Viaţa lui Mozart, geniul care a reuşit în doar 35 de ani de viaţă să creeze peste 600 de compoziţii remarcabile - LIFE.ro
Mergi la conținut

Viaţa lui Mozart, geniul care a reuşit în doar 35 de ani de viaţă să creeze peste 600 de compoziţii remarcabile

5 ani avea Mozart când i-a arătat tatălui său că va fi mai mult decât un cântăreţ. Nu ştia să scrie, dar compunea deja piese pentru pian pe care tatăl său nu a stat pe gânduri şi le-a transcris imediat.
Share this article

A trăit numai 35 de ani, însă pe toţi, la intensitate maximă. Wolfgang Amadeus Mozart a fost un geniu, iar tatăl său a ştiut asta încă din primii ani de viaţă ai acestuia, sprijinindu-i drumul şi evoluţia. Viaţa lui Mozart, deşi extrem de scurtă, a fost foarte plină şi i-a oferit compozitorului neobosit ocazia nu doar de a crea sute de compoziţii memorabile, dar şi oportunitatea de a vizita sute de oraşe europene şi de a se bucura de avantajele unui muzician apreciat.

Viaţa lui Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart s-a născut pe 27 ianuarie 1756, la Salzburg, în actuala Austrie, pe atunci parte a Sfântului Imperiu Roman de Naţiune Germană. Tatăl său, Leopold Mozart, un talentat violonist ce făcea parte din orchestra de la curtea principelui de Salzburg, era şi un pedagog excelent. Aşa că nu i-a luat prea mult să îşi dea seama că micul său fiu este extrem de talentat, dovedit chiar geniu nu cu mult mai târziu.

5 ani avea Mozart când i-a arătat tatălui său că va fi mai mult decât un cântăreţ. Nu ştia să scrie, dar compunea deja piese pentru pian pe care tatăl său nu a stat pe gânduri şi le-a transcris imediat. Iar cu puţin timp înainte ca fiul său să împlinească 6 ani Leopold Mozart a cerut şi obţinut un concediu de 3 săptămâni. Voia să meargă să le arate cât mai multor oameni geniul fiului său.

Ceea ce trebuia să fie un tur de 21 de zile s-a transformat într-un turneu de 9 ani. Au fost la Munchen, la Viena, Bruxelles, Paris şi Versailles, puştiul-minune al muzicii cântând în faţa celor mai importanţi oameni ai acelor vremuri, inclusiv în faţa capetelor încoronate. La 10 ani Mozart era capabil să cânte la clavecin şi vioară la nivelul unui instrumentist de concert, dar ştia detalii despre fiecare instrument al unei orchestre, reuşind să comunice cu fiecare muzician în termenii potriviţi.

A urmat un nou turneu de mai bine de un an în Italia. Întreaga Europă voia să îl vadă şi să îl asculte pe artistul desăvârşit ajuns acum la adolescenţă. Se apropia de 16 ani Mozart când a revenit la Salzburg, dar nu a stat decât câteva săptămâni. A plecat la Bologna, ca să studieze arta compoziţiei, iar la întoarcerea acasă, după numai câteva luni, arhiepiscopul de Salzburg i-a oferit postul de maestru de concert, cu un salariu la care cei mai mulţi dintre cei mai experimentaţi muzicieni ai vremii doar visau.

6 ani a rămas Mozart în această funcţie. Au fost însă 6 ani grei pentru tânărul plin de idei, care se trezise prins într-o capcană, arhiepiscopul interzicându-i să părăsească oraşul şi să ia alte angajamente. În 1777, la vârsta de 21 de ani, compozitorul îşi dă demisia şi pleacă, însoţit de mama sa, la Munchen, unde încearcă să se angajeze la curtea principelui elector. Este refuzat şi acolo şi la Manheim, aşa că se îndreaptă spre Paris unde însă amintirea copilului genial fusese dată demult uitării.

Cu refuzuri din toate părţile, descurajat şi cu tot mai puţine speranţe, tânărul mai primeşte o lovitură extrem de grea: mama lui se stinge din viaţă. Singur, trist şi fără bani Mozart revine la începutul lui 1779 la Salzburg, unde va mai rămâne timp de 2 ani. Compoziţiile lui încep să devină tot mai apreciate, în special la curţile domneşti, dar compozitorul părea că nu îşi găseşte locul. Părăseşte din nou oraşul natal, de această dată pentru Viena, pe atunci capitala mondială a muzicii clasice.

Este pentru prima dată când Mozart simte că este acolo unde trebuie şi că lucrurile merg înspre bine. Este recunoscut drept un virtuoz al pianului, este primit în tot mai multe cercuri înalte, iar opera Răpirea din Serai îl cucereşte inclusiv pe împăratul Iosif al II-lea, care o descrie drept „o muzică prea frumoasă pentru urechile noastre.” Era doar începutul, împăratul ajungând să îl ovaţioneze în picioare la multe dintre reprezentaţiile sale şi să îl numească compozitor al curţii imperiale. Mozart este răsfăţatul publicului vienez, iar concertele, publice şi private, curg unul după celălalt.

Tot la Viena Mozart îşi găseşte şi dragostea, pe Constanze Weber, verişoara compozitorului Carl Maria von Weber, cu care se şi căsătoreşte în vara lui 1782. 6 copii au avut împreună, însă doar 2 au supravieţuit.

Compozitorul este tot mai inspirat, aşa că în această perioadă lucrează neîncetat, reuşind să facă acceptată în rândul nobilimii inclusiv o operă neobişnuită ca stil în acele vremuri, Nunta lui Figaro. Între 1784 şi 1786 compune aproximativ câte o lucrare o dată la 2 săptămâni, mai toate fiind catalogate mai târziu drept opere remarcabile ale muzicii clasice internaționale.

Finalul, la numai 35 de ani, dar după 30 de ani de carieră

Începutul anului 1790 vine cu probleme de sănătate pentru Mozart care în luna martie susţine ultimul său concert public. Următorul an compozitorul se resimte tot mai mult, iar pe 5 decembrie 1791, la numai 35 de ani, acesta se stinge din viaţă. Cauza oficială a morţii a rămas necunoscută. Speculaţii însă pe această temă au fost multe, de la febră reumatismală recurentă şi insuficienţă renală la sifilis, trichineloză sau insuficienţă cardiacă. Unii specialişti cred că ultima variantă ar fi cea mai apropiată de adevăr şi cred că aceasta ar fi fost provocată de o infecţie cu streptococ, rămasă netratată coresponzător.

S-a vorbit mult şi despre ideea că Mozart ar fi fost otrăvit la cererea lui Antonio Salieri, maestru al Capelei Imperiale din Viena şi unul dintre principalii rivali ai compozitorului. E drept că supoziţia a devenit şi mai populară în urma filmului Amadeus, regizat de Milos Forman, peliculă recompensată cu nu mai puţin de 40 de premii, din care 8 Oscaruri.

În cei 35 de ani de viaţă Mozart a creat 626 de compoziţii, Recviemul în re minor rămânând nefinalizat ca urmare a morţii sale premature. A lăsat în urmă 41 de simfonii, 27 de concerte pentru pian şi orchestră, 7 concerte pentru vioară şi orchestră, 6 cvartete pentru coarde, 17 opere, concerte pentru clarinet, harpă şi flaut, triouri pentru vioară, violoncel şi pian, sonate, mise, cantate şi motete.

Citeşte şi: Viaţa lui George Enescu, compozitorul genial mistuit de o iubire nepotrivită – LIFE.ro

Imagini din acest articol ne-au fost furnizate de depositphotos.com.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora