Viața lui Nikola Tesla, inventatorul ce a oferit lumii curentul alternativ, dar care a murit singur și nebun, vorbind cu porumbeii - LIFE.ro
Mergi la conținut

Viața lui Nikola Tesla, inventatorul ce a oferit lumii curentul alternativ, dar care a murit singur și nebun, vorbind cu porumbeii

Deși era celebru și respectat, el nu a fost niciodată capabil să-și transpună invențiile într-un succes financiar pe termen lung - spre deosebire de angajatorul său primar și rivalul principal, Thomas Edison.
Share this article

Viața și numele lui Nikola Tesla se leagă de unele dintre cele mai importante descoperiri din domeniul electricității. Inginerul și fizicianul sârbo-american Nikola Tesla a făcut zeci de descoperiri în domeniul producerii, transmiterii și aplicării energiei electrice. El a inventat primul motor cu curent alternativ, dezvoltând tehnologia de generare și transmisie a curentului alternativ.

Deși era celebru și respectat, el nu a fost niciodată capabil să-și transpună invențiile într-un succes financiar pe termen lung – spre deosebire de angajatorul său primar și rivalul principal, Thomas Edison.

Viața și copilăria lui Nikola Tesla

Nikola Tesla s-a născut în 1856 în Smiljan, Croația, pe atunci parte a Imperiului Austro-Ungar. Tatăl său era preot într-o biserică ortodoxă sârbească, iar mama se ocupa de gospodăria și ferma familiei. În 1863, fratele mai mic al lui Tesla, Danile, a murit într-un accident. Șocul pierderii fratelui său l-a afectat foarte mult pe băiețelul, atunci în vârstă de șapte ani, care spunea tot timpul că are viziuni – primele semne ale unei boli mintale ce avea să o ducă cu el toată viața.

Mai târziu, Nikola Tesla a studiat matematica și fizica la Universitatea Tehnică din Graz, iar mai apoi filosofia la Universitatea din Praga. În 1882, în timp ce se plimba pe stradă, i-a venit ideea unui motor alternativ, fără perie și astfel a făcut primele schițe ale electromagneților rotativi. Spre finalul aceluiași an, cu schițele în buzunar, s-a mutat la Paris unde s-a angajat ca reparator al centralelor electrice cu curent continuu, în cadrul Companiei Edison. Doi ani mai târziu emigra în Statele Unite ale Americii.

Viața lui Nikola Tesla și legătura cu Thomas Edison

În 1884 Nikola Tesla ajungea la New York și se angaja pe postul de inginer la sediul central din Manhattan al companiei lui Thomas Edison. A lucrat acolo un an, impresionându-l pe Edison cu sârguința și ingeniozitatea sa. La un moment dat Edison i-a spus lui Tesla că ar fi în stare să plătească 50 de mii de dolari pentru un design îmbunătățit al generatoarelor sale de curent continuu. După luni de experimente, Telsa a prezentat o soluție și a cerut să fie plătit. Edison a obiectat spunând: „Tesla tu nu înțelegi umorul american”, motiv pentru care inginerul croat a demisionat curând.

Nikola Tesla alături de Thomas Edison

Nikola Tesla și Westinghouse

După o încercare nereușită de a pune bazele propriei companii, Tesla Electric Light Company, Nikola a reușit să găsească investitori care să-i susțină cheltuielile necesare cercetărilor sale legate de curentul alternativ.

În 1887 și 1888 a obținut mai mult de 30 de patente pentru invențiile sale și a fost invitat să se adreseze Institutului American de Inginerie Electrică pentru lucrările sale. Prezentările sale i-au atras atenția lui George Westinghouse, inventatorul care a lansat primul sistem de alimentare cu curent alternativ și a fost competitorul principal al lui Edison în „Bătălia curenților”.

Westinghouse l-a angajat pe Tesla, a obținut licența pentru patentul său legat de motorul cu curent alternativ și i-a oferit propriul laborator în care să lucreze. În 1890 Edison s-a predat la o mojicie fără seamăn: a aranjat ca un criminal din New York să fie condamnat la moarte prin electrocutare pe scaunul electric alimentat cu curent alternativ, pentru a demonstra cât de periculos poate fi conceptul Westinghouse.

Tot la final de secol Nikola Tesla a inventat oscilatoare electrice, contoare, lumini îmbunătățite și transformatorul de înaltă tensiune cunoscut sub numele de bobina Tesla. De asemenea, a făcut experimente cu raze X, a oferit demonstrații de comunicare radio pe distanțe scurte cu doi ani înaintea lui Guglielmo Marconi și a pilotat o barcă controlată radio în jurul unei piscine din Grădina Madison Square.

Împreună, Tesla și Westinghouse s-au asociat cu General Electric pentru a instala generatoare de curent alternativ la Cascada Niagara, creând prima centrală modernă.

În aceeași perioadă între Nikola Tesla și Mark Twain s-a legat o prietenie strașnică. Twain îl vizita adesea în laboratorul lui, unde Tesla îl fotografia pe marele scriitor american, apărând astfel una dintre primele fotografii cu lumină fosforescentă.

De la stânga la dreapta, Westinghouse, Edison și Tesla

Eșecul din viața lui Nikola Tesla, moartea și moștenirea lui

În 1895 laboratorul din New York al lui Tesla a ars, transformând în cenușă ani de muncă, note și echipamente. Tesla s-a mutat în Colorado Springs pentru doi ani, urmând să se întoarcă la New York în anul 1900.

Și-a asigurat sprijinul finanțatorului J.P. Morgan și a început să construiască o rețea globală de comunicații centrată pe un turn uriaș la Wardenclyffe, pe Long Island. Însă fondurile s-au terminat repede, iar Morgan a rămas cu schițele grandioase ale lui Tesla.

Nikola Tesla și-a petrecut ultimele decenii din viață într-un hotel din New York, lucrând la noi invenții, în ciuda faptului că sănătatea sa mentală era șubredă și îi lipsea tot mai mult energia. Obsesia lui pentru numărul trei și spălarea frecventă au fost puse pe semaa unor excentricități ale geniului.

Ultimii ani din viață și i-a petrecut hrănind – și, după cum susținea el, comunicând cu – porumbeii din oraș.

Telsa a murit în camera sa de hotel pe data de 7 ianuarie 1943. Mai târziu în acel an, Curtea Supremă a Statelor Unite a anulat patru dintre brevetele cheie ale lui Marconi, recunoscând tardiv inovațiile lui Tesla în radio.

Sistemul bazat pe curent alternativ pe care l-a susținut și l-a îmbunătățit rămâne standardul global pentru transmisia de energie.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora