Căutare

Share this article

La 81 de ani, Morgan Freeman este o adevărată legendă a Hollywoodului. Deși și-a început cariera la peste 30 de ani, iar primul lui rol important l-a primit la 52, în Driving Miss Daisy, Morgan Freeman a reușit, de atunci, să își lase amprenta asupra cinematografiei internaționale. A primit Oscarul pentru Million Dollar Baby și o nominalizare pentru prestația sa din The Shawshank Redemption, votat de curând cel mai bun film al tuturor timpurilor.  Vocea lui Morgan Freeman este și ea la fel de apreciată, actorul putând fi auzit ca voiceover în diverse filme, în reclame sau desene animate. Viața lui Morgan Freeman a fost dedicată cinematografiei, scopurilor caritabile și politicii (l-a susținut pe Barack Obama în campania electorală).

Viața lui Morgan Freeman: de la tehnician în US Air Force la star de cinema

Născut pe 1 iunie 1937 în Memphis, Tennessee, SUA, Morgan Freeman a avut o copilărie destul de dificilă, fiind al patrulea copil al unei familii cu cinci băieți și o fată. În căutarea unui trai mai bun, părinții lui (mama – profesoara, tatăl – frizer)  s-au mutat în Chicago, pe el lăsându-l în grija bunicii din partea mamei. Aceasta a murit însă pe când Freeman avea numai 6 ani, așa că următoarea perioadă a petrecut-o pe drumuri, cu familia sa, în încercarea de a duce o viață mai prosperă. Într-un final s-au stabilit în Greenwood, Mississippi.

Deși actoria a fost prima sa dragoste, Morgan Freeman a ajuns să lucreze inițial în Forțele Aeriene Americane. Visul lui era să fie pilot, însă a ajuns mecanic și tehnician de radar. Până la urmă, actorul și-a văzut visul cu ochii la 65 de ani, când a obținut licența de pilot.

Începând cu anii ’50, Morgan Freeman s-a concentrat pe actorie, însă îi era greu să găsească de lucru în domeniu. De abia prin anii ’60 a primit câteva roluri nesemnificative, însă nu a renunțat. Până la urmă a reușit să intre pe Broadway, în produția “The Nigger Lovers” (1967). Lucrurile au mai început să se așeze în viața lui Morgan Freeman în anii ’70, când a primit chiar o nominalizare la Tony Awards, celebrele premii din industria teatrului.

foto: Hepta

Cariera lui Morgan Freeman a început cu adevărat la peste 40 de ani

Morgan Freeman a reușit să se facă remarcat la Hollywood abia în anii ’80. După câteva roluri mici, a dat, în sfârșit, lovitura cu “Driving Miss Daisy’, pentru care a fost nominalizat la Oscaruri la categoria cel mai bun actor în rol secundar.

Anii ’90 i-au dat șansa lui Morgan Freeman să dovedească faptul că este un actor de top. A jucat fenomenal în “The Shawshank Redemption”, care i-a adus o nouă nominalizare la Premiile Oscar. “Million Dollar Baby”  din 2004 i-a adus, în sfârșit, mult meritatul trofeu. Felul în care l-a întruchipat pe Nelson Mandela în Invictus i-a adus, din nou, o mulțime de laude și, desigur, o nouă nominalizare la Premiile Academiei Americane de Film.

Deși a trecut de 80 de ani, Morgan Freeman este în continuare la fel de solicitat la Hollywood. În 2019 sunt câteva producții în care legendarul actor urmează să își facă apariția –  Angel has fallen și The Poison Rose.

Viața lui Morgan Freeman în afara marelui ecran

Morgan Freeman nu este un actor vânat de tabloide, mai ales că încearcă să fie destul de discret în ceea ce privește viața sa intimă. A fost căsătorit de două ori – prima oară în anii ’60, iar a doua oară în anii’80. Se pare că motivul primei despărțiri ar fi fost infidelitatea actorului. De a doua soție s-a despărțit în 2010. Actorul are doi băieți din relații anterioare căsniciilor și o fată. Freeman și cea de-a doua soție au adoptat-o pe nepoata vitregă a actorului, E’dena Hines, însă aceasta a fost ucisă de iubitul ei în 2015.

Viața lui Morgan Freeman nu a stârnit interesul tabloidelor decât în 2008, atunci când actorul a fost acuzat de către opt femei de hărțuire sexuală.

foto: Hepta

În prezent, actorul are o relație cu Lori McCreary, producător la Hollywood.

 

read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO