fbpx

Căutare

Share this article

Viața lui Jean Paul Gaultier este probabil subiect de interes pentru oricine are cea mai mică pasiune pentru modă. Povestea lui este uimitoare și începe să se croșeteze încă din copilărie, pe vremea când își petrecea mare parte din timp în dulapul bunicii sale, admirând frumusețea, eleganța, dar și decadența unor obiecte vestimentare precum corsetele.

Peste ani avea să devină unul dintre cei mai cunoscuți designeri din industria modei.

O prezentare de modă în stilul Jean Paul Gaultier

Viața lui Jean Paul Gaultier. Cine este el?

La vârsta de 18 ani, Jean Paul Gaultier a făcut primul pas spre marea sa pasiune, alăturându-se casei de modă Pierre Cardin, ca ucenic. În scurt timp avea să facă echipă cu Jacques Esterel și Patou. Debutul propriei colecții a lui Gaultier a avut loc în 1976, însă lansarea propriei case de modă s-a lăsat așteptată până în 1982. Încă de atunci, stilul lui s-a afirmat ca fiind unul ce schimbă complet viziunile unui standard în modă. Iar asta s-a văzut în special în 1990 când a colaborat cu Madonna și a creat pentru ea infamele sutiene conice, ceea ce i-a adus mai multă popularitate ca oricând.

Jean Paul Gaultier și Madonna, o fotografie ce a făcut înconjurul lumii. Foto: Elle

În 2003 a devenit designerul principal de la Hermes, iar din 2011, Diet Coke l-a numit director de creație.

Viața și copilăria lui Jean Paul Gaultier

Fiind singurul copil al unui contabil și al unei casiere, Jean Paul Gaultier și-a dezvoltat gustul pentru modă încă din fragedă pruncie. Cea mai mare parte a copilăriei sale a petrecut-o alături de bunica sa maternă, iar cea mai mare sursă de inspirație a găsit-o în dulapul acesteia – era de-a dreptul fascinat de corsetele ei. La un moment dat chiar a creat un sutien pentru un ursuleț de pluș, un joc ce mai târziu a fost prezentat în timpul unei prezentări de modă.

La 13 ani, Jean Paul Gaultier deja făcea creații pentru mama și bunica sa.. Iubea revistele de modă și ardea de dorință să fie la curent cu ultimele noutăți în materie de design. Și asemenea celor mai mulți dintre designerii de renume, a început de mic să-și creeze propria colecție vestimentară. A trimis câteva dintre schițele sale unor designeri parizieni și astfel a reușit să prindă un job la casa de modă a lui Pierre Cardin. Era prima sa experiență de instruire formală în designul vestimentar.

Gaultier și-a început cariera ca asistent pentru Cardin în 1970, după care, anul următor, s-a mutat alături de Jean Patou. În această perioadă viața lui jean Paul gaultier se afla sub o mare influență din partea lui Yves Saint Laurent, însă asta nu l-a oprit să accepte un post de designer în Filipine.

Jean Paul Gaultier în copilărie

Viața lui Jean Paul Gaultier.  Cum se naște o stea

În 1976, Gaultier și-a făcut propria marcă fashion și a avut prima apariție pe podium, în Paris. El și-a deschis afacerea alături de una dintre persoanele importante din viața sa, Francis Menuge, iar mai târziu a primit un ajutor financiar din partea Kashiyama, o companie japoneză de haine.

În scurt timp, Gaultier a devenit cunoscut ca băiatul rău al lumii modei. El a contestat noțiunile populare de gen și s-a inspirat din influențele de stradă și punk. Un aspect timpuriu pe care l-a creat pentru femei a implicat amestecarea unei jachete din piele dură cu o fustă din crinolină și cu adidași. Gaultier a scos în față lenjeria intimp prin rochiile sale corset, cu care a debutat în 1983. Doi ani mai târziu a arătat lumii întregi fustele pentru bărbați, un alt efort al designerului de a subverti stereotipurile de gen. El a sfidat, de asemenea, așteptările legate de prezentările sale de modă, căpătând o reputație pentru show-urile sale excentrice. Purtând adesea kilt-ul său comercial și puloverul cu dungi, Gaultier a devenit rapid una dintre cele mai cunoscute figuri din lumea modei.

Jean Paul Gaultier în primii ani în industria modei. Foto: Pinterest

Viața lui Jean Paul Gaultier. Un simbol al podiumului internațional al modei

În 1990, Gaultier s suferit o mare pierdere, atât pe plan personal, cât și profesional. Partenerul său, Francis Menuge a murit de SIDA. Însă nu s-a afundat în depresie. În același an a creat ceva ce va avea loc tot timpul în semnătura sa: în colaborare cu designerul de costume al lui Madonna, a creat sutienele conice infame pe care artista le-a purtat în turneul Blond Ambition Tour.

Foto: Vogue

Madonna a apărut pe scenă purtând un sutien în formă de con sub un costum în stil bărbătesc cu tăieturi strategice în față. Sutienul conic, care părea a fi o fuziune de lenjerie antică și futuristă, i-a adus lui Gaultier un alt nivel de atenție în lumea modei.

Câțiva ani mai târziu, Gaultier a lansat primul său parfum și a fost gazda propriului show de televiziune, Eurotrash. De asemenea, și-a folosit imaginația pentru a crea costumele unor filme precum The City of Lost Children sau The Fifth Elemnt (cu Bruce Willis și Milla Jovovich). Și în 1997 și-a lansat prima colecție couture.

Jean Paul Gaultier în kilt. Foto: Pinterest

Viața lui Jean Paul Gaultier în ultimii ani

Chiar dacă nu mai este rebelul tânăr de pe podium, Gaultier rămâne unul dintre cei mai creativi și inovatori designeri de modă. El a colaborat cu casa de modă franceză Hermés în 1999, vânzându-i o cotă de 35% din afacerea sa (care a crescut ulterior la 45%). În această perioadă, pe lângă faptul că și-a creat propriile colecții de haine, Gaultier a fost și director creativ al marii case de modă.

Jean Paul Gaultier continuă să-și extindă afacerea în direcții noi, adăugând mai multe parfumuri și lansând o linie de îmbrăcăminte pentru copii. El a devenit, de asemenea, un favorit pentru multe vedete, printre care Naomi Watts, Marion Cotillard și Nicole Kidman. Kidman a purtat una dintre rochiile sale atunci când a fost desemnată cea mai bună actriță în rol principal, la decernarea Premiilor Oscar din 2003. Cotillard s-a îmbrăcat într-o ținută semnată Gaultier când a câștigat Oscarul, în 2008. Continuând să lucreze în culise, Gaultier a creat mai multe modele pentru scenă și film. El a creat costumele pentru X Tour al lui Kylie Minogue în 2008 și pentru Bad Education (2004) al regizorului Pedro Almodóvar și The Skin I Live In (2011).

Nicole kidman într-o rochie semnată jean Paul Gaultier. Foto: Shutterstock

Tot în 2011, Gaultier și-a încheiat relația cu Hermés. Puig, un gigant spaniol de parfumuri și modă, a cumpărat o cotă de 60% din compania sa în luna mai a aceluiași an. El a declarat pentru WWD că este „încântat” de vânzare. „Cumpără Gaultier pentru Gaultier, nu ca să-l transforme în altceva”.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO