se mai înscrie vreodată în vreun partid.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO