fbpx

Căutare

Share this article

Cu o carieră de peste 60 de ani în lumea filmului, Marlon Brando este cunoscut atât pentru influența sa majoră asupra cinematografiei, cât și pentru viața sa personală tumultoasă: a fost căsătorit de trei ori și are (cel puțin) 11 copii. Marlon Brando a rămas în istoria Hollywoodului cu interpretarea magistrală a lui Don Vito Corleone în The Godfather, pentru care a fost recompensat cu premiul Oscar. Brando mai mare și un alt astfel de trofeu în palmares, pentru rolul din On the Waterfront. Viața lui Marlon Brando a fost una cu mari realizări în carieră, dar multe dezamăgiri pe plan personal. Copilăria sa nefericită s-a reflectat în viața haotică de familie pe care acesta a dus-o, cu doi dintre copiii săi cu grave probleme emoționale: unul din fiii săi a făcut pușcărie pentru omor, iar una dintre fiice s-a sinucis.

Viața lui Marlon Brando: o carieră de legendă la Hollywood

Marlon Brando s-a născut pe 3 aprilie 1924 în Omaha. A încercat o carieră în domeniul militar, însă a fost dat afară de la academie. A urmat o perioadă mai grea pentru el, din punct de vedere financiar, până când tatăl său s-a oferit să îi plătească educația. S-a mutat la New York pentru a studia actoria cu o profesoară renumită, care l-a influențat major în dezvoltarea sa profesională.

Vezi și: Viața lui Alain Delon: legenda filmului francez, sex simbol și style icon

În 1944, Marlon Brando și-a făcut debutul pe Broadway, iar doi ani mai târziu criticii l-au desemnat cel mai promițător actor. Talentat și foarte hotărât, Brando a ajuns în scurt timp acolo unde îi era locul – la Hollywood. Primul său rol a fost al unui veteran de război în The Men (1950). Un an mai târziu, Brando a apărut într-un film care a câștigat patru Oscaruri – A Streetcar Named Desire.

Foto: Marlon Brando

A urmat apoi rol după rol, în filme cu succes la public: Viva Zapata! (1952), The Wild One (1954) și apoi celebrul On the Waterfront, care i-a adus primul Oscar din carieră. Marlon Brando dovedea că poate juca excepțional orice personaj: de la Napoleon Bonaparte în Desiree (1954), Sky Masterson din Guys and Dolls, individ care cântă și dânsează, până la soldatul nazist din The Young Lions (1958).

Anii ’60 nu au mai fost atât de buni pentru Brando din punct de vedere profesional, mai ales după dezastrul remake-ului Mutiny on the Bounty, din 1962, care nu și-a recuperat nici măcar banii investiți din încasari. Actorul a fost criticat pentru atitudinea sa de pe platourile de filmare, unde făcea adesea crize și voia să modifice scenariul. În timpul filmărilor, a avut numeroase aventuri sexuale, mânca prea mult și s-a distanțat de restul echipei de producători și actori. Contractul său avea o clauză prin care primea încă 5000 de dolari în plus pentru fiecare zi de filmare care depășea termenul final stabilit. La final, a câștigat 1.25 milioane de dolari, o sumă mare pentru acea perioadă.

Viața lui Marlon Brando: The Godfather, filmul care i-a resuscitat cariera

Cariera lui Marlon Brando a înflorit din nou după interpretarea magitrală a șefului mafiot Don Vito Corleone în filmul lui Francis Ford Coppola –  The Godfather. Actorul a primit Oscarul pentru prestația sa, însă l-a refuzat în semn de protest față de felul în care sunt tratați nativii americani. Nici măcar nu s-a dus la ceremonie, ci a trimis un indian nativ american în locul său pentru a respinge trofeul.

A urmat apoi rolul din controversatul film Last Tango în Paris, pentru care a fost lăudat.  În următoarea perioadă, Marlon Brando a primit niște onorarii uriașe pentru cateva roluri mici în filme ca Superman (1978) și Apocalypse Now (1979). În ’89 a mai primit o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru A Dry White Season. În ’95 a jucat alături de Johnny Depp in Don Juan de Marco. În 1996, Brando a apărut în The Island of Dr. Moreau, un semi eșec, iar în 2001, a jucat alături de Robert De Niro, Edward Norton și Angela Bassett în The Score.

Viața lui Marlon Brando: un bad boy, mereu în căutare de aventură

Marlon Brando, acest bad boy al anilor ’60 și ’70, a iubit deopotrivă femeile, dar și… bărbații. Lucru neobișnuit în acea perioadă, Brando i-a spus, în ’79, unui jurnalist francez: “Homosexualitatea este atât de la modă, încât nici măcar nu mai constituie o știre. Ca mulți alți bărbați, și eu am avut experiențe homosexuale și nu îmi este rușine. Niciodată nu mi-a păsat prea tare de ceea ce crede lumea despre mine. Dar dacă e careva care crede că eu și Jack Nicholson suntem iubiți, să  creadă în continuare. Mi se pare amuzant”.

Deși Brando a evitat să dea detalii despre căsniciile sale, chiar și în autobiografia sa, se știe că a fost căsătorit de trei ori cu foste actrițe – Anna Kashfi, Movita Castaneda și Tarita Teriipaia. Are 11 copii: cinci dintre aceștia sunt cu fostele soții, trei cu menajera sa guatemaleză, iar ceilalți trei sunt rezultatul diverselor sale aventuri.

În 1991, fiul său Christian a fost condamnat la închisoare pentru omor, după ce l-a ucis pe logodnicul surorii sale, Cheyenne. Acesta și-a motivat actul prin faptul că bărbatul o agresă fizic pe sora sa însărcinată. Aparent, cei doi s-au luptat și accidental l-a împușcat în față pe logodnicul surorii. Brando a încercat să îl resusciteze și a chemat poliția.

Cheyenne, fiica lui Brando, a avut grave probleme cu drogurile, stând mai mult prin clinici de reabilitare. După moartea logodnicului său a devenit și mai depresivă decât era înainte și a pierdut și custodia copilului său, care a fost dat în grija bunicii. Într-o vacanță de la clinica de reabilitare în care era internată, Cheyenne s-a spânzurat în casa mamei sale.

Viața lui Marlon Brando –  lupta cu cancerul și diabetul

În ultimii săi ani de viață, Marlon Brando a avut probleme importante de sănătate –  a suferit de cancer și de diabet, acesta din urmă afectându-i și vederea. În anii ’90, actorul ajunsese să cântărească 130 de kilograme. Brando a murit de insuficiență respiratorie cauzată de fibroză pulmonară în 2004, la 80 de ani.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO