Viața lui Michelle Yeoh, femeia din spatele pictogramei - LIFE.ro
Mergi la conținut

Viața lui Michelle Yeoh, femeia din spatele pictogramei

Share this article

Michelle Yeoh Choo-Kheng este o actriță și dansatoare din Malaezia, Hong Kong, binecunoscută pentru că și-a interpretat propriile cascadorii în filmele de acțiune care au adus-o la faimă la începutul anilor 1990.

De asemenea, ea a fost aleasă de revista People drept unul dintre cei mai frumoși 50 de oameni din lume în anul 1997.

Ea este cel mai bine cunoscută în lumea occidentală pentru rolurile din filmul James Bond din 1997, Tomorrow Never Dies, interpretând rolul lui Wai Lin, și pentru filmul de acțiune chinezesc Crouching Tiger, Hidden Dragon, câștigător al premiilor Oscar, pentru care a fost nominalizată la BAFTA pentru „ Cea mai bună actriță”.

În anul 2008, site-ul web al criticilor de film Rotten Tomatoes a clasat-o drept cea mai mare eroină de acțiune din toate timpurile.

Ea este creditată ca Michelle Khan în unele dintre filmele ei anterioare. Acest alias a fost ales de studioul D&B care s-a gândit că ar putea fi mai comercializabil pentru publicul internațional și occidental. Yeoh a preferat mai târziu să-și folosească numele real.

Michelle Yeoh își trăiește cea mai bună viață la vârsta de 60 de ani

Renumita actriță malaeziană și fostă Bond girl și-a făcut apariția pentru prima dată în filmele de acțiune din Hong Kong în timpul erei de aur a orașului din anii 1980 și 1990.

În afară de cariera ei excelentă, viața personală a actriței Memoriile despre Geisha este colorată. Are o relație de lungă durată cu un fost șef de F1 și a fost căsătorită odată cu un magnat din Hong Kong.

Michelle Yeoh, numită și Michelle Khan, numele original Yeoh Choo Kheng, este născută la 6 august 1962 în Ipoh, Malaezia.

Actrița malaeziană este considerată a fi una dintre cele mai mari vedete feminine de film de acțiune, cunoscută în special pentru că își realizează propriile cascadorii, frecvent periculoase.

Astăzi, ea este recunoscută pentru că ar putea câștiga titlul de cea mai bună actriță la premiile Oscar 2023 pentru interpretarea sa revelatoare din Everything Everywhere All at Once, chiar dacă nominalizările nu au fost încă anunțate.

Rolul ei a câștigat deja premiile pentru cea mai bună actriță la Globurile de Aur, Critics’ Choice și Independent Spirit.

Ea a jucat și un rol în serialul Avatar al lui James Cameron, jucând-o pe savantul Dr. Karina Mogue. Deși personajul respectiv nu a apărut în recent lansatul The Way of Water, Yeoh a vorbit în mod criptic despre filmarea scenelor.

A fost căsătorită odată cu un magnat din Hong Kong

Când avea 28 de ani, Yeoh s-a căsătorit cu magnatul din Hong Kong, Sir Dickson Poon și s-a retras din cariera ei de film pentru ceea ce ar fi putut fi pe termen nelimitat. Ei s-au întâlnit pe platoul de filmare al lui Yes, Madam (1985), unde Yeoh a jucat rolul principal, iar Poon a fost producătorul, conform Glamour Buff. Cei doi s-au căsătorit în 1988, dar au divorțat trei ani mai târziu.

Într-un interviu acordat lui Bustle la începutul acestui an, Yeoh a dezvăluit că acum nu a existat niciun sânge rău între ei. „În 1988, m-am căsătorit cu un bărbat minunat pe nume Dickson Poon. La 28 de ani, m-am hotărât că poate este timpul să mă stabilesc, să mă căsătoresc și să am o viață nouă”, și-a amintit ea.

Ea a adăugat că a fost propria ei decizie să părăsească actoria atunci, și nu din cauza vreunei presiuni din partea milionarului Dickson și a familiei sale.

Căsătoria lor s-a încheiat în cele din urmă din cauza incapacității lui Yeoh de a concepe că poate fi o femeie multitasking. Ea a spus în același interviu că nu vrea să fie amărâți „10 ani mai departe” și a optat pentru un divorț, înainte de a reveni la actorie.

„Am fost foarte norocoasă pentru că odată ce mi-am început cariera în filmele de acțiune din Hong Kong, am fost îmbrățișată foarte repede și mi s-au oferit oportunități uimitoare. Apoi m-am căsătorit și când m-am întors, primul meu film a fost Supercop și nu aș fi putut să cer mai mult”, a adăugat ea.

S-a născut într-o familie bogată din Malaezia

Yeoh s-a născut într-o familie bogată din Malaezia. De la o vârstă fragedă, a fost implicată în diverse activități fizice, inclusiv baschet și înot, deși era interesată în special de balet.

În adolescență, a urmat Academia Regală de Dans din Londra, dar o accidentare la spate i-a pus capăt visurilor de a deveni dansatoare de balet profesionistă. Ulterior, a plănuit să deschidă o școală de balet, dar în 1983 mama ei a introdus-o în concursul Miss Malaezia. Yeoh a câștigat, iar mai târziu a apărut într-o reclamă cu Jackie Chan. Apariția ei a dus la un contract de actorie cu o companie de producție din Hong Kong, care i-a sugerat numele de scenă, Michelle Khan.

Vedeta filmelor din Hong Kong

În 1984, Yeoh și-a făcut debutul pe marele ecran, apărând în drama de acțiune Mao tou ying yu xiao fei xiang (The Owl vs. Bumbo). Deși a fost reprezentată ca interes amoros, ea a fost atrasă de secvențele de luptă, observând că coregrafia și ritmul lor aminteau de dans. Sperând să se exprime din nou fizic, Yeoh a început un antrenament intens, iar experiența ei de dans s-a dovedit neprețuită. Era flexibilă, rapidă și foarte tolerantă la durere. În 1985, a jucat în filmul de arte marțiale Huang jia shi jie (Da, doamnă!), despre două femei ofițeri de poliție. A fost un participant timpuriu în așa-numitul gen „fete cu arme”. A urmat o serie de alte filme de acțiune pentru Yeoh.

În 1992, Yeoh a jucat alături de Chan în Ging chaat goo si III: chiu kup ging chaat (Povestea poliției 3: Supercop; numit și Supercop). Filmul de acțiune-comedie a prezentat o serie de cascadorii incredibile. Într-o secvență memorabilă, Yeoh a atârnat de o parte a unei dube cu viteză, s-a balansat pe acoperiș pentru a evita un autobuz, s-a rostogolit în spate, s-a prăbușit și a aterizat pe capota unei mașini care o urmărea. Acela și filmele ulterioare, inclusiv Chiu kup gai wak (1993; Supercop 2), au stabilit-o ca o vedetă principală în Hong Kong. Cascadele ei i-au evidențiat de obicei grația, precizia și neînfricarea. Cu toate acestea, Yeoh a suferit o serie de răni grave în timpul carierei sale.

De exemplu, în timpul filmărilor pentru A Jin de gu shi (1996; The Stunt Woman) în 1995, aproape că și-a rupt spatele.

În timpul recuperării, s-a gândit să se retragă din nou, dar o conversație pe care a avut-o cu regizorul american Quentin Tarantino, care era fan, a încurajat-o să continue să joace.

Faimă globală și filme ulterioare

În 1997, Yeoh a devenit cunoscută unui public mai larg cu Tomorrow Never Dies, un film James Bond în care a jucat rolul unui agent chinez. O abatere de la tipicul „Bond girl”, personajul ei este la fel de inteligent și capabil ca spionul britanic. Filmul a fost de asemenea remarcabil pentru că Yeoh a fost angajată pentru actoria ei, nu pentru munca ei de cascadorie. Ea a atins celebritatea globală cu Wo hu cang long (2000; Crouching Tiger, Hidden Dragon) de Ang Lee.

Filmul apreciat de critici a combinat scene de acțiune spectaculoase cu o poveste de dragoste sinceră între războinicul Yu Shu Lien (Yeoh) și maestrul de arte marțiale Li Mu Bai (Chow Yun-Fat). A fost o senzație de box office și a câștigat mai multe premii ale Academiei.

A urmat o serie de filme în limba engleză

În 2005, Yeoh a apărut în drama Memoirs of a Geisha, iar trei ani mai târziu a jucat o vrăjitoare antică în filmul de acțiune și aventură The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor. Continuând să-și arate potențialul ca actriță, a jucat în The Lady (2011), un film biografic despre Aung San Suu Kyi, o activistă conflictuală ale cărei eforturi de a aduce democrația în Birmania (acum Myanmar) i-au adus Premiul Nobel pentru Pace în 1991. În 2016, Yeoh a reluat rolul lui Yu Shu Lien în Wo hu cang long: qing ming bao jian (Crouching Tiger, Hidden Dragon: Sword of Destiny).

În anul următor, ea a apărut în a doua ediție a francizei Marvel’s Guardians of the Galaxy. Proiectele ei de mare profil au continuat cu Crazy Rich Asians (2018), o comiție romantică bazată pe cel mai bine vândut roman al lui Kevin Kwan.

Foarte popular, filmul a prezentat-o pe Yeoh ca o matriarhă de oțel care se opune iubitei fiului ei. În acest timp, ea a avut și un rol recurent în serialul TV Star Trek: Discovery.

În 2021, Yeoh a apărut într-un alt film Marvel, Shang-Chi și Legenda celor zece inele.

Anul următor, ea a strâns recenzii excelente pentru Everything Everywhere All at Once, primul film de la Hollywood în care a avut rolul principal. În comedia științifico-fantastică, Yeoh a fost distribuit ca proprietarul unei spălătorii care trebuia să salveze multiversul.

Pentru interpretarea ei, Yeoh a devenit prima interpretă asiatică care a primit o nominalizare la Oscar pentru cea mai bună actriță. În plus, ea a câștigat și un premiu Globul de Aur. Printre celelalte filme ale ei din 2022 se numără Paws of Fury: The Legend of Hank și Minions: The Rise of Gru – comedii animate cărora și-a împrumutat vocea.

Sursa foto: Deposit Photos

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora