Viața lui Marco Polo - LIFE.ro
Mergi la conținut

Viața lui Marco Polo

Share this article

Marco Polo a fost un comerciant venețian despre care se crede că a călătorit prin Asia la apogeul Imperiului Mongol. El a pornit în lumea antreprenoriatului pentru prima dată la 17 ani împreună cu tatăl și unchiul său, călătorind pe uscat de-a lungul a ceea ce mai târziu a devenit cunoscut sub numele de Drumul Mătăsii.

După ce a ajuns în China, Marco Polo a intrat în curtea puternicului conducător mongol Kublai Khan, care l-a trimis în călătorii pentru a ajuta la administrarea tărâmului.

Marco Polo a rămas în străinătate timp de 24 de ani și deși nu a fost primul european care a explorat China pentru că tatăl și unchiul său, printre alții, fuseseră deja acolo, el a devenit faimos pentru călătoriile sale datorită unei cărți populare pe care a scris-o în timp ce lâncezea într-o închisoare genoveză.

Primii ani a lui Marco Polo

Marco Polo s-a născut în jurul anului 1254 într-o familie prosperă de negustori din orașul italian Veneția.

Tatăl său, Niccolo și unchiul său Maffeo plecaseră cu un an înainte într-o expediție comercială pe termen lung. Drept urmare, a fost crescut de rude extinse după moartea mamei sale de la o vârstă fragedă. Niccolo și Maffeo au petrecut pentru prima dată aproximativ șase ani în Constantinopol care se afla sub control latin încă de la a patra cruciadă din 1204.

Se știu puține despre primii ani ai lui Marco, cu excepția faptului că probabil a crescut la Veneția. Avea 15 sau 16 ani când tatăl și unchiul său s-au întors să-l cunoască și au aflat că papa, Clement al IV-lea, a murit recent. Niccolo și Maffeo au rămas la Veneția anticipând alegerea unui nou papă, dar în 1271, după doi ani de așteptare, au plecat cu Marco către curtea mongolă. În Acre, acum în Israel, legatul papal, Teobaldo de Piacenza, le-a dat scrisori pentru împăratul mongol.

Familia Polo era pe drumuri de doar câteva zile când au auzit că prietenul lor Teobaldo a fost ales papă ca Grigore al X-lea. Întorcându-se la Acre, li s-au dat acreditările corespunzătoare și doi călugări au fost desemnați să-i însoțească, deși au abandonat Polouri la scurt timp după reluarea expediției.

Familia pare să fi fost perspicace, alertă și curajoasă

În jurul anului 1260 au prevăzut o schimbare politică la Constantinopol, și-au lichidat proprietatea acolo, și-au investit capitalul în bijuterii și au pornit spre râul Volga, unde Berke Khan, suveran al teritoriilor vestice din Imperiul Mongol, a ținut curte la Sarai sau Bulgar.

Se pare că soții Polo și-au gestionat bine treburile la curtea lui Berke, unde și-au dublat activele. Când evenimentele politice le-au împiedicat întoarcerea la Veneția, ei au călătorit spre est, spre Bukhara și și-au încheiat călătoria în 1265, probabil la reședința de vară a marelui Khan.

Stabilind relații de prietenie cu marele Kublai Khan, ei s-au întors în cele din urmă în Europa ca ambasadori ai săi, purtând scrisori prin care i-au cerut papei să-i trimită lui Kublai 100 de oameni inteligenți „cunoscuți cu cele șapte arte”. Au purtat și daruri și au fost rugați să aducă înapoi ulei de la candela care ardea la Sfântul Mormânt din Ierusalim.

Călătoriile lui Marco Polo de-a lungul Drumului Mătăsii

Doi ani mai târziu, Niccolo și Maffeo au navigat spre Acre în Israelul actual, de data aceasta cu Marco alături de ei.

La cererea lui Kublai Khan, ei au asigurat niște ulei sfânt de la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim și apoi s-au întors la Acre pentru a ridica cadouri, documente papale și doi călugări de la noul Papa Grigore al X-lea.

Călugării au abandonat rapid expediția, dar familia Polo a continuat, posibil cu o cămilă, până în orașul port persan Hormuz. Nereușind să găsească nicio barcă pe placul lor, ei au luat în schimb o serie de rute ale comercianților de pe uscat care, în secolul al XIX-lea, aveau să devină cunoscute sub numele de Drumul Mătăsii.

În următorii trei ani, au mers încet prin deșerturi, trecători muntoase înalte și alte terenuri accidentate, întâlnind oameni de diferite religii și culturi pe drum.

În cele din urmă, în jurul anului 1275, au ajuns la opulentul palat de vară al lui Kublai Khan de la Shangdu, sau Xanadu, situat la aproximativ 200 de mile nord-vest de cartierele sale de iarnă din Beijingul modern.

Kublai, care se baza în general pe străini pentru a-și administra imperiul, l-a luat pe Marco Polo în curtea sa, posibil în calitate de colector de taxe.

La un moment dat, venețianul a fost trimis cu afaceri oficiale în orașul-port Hangzhou, care, la fel ca și Veneția, a fost construit în jurul unei serii de canale.

După mulți ani în care au căutat o eliberare din serviciu, soții Polo și-au asigurat în sfârșit permisiunea de la Kublai pentru a escorta o tânără prințesă la soțul ei

Prințesa, cu aproximativ 600 de curteni și marinari, și soții Polo s-au îmbarcat pe 14 nave, care au părăsit portul Quanzhou și au navigat spre sud. Flota s-a oprit pentru scurt timp la Champa, precum și la o serie de insule și Peninsula Malaeză, înainte de a se stabili timp de cinci luni pe insula Sumatra pentru a evita furtunile musonice.

Acolo Polo a fost foarte impresionat de faptul că Steaua Polară părea să se fi scufundat sub orizont. Flota a trecut apoi lângă Insulele Nicobar, a atins din nou pământul în Sri Lanka sau Ceylon, a urmat coasta de vest a Indiei și partea de sud a Persiei și, în cele din urmă, a ancorat la Ormuz. Expediția a mers apoi la Khorasan, predând prințesa nu lui Arghun, care murise, ci fiului său Maḥmud Ghazan.

Între timp, soții Polo au rămas cu fratele lui Arghun timp de nouă luni înainte de a se îndrepta către Veneția. Ei au ajuns acasă în 1295.

Marco Polo la Veneția

La scurt timp după întoarcerea sa la Veneția, Polo a fost luat prizonier de genovezi, mari rivali ai venețienilor pe mare în timpul unei încăierări sau bătălii în Marea Mediterană.

A fost apoi închis la Genova, unde a avut o întâlnire fericită cu un prizonier din Pisa, Rustichello, un scriitor de romanțe destul de cunoscut și specialist în cavalerism și știrile ei, pe atunci subiect la modă.

Este posibil ca Polo să fi intenționat să scrie despre cei 25 de ani petrecuți în Asia, dar probabil că nu s-a simțit suficient de confortabil nici în venețiană, nici în limba franco-italiană.

Cu toate acestea, cu Rustichello la îndemână, călătorul a început să-și dicteze povestea. Limba folosită a fost franco-italiana, o limbă ciudată compozită la modă în secolele al XIII-lea și al XIV-lea.

De atunci a devenit mai cunoscut sub numele de „Călătoriile lui Marco Polo” sau pur și simplu „Călătoriile”.

Cu ajutorul notițelor luate în timpul aventurilor sale, Marco Polo l-a descris cu evlavie pe Kublai Khan și palatele sale, alături de bani de hârtie, cărbune, serviciul poștal, ochelari de vedere și alte inovații care nu au apărut încă în Europa.

El a povestit, de asemenea, povești parțial eronate și auto-amplificatoare despre război, comerț, geografie, intrigi ale curții și practicile sexuale ale oamenilor care au trăit sub dominația mongolă.

Polo a fost curând eliberat și s-a întors la Veneția. Restul vieții sale poate fi reconstruit, parțial, prin mărturia documentelor legale. Se pare că a dus o existență liniștită, gestionând o avere nu prea remarcabilă și murind la vârsta de 70 de ani. Voința sa eliberează un „sclav tătar” care ar fi posibil să-l fi urmat din Asia de Est. O poveste celebră relatează cum lui Polo i s-a cerut pe patul de moarte să retragă „fabulele” pe care le inventase în cartea sa; răspunsul lui a fost că a povestit abia jumătate din ceea ce a văzut de fapt.

Nu a mai părăsit niciodată teritoriul venețian

Un tratat de pace genovezo-venețian din 1299 i-a permis lui Marco Polo să se întoarcă acasă.

În anul următor, s-a căsătorit cu Donata Badoer, cu care va avea trei fiice. Nu se știu multe despre anii săi de aur, cu excepția faptului că a continuat să facă comerț și să litigă împotriva unui văr.

Marco Polo a murit în ianuarie 1324, după ce a ajutat la inspirarea unei generații ulterioare de exploratori.

Tot ce știm despre el provine din propriul său text și din câteva documente venețiene. 

Sursele asiatice nu l-au menționat niciodată

Sursele asiatice nu l-au menționat niciodată. Această lipsă de dovezi concrete a determinat un număr mic de sceptici să se întrebe dacă Marco Polo a ajuns într-adevăr în China. Ei își susțin cazul indicând anumite inexactități din „The Travels”, precum și eșecul lui de a raporta practici precum folosirea bețișoarelor și legarea picioarelor.

Cu toate acestea, majoritatea cercetătorilor sunt convinși de natura detaliată a relatării lui Marco Polo, care, spun ei, verifică în mod covârșitor cu înregistrările arheologice, istorice și geografice disponibile.

Reputația ulterioară a lui Marco Polo

Ca urmare a reticenței lui Polo în ceea ce privește chestiunile personale și controversele din jurul textului, reputația lui Polo a suferit suișuri și coborâșuri dramatice.

Pentru unii savanți, romancieri, realizatori de film și dramaturgi, el a fost un tânăr curtean strălucit, un om cu o memorie prodigioasă, un observator foarte conștiincios și un funcționar de succes la curtea cosmopolită a conducătorilor mongoli. Pentru alții era un lăudăros, un vagabond gata să creadă bârfele din porturi și bazaruri, un om cu puțină cultură, imaginație slabă și lipsă totală de umor.

Alții susțin că nu a mers niciodată în China, observând că nu a reușit, printre altele, să menționeze Marele Zid Chinezesc, utilizarea ceaiului și scrierea ideografică a Orientului Îndepărtat și că înregistrările chineze contemporane nu arată vreo urmă de Polo.

Sursa foto: Deposit Photos

Pinterest

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora