Căutare

Share this article

Pentru cei mai mulţi, Jeremy Clarkson este prezentatorul Top Gear care face glume mai mult sau mai puţin proaste şi care dă de pământ, la propriu şi la figurat, cu cele mai scumpe maşini din lume. Pentru alţii, Clarkson este prezentatorul tv implicat într-o mulţime de scandaluri, majoritatea pornite de la acuzaţii de rasism, homofobie sau considerate denigratoare. Viaţa lui Jeremy Clarkson şi activitatea lui profesională sunt însă la fel de complexe şi complicate precum viaţa de familie, marcată şi ea de divorţuri şi infidelităţi repetate.

Viaţa lui Jeremy Clarkson – Din victimă a bullyingului în băiat rebel, mereu pus pe harţă

Născut în oraşul britanic Doncaster, Jeremy Clarkson a avut în primii ani de viaţă un parcurs liniştit. Deşi nu aveau venituri prea mari, mama – profesoară şi tatăl – comis-voiajor l-au înscris pe fiul lor încă de când era un bebeluş pe lista unor instituţii private de învăţământ de prestigiu. Îşi doreau să aibă parte de o educaţie aleasă. Norocul a fost că o inovaţie în mica lor afacere cu tricotaje pentru ceainice, mai precis nişte urşi Paddington de pluş realizaţi chiar de mama lui Clarkson, le-a adus banii necesari, iar Jeremy, atunci în vârstă de 13 ani, a putut merge la şcolile dorite de părinţii săi: Hill House School şi, ceva mai târziu, Repton School.

Norocul nu le-a adus însă şi ceea ce îşi doreau. Fiul lor nu s-a adaptat deloc la noile şcoli, spunând chiar ceva mai târziu că Repton School era un dezastru continuu, un loc unde a fost supus constant bullyingului. Clarkson spune că în timpul petrecut acolo a fost aruncat într-un bazin cu apă aproape îngheţată, a fost bătut în mod repetat, a fost pus să lingă vasurile de WC, i s-au tăiat hainele şi multe alte umilinţe. Până la urmă tot el a fost exmatriculat pentru că bea, fuma şi era, în general, o pacoste.

foto: reddit.com

În aceeaşi perioadă însă, la acelaşi liceu, Clarkson i-a cunoscut pe Arian Newey, cel ce avea să devină inginer în Formula 1 şi Andy Wilman, viitorul producător executiv al emisiunii Top Gear. Şi tot în anii aceia zbuciumaţi Clarkson a luat primul contact cu zona media: juca rolul unui băiat de la o şcoală publică într-un serial radio BBC, Children`s Hour.

Viaţa lui Jeremy Clarkson – Pasiunea pentru maşini şi plăcerea de a vorbi despre ele

Pentru că şcoala nu a fost tocmai ce visase familia sa, britanicul a început să lucreze, iar primul său job a fost ca vânzător ambulant pentru afacerea părinţilor săi. N-a rămas prea mult acolo însă şi a urmat un curs de jurnalism, începând să scrie pentru Rotherdam Adviser, ulterior pentru publicaţii precum Rochdale Observer, Wolverhampton Express and Star sau Lincolnshire Life.

Shropshire Star a fost locul în care a început să scrie despre marea lui pasiune: maşinile. Nu a fost însă floare la ureche. A început să testeze mai întâi maşini mici de la Peugeot şi Fiat, a trecut apoi la Ford Granadas şi Rovers, iar după 7 ani de editoriale în domeniul auto a condus primul Aston Martin Lagonda. Mai aveau să treacă alţi 10 ani până să testeze primul Lamborghini.

Foto: mirror.co.uk

În 1984, la vârsta de 24 de ani, Clarkson înfiinţează the Motoring Press Agency în cadrul căreia, alături de alţi jurnalişti de profil, testau diverse maşini pentru ziare şi reviste locale. Cu timpul a început să scrie pentru publicaţii mai mari, iar pentru revista Top Gear a scris încă de la lansarea acesteia, în 1993.

Tot în anii `80 a început să scrie şi pentru tabloidul The Sun, cu care colaborează şi în prezent, dar şi pentru The Sunday Times, ziarul cu cele mai mari vânzări din categoria quality.

Viaţa lui Jeremy Clarkson – Perioada Top Gear şi succesul internaţional

Anul 1988 a fost cel care l-a introdus în lumea televiziunii, odată cu prima ediţie a emisiunii Top Gear. Producătorul acesteia, jurnalistul Jon Bentley spunea că Jeremy Clarkson era exact ce avea nevoie pentru o emisiune ieşită din tipare: experienţă, entuziasm, umor, era înfumurat şi lipsit de respect.

Iar Clarkson a rămas la Top Gear 12 ani în formatul iniţial şi alţi 13, din 2002 până în 2015, în noul format unde i s-au alăturat James May şi Richard Hammond. Ei au transformat Top Gear în cea mai urmărită emisiune a postului BBC Two, emisiune retransmisă în mai bine de 100 de ţări din toată lumea. În 2012, înainte ca BBC să preia controlul complet asupra ei, compania lui Clarkson care se ocupa de publicitatea şi redistribuirea internaţională a Top Gear a câştigat aproape 150 de milioane de lire sterline.

Foto: carthrottle.com

Poate Top Gear i-a adus celebritatea la nivel mondial, dar britanicul are mult mai multe produse de televiziune la activ. A prezentat competiţia televizată Robot Wars, a avut un talk show ce i-a purtat numele în care intervieva muzicieni, politicieni sau personalităţi media, a prezentat şi documentare pe teme de istorie sau inginerie. A apărut în serialul de televiziune Room 101, dar şi în talk-show-uri pe teme diverse, inclusiv politice. În 2015, împreună cu colegii săi de la Top Gear, a pornit un nou proiect, The Grand Tour, emisiune produsă pentru Amazon Video, iar în 2018 a fost anunţat ca fiind noul prezentator al celebrei emisiuni Who Wants to Be a Millionaire?

Viaţa lui Jeremy Clarkson – Controversele, scandalurile şi finalul Top Gear

Stilul sarcastic şi de multe ori neiertător al lui Clarkson a dat naştere unor mulţime de nemulţumiri şi plângeri la adresa lui.

În 1998 Hyundai a depus o plângere la BBC ca urmare a remarcilor bigote şi rasiste făcute de către prezentatorul britanic la adresa angajaţilor companiei aflaţi la Birmingham Motor Show.

În 2004, la British Press Awards a intrat într-o altercaţie fizică cu jurnalistul Piers Morgan, pe care l-a înjurat şi l-a lovit înainte să apuce agenţii de pază să intervină. Morgan s-a ales cu o cicatrice deasupra sprâncenei stângi.

În 2007 a fost subiect de critică în Parlamentul din Malaezia după ce a descris una dintre maşinile produse în această ţară, Perodua Kelisa, drept cea mai proastă maşină din lume şi vorbind în termeni denigratori despre muncitorii care au lucrat la ea.

A reuşit să îi scotă din minţi pe galezi când a afirmat că limba lor ar trebui desfiinţată, pe scoţieni când l-a numit pe prim-ministrul Gordon Brown un scoţian idiot şi, în mare, a reuşit să jignească o mulţime de oameni din ţări şi categorii sociale din cele mai diverse. Nici Greta Thunberg nu a scăpat de jignirile sale, iar românii au fost şi ei în diverse rânduri ţinta ironiilor lui.

Foto: cartavern.com

Şi tot scandalurile au fost cele care i-au adus şi sfârşitul la Top Gear. În 2015 a fost suspendat după o altercaţie cu unul dintre producătorii emisiunii. L-a lovit, l-a jignit şi totul pentru că nu a primit mâncarea cerută pentru că bucătarul hotelului la care erau cazaţi plecase acasă. O campanie de semnături pentru păstrarea lui Clarkson în emisiune a fost iniţiată şi a strâns în numai 10 zile 1.000.000 de oameni care doreau revenirea lui pe micile ecrane. În acelaşi timp prezentatorul britanic s-a lansat în acuze şi jigniri extreme la adresa celor din conducerea postului de televiziune. Urmarea a fost evidentă. Nu doar că au fost anulate cele 2 emisiuni ce mai erau în contractul ce expira, dar şi propunerea de prelungire a fost retrasă. Victima sa, producătorul Oisin Tymon, a fost ţinta unor atacuri cumplite în mediul online, primind inclusiv ameninţări cu moartea. Ulterior, Clarkson a recunoscut că Tymon nu a greşit cu nimic, dar a încercat să se scuze susţinând că era extrem de stresat, medicul suspectându-l de cancer la limbă.

Viaţa lui Jeremy Clarkson – 2 căsnicii, 2 divorţuri, 3 copii

Prima căsnicie a prezentatorului britanic a fost cu Alex Hall, pe când acesta avea 29 de ani.

Jeremy Clarkson şi Alex Hall, foto: express.co.uk

Nu că n-a fost cu noroc, dar s-a şi terminat urât pentru Clarkson, care a fost părăsit după numai 6 luni pentru un prieten.

4 ani mai târziu Clarkson se recăsătorea cu managerul său, France Cain, cu care a avut şi 3 copii: 2 fete şi un băiat.

Jeremy Clarkson şi France Cain, foto: dailymail.com

21 de ani a rezistat mariajul celor 2, însă în aprilie 2014 Cain a intentat divorţ, după 3 ani de la separare, sătulă de infidelităţile soţului său. Inclusiv prima lui soţie a susţinut că au continuat să se întâlnească şi după divorţ şi în timpul celui de-al doilea mariaj al prezentatorului. Acesta a fost surprins însă de mai multe ori în iposteze intime cu diverse doamne.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO