Căutare

Share this article

Viața lui Jamie Oliver sună cam așa: este milionar, a fost votat de către Revista People drept cel mai sexi chef și are o căsnicie fericită alături de iubita sa din copilărie. Viața a fost generoasă cu celebrul Jamie Oliver. Dar ce a făcut ca să ajungă aici?

Născut pe 27 mai 1975, Jamie Oliver a crescut în pub-ul părinților lui din Essex, The Cricketers, unde a ajutat în bucătărie din poziția de copil bun la toate și unde a mai folosit aragazul mamei sale, atunci când ea nu era atentă. A fost un antrenament timpuriu ce s-a dovedit util la 16 ani când a părăsit școala și s-a înscris la Westminister Catering College.

Au urmat apoi joburi la restaurante prestigioase din Marea Britanie și din restul Europei.

Iar când Pat Llewelyn, producătorul cooking show-ului TV „Two Fat Ladies”, l-a contactat după ce îl descoperise într-un documentar despre Riverside Café, el a ajuns deja la nivelul de bucătar secundar la un prestigios restaurant londonez. Și când tânărul de 21 de ani a intrat desculț în studioul show-ului „The Naked Chef”, toată lumea s-a amuzat pe seama accentului și stilului său de prezentare. Însă, curând au fost forțați să accepte că lumea iubea mâncarea sa simplă și amuzantă, dar și personalitatea sa minunată.

Unul dintre restaurantele lui Jamie Oliver, Foto: Shutterstock

Băiatul din Essex făcea lucrurile atât de bine încât premierul de atunci al Marii Britanii, Tony Blair, l-a rugat să se ocupe personal de o cină oficială la care urma să-l întâlnească pe omologul său italian. Rezultatul a fost un așa mare succes încât liderul laborist i-a oferit lui Jamie Oliver postul de „țar al mâncării” pentru spitalele britanice, un rol pe care el l-a refuzat.

Foarte selectiv și atent la imaginea sa, starul de la The Naked Chef a avut curajul să refuze acei giganți alimentari internaționali ale căror produse și principii nu se potriveau convingerilor sale alimentare. Atât Nestle, cât și Coca-Cola l-au rugat să pozeze pentru ei într-o reclamă publicitară, însă ambii au fost refuzați. Cu toate acestea Jamie Oliver are un contract promoțional cu un supermarket organic, Sainsbury.

Dorind să-și folosească statutul de înaltă calitate, bucătarul cu inimă mare a deschis un restaurant caritabil la Londra, numit Fifteen. Ca parte a show-ului său, Jamie’s Kitchen, Jamie a instruit 15 tineri dezavantajați ai societății pentru a lucra în domeniul alimentar. Show-ul a fost un mare hit, motiv pentru care s-au deschis și alte restaurante Fifteen în întreaga lume, de la Amsterdam la Melbourne.

Apoi, în 2005, Jamie Oliver a lansat unul dintre marile sale succese, seria Jamie’s School Dinners, prin care a încercat să aducă mâncare sănătoasă în cantinele școlilor. Mulțumită efortului lui, guvernul a promis o suplimentare a bugetului cu 280 de milioane de lire sterline pentru prânzul copiilor din școli în următorii trei ani, iar Jamie a fost votat drept personajul politic cel mai inspirațional al anului, în cadrul unei ceremonii de premiere.

După ce a revoluționat industria meselor școlare, acest bucătar conștient de sănătate și-a îndreptat atenția spre a scoate în evidență situația puilor de fermă din industria păsărilor de curte. A lansat Jamie’s Fowl Dinners și ca urmare a expunerii sale, supermarketurile au raportat o creștere masivă a vânzărilor cărnii de pui organic sau crescut fără chimicale.

Viața personală a lui Jamie Oliver este un succes la fel de mare precum viața sa profesională.

Jamie Oliver, soția și doi dintre copiii săi, Foto: Shutterstock

Jamie s-a căsătorit cu fostul fotomodel, Juliette „Jules” Norton” pe care a cunoscut-o pe vremea când amândoi erau elevi la școala Newport Free Grammar, într-o biserică ce se afla la numai 200 de metri de casa părinților lui. Momentul cheie al ceremoniei a fost interpretarea piesei lui Elvis Presley „I Can’t Help Falling in Love”. Jamie și Jules duc o viață de familie minunată alături de cei cinci copii ai lor.

read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO