Viaţa lui Matthew McConaughey: o copilărie marcată de scandalurile şi bătăile părinţilor, o adolescenţă cu abuzuri sexuale, o carieră de succes şi o familie plină de iubire şi afecţiune - LIFE.ro

Căutare

Share this article

Multă vreme a fost privit drept actorul frumuşel care face roluri lejere. A vrut să arate că e mai mult de atât şi la scurt timp după ce a decis să schimbe direcţia, a ajuns să primească un Oscar şi un Glob de Aur. Dar Matthew McConaughey este şi un familist convins, activist şi filantrop şi de câţiva ani cochetează cu ideea de a intra în politică. A fost recent şi la Casa Albă, unde a ţinut un discurs emoţionant în memoria copiilor ucişi la şcoala din Uvalde, oraşul său natal şi a cerut Congresului american să ia măsuri serioase în ceea ce priveşte controlul armelor de foc.

Matthew McConaughey, între copilăria plină de abuzuri şi minciuna care i-a definit viaţa

Născut în toamna lui 1969 în micuţul orăşel Uvalde, din Texas, Matthew McConaughey este cel mai mic dintre cei 3 fraţi ai familiei. Mama, educatoare şi tatăl, vânzător de ţevi de petrol n-au fost cel mai bun model de urmat, ba dimpotrivă. Au avut o relaţie disfuncţională, marcată de abuzuri, divorţuri furtunoase şi împăcări pasionale. Au divorţat unul de celălalt de 2 ori, s-au căsătorit de 3. S-au lovit reciproc, şi-au rupt degete, şi-au spart nasul, s-au certat zgomotos şi s-au împăcat în acelaşi stil. Până şi moartea tatălui a survenit în condiţii greu de suportat pentru orice copil. A făcut infarct în timpul unei partide de sex şi a fost scos din casă, sub ochii copiilor şi al tuturor vecinilor, dezbrăcat. Toate astea şi multe altele au fost descrise fără perdea de actor în autobiografia Greenlights, scrisă de actor la îndemnurile soţiei.

E adevărat că eu şi tatăl lui am avut o relaţie pasională, dar şi tensionată, dar aş fi preferat ca fiul nostru să se concentreze mai mult în carte pe iubirea şi pe loialitatea care ne-au legat.

Kay McConaughy

Tatăl nu era mai blând însă nici cu el sau cu fraţii lui. Dacă Matthew îndrăznea să vorbească urât, de exemplu, bărbatul îi umplea gura cu săpun drept pedeapsă. Mama, în schimb, a încercat să îşi ajute copiii să prindă încredere în propriile forţe şi a reuşit, dacă stăm să ne gândim că unul dintre ei este actor de renume mondial, iar altul a devenit milionar prin forţe proprii, fiind inclusiv subiect de documentar.

8 ani avea Matthew McConaughey când a participat la un concurs în urma căruia mama i-a spus că a câştigat trofeul Little Mr. Texas, sădind în el mentalitatea de învingător.

Acum 2 ani am răscolit prin pozele mele vechi, am dat peste o fotografie şi dintr-odată ceva mi-a atras atenţia. Am pus lupa pe placa de pe trofeu şi scria Locul 2. Abia atunci am descoperit adevărul şi întrebarea este: Aş mai fi acum aici, cu viaţa pe care o am, dacă aş fi crescut crezând că sunt pe locul 2?

Foto: pinterest.com

Cum era de aşteptat în urma modelului din copilărie, nici viaţa sexuală nu a urmat tocmai tiparul clasic. A început-o la vârsta de 15 ani, în urma unui şantaj. La 18 ani a fost molestat de un bărbat care l-a lovit în cap şi l-a lăsat inconştient. Apoi, ani de zile a cucerit cele mai frumoase femei de la Hollywood, creându-şi o reputaţie de Don Juan. A fost însă mereu însoţit de acea mentalitate transmisă în copilărie, aceea că el poate mai mult şi mai bine.

Nu m-am simţit niciodată o victimă. Am suficiente dovezi pentru a arăta că universul conspiră pentru ca eu să fiu fericit.

Nu s-a ferit de schimbări şi nu a rămas încorsetat în deciziile luate dacă a înţeles că acestea nu erau pentru el. Plecat în Australia pentru un schimb de experienţă în timpul liceului, Matthew McConaughey a devenit vegetarian şi a descoperit plăcerea sportului. Alerga 10 kilometri pe zi şi se gândea să se călugărească. Întoarcerea în Texas i-a reamintit însă de pasiunea pentru femei, aşa că a renunţat la ideea de călugărie.

Foto: spanish.fansshare.com

Drumul de la frumuşelul cu roluri lejere la Oscar

A renunţat şi la Facultatea de Drept la scurt timp după ce a început cursurile. A realizat că nu avea nici cea mai mică dorinţă de a deveni avocat, aşa că s-a transferat la Cinematografie. Succesul la fete nu era degeaba, aşa că primele roluri au fost în reclame de televiziune. A urmat o apariţie într-un videoclip şi câteva roluri minore, de figuraţie, într-un episod al unui show de televiziune şi un film de lungmetraj.

Foto: pinterest.com

Matthew McConaughey nu era însă tipul care să se descurajeze, aşa că atunci când a aflat că în barul în care intrase era şi Don Phillips, director de casting pentru Dazed and Confused, nu s-a lăsat până nu l-a convins că locul lui e în acel film, alături de nume precum Ben Affleck, Milla Jovovich, Adam Goldberg sau Rory Cochrane. Regizorul nu l-a plăcut iniţial pentru că îl considera „prea arătos”, aşa că rolul lui era destinat să fie unul foarte mic. Comportamentul lui din timpul filmărilor şi cel dezastruos al unui coleg de platou au făcut ca lucrurile să se schimbe în timp real, cele mai multe replici ale personajului său fiind scrise pe loc sau chiar improvizate.

Au urmat tot mai multe roluri, iar în 1996 a visat să-l primească pe cel principal din producţia ce avea să facă furori în toată lumea, Titanic.

A fost una dintre acele audiţii de la care am plecat foarte fericit şi sigur pe mine că am obţinut rolul. Îi plăcuse şi lui Kate Winslet proba foarte mult, dar lui James Cameron i-a plăcut mai mult de Leo.

A primit însă în acelaşi an un alt rol care l-a adus în atenţia publicului şi a Sandrei Bullock, în A time to Kill. Sandra nu a făcut însă decât să deschidă un şir lung de iubite frumoase şi faimoase, printre care Ashley Judd, Janet Jackson sau Penelope Cruz. În acelaşi timp Matthew McConaughey părea că îşi construieşte cariera după un model sigur, dar puţin ofertant, cel de tip frumuşel care asigură reţeta perfectă pentru comedii uşurele.

Schimbarea în plan profesional s-a produs treptat, odată cu cea din plan personal. În momentul în care a cunoscut-o pe Camilla Alves, model brazilian şi designer, totul a luat o altă turnură. După 5 ani de relaţie a cerut-o de soţie, iar în 2012 cei 2 se căsătoreau. În acelaşi timp începea şi lupta pentru a demonstra că este un actor adevărat.

Pentru câţiva ani am simţit că am făcut exact ceea ce am vrut să fac: comedii romantice şi de acţiune. Am remarcat însă că nu veneau şi alte lucruri înspre mine. Sau dacă veneau, veneau din proiecte independente cu un pachet salarial mult mai mic şi nimeni nu-şi doreşte aşa ceva. Dar ştiam că puteam spune nu la lucrurile pe care le făceam deja. Spunând nu acelor lucruri ştiam că lucrurile se vor regla la un moment dat. După un an şi jumătate nu se schimbase însă nimic. După 2 ani, ca din senin, am devenit brusc o idee nouă pentru nişte regizori foarte buni.

Primul pas a fost când a fost distribuit în Magic Mike, alături de Channing Tatum, însă lovitura de imagine a dat-o în 2013, cu rolul din Dallas Buyers Club, care i-a adus Oscarul pentru cel mai bun actor într-un rol principal şi un Glob de Aur. Un an mai târziu era inclus de revista Time pe lista celor mai influenţi oameni din lume. Au urmat filme la fel de apreciate, dar şi unele considerate un dezastru, însă un lucru a rămas constant – Matthew McConaughey putea fi o alegere excelentă pentru orice regizor şi pentru orice rol, nu mai era doar frumuşelul de la Hollywood.

Filantrop, activist, familist şi aproape politician

Tată a 3 copii, actorul recunoaşte că îi place tare mult viaţa de familie şi înţelege cât de importantă e implicarea ambilor părinţi pentru ca lucrurile să decurgă aşa cum trebuie.

Ne place să stăm mult acasă, să gătim împreună sau să ne luăm eu şi Camilla o cameră la hotelul aflat la 10 minute de casă. Simplul fapt că nu se mai trezeşte o zi cu copiii strigând cu au nevoie fiecare de câte ceva deja acţionează benefic asupra creierului mamei.

La fel de implicat este însă şi în viaţa socială. A sprijinit în repetate rânduri acţiunile împotriva abuzurilor sexuale, a strâns milioane de dolari pentru a ajuta la refacerea Texasului după ce a fost lovit de o furtună tropicală, a donat peste 100.000 de măşti spitalelor în timpul pandemiei de coronavirus, merge des în licee să discute cu tinerii de acolo, organizează seri de bingo în aziluri de bătrâni. În timpul incendiilor din California a mers să ajute la pregătirea mesei pentru pompierii care acţionau acolo, dar a pregătit mâncare şi pentru oamenii fără adăpost.

Matthew McConaughey, Camilla Alves şi cei 3 copii ai lor

Matthew McConaughey a cochetat anul trecut cu ideea de a candida la funcţia de Guvernator al Texasului, nemulţumit de administraţia din statul în care locuieşte, dar a renunţat deşi sondajele arătau că avea şanse serioase de câştig. Discursul ţinut recent la Casa Albă, după atacul armat din Uvalde, oraşul său natal, în care 19 copii şi 2 profesoare au fost ucişi, arată însă că actorul nu poate asista impasibil la ceea ce se întâmplă în comunitatea sa.

Actorul a povestit despre fiecare dintre copiii ucişi în Texas, despre visurile lor şi a cerut Congresului să ia măsuri pentru controlul armelor de foc.

Imagini din acest articol ne-au fost furnizate de deposiphotos.com.

read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO