Viața lui Orhan Pamuk, primul turc laureat al premiului Nobel, cenzurat în țara sa și judecat pentru susținerea drepturilor kurzilor - LIFE.ro
Mergi la conținut

Ferit Orhan Pamuk este un romancier, scenarist, cadru didactic și primul cetățean turc laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, în 2006. Unul dintre cei mai proeminenți romancieri din Turcia, opera sa s-a vândut în peste treisprezece milioane de cărți, traduse în șaizeci și trei de limbi, făcându-l cel mai bine vândut scriitor din țară.

Orhan Pamuk este autorul unor romane de mare succes, printre care Cartea Neagră sau Numele meu este Roșu. Este profesor în științe umaniste la Universitatea Columbia, unde predă scriere și literatură comparată. El a fost ales ca membru al Societății Americane de Filosofie în 2018.

Cu descendență parțială circasiană și născut la Istanbul, Pamuk este primul turc laureat al Premiului Nobel. El este, de asemenea, beneficiarul a numeroase alte premii literare. My Name Is Red a câștigat în 2002 Prix du Meilleur Livre Étranger și Premio Grinzane Cavour, iar în 2003 International Dublin Literary Award.

Parlamentul Scriitorilor Europeni a apărut ca urmare a unei propuneri comune a lui Pamuk și José Saramago. Disponibilitatea lui Pamuk de a scrie cărți despre evenimente istorice și politice controversate l-a pus în pericol de cenzură în patria sa. În 2005, un avocat l-a dat în judecată pentru o declarație privind genocidul armean din Imperiul Otoman. Intenția lui, potrivit lui Pamuk însuși, a fost de a evidenția problemele legate de libertatea de exprimare în țara în care s-a născut. Instanța a refuzat inițial să judece cazul, dar în 2011, Pamuk a fost obligat să plătească 6.000 de lire despăgubire totală pentru că a insultat onoarea reclamanților.

Orhan Pamuk

Copilăria lui Orhan Pamuk

Pamuk s-a născut la Istanbul, în 1952, și a crescut într-o familie de clasă superioară, bogată, dar în declin; o experiență pe care o descrie în treacăt în romanele sale Cartea neagră și Cevdet Bey și fiii lui, precum și mai detaliat în memoriile sale personale, Istanbul: Memories and the City. Bunica paternă a lui Pamuk era circasiană. Pamuk a studiat la liceul Robert College din Istanbul și a continuat să studieze arhitectura la Universitatea Tehnică din Istanbul, deoarece aceasta era legată de cariera sa de vis, pictura. A părăsit școala de arhitectură după trei ani totuși, pentru a deveni scriitor cu normă întreagă și a absolvit Institutul de Jurnalism de la Universitatea din Istanbul, în 1976. De la 22 la 30 de ani, Pamuk a locuit cu mama sa, scriind primul său roman și încercând să găsească un editor. El se descrie pe sine ca un musulman cultural care asociază identificarea istorică și culturală cu religia în timp ce nu crede într-o legătură personală cu Dumnezeu.

Opera lui Orham Pamuk

A început să scrie în mod regulat în 1974. Primul său roman, Karanlık ve Işık (Întuneric și lumină) a fost co-câștigător al Concursului de romane Milliyet Press din 1979 (Mehmet Eroğlu a fost celălalt câștigător). Acest roman a fost publicat cu titlul Cevdet Bey ve Oğulları (Domnul Cevdet și fiii săi) în 1982 și a câștigat Premiul Orhan Kemal pentru roman în 1983. Acesta spune povestea a trei generații ale unei familii bogate din Istanbul care trăiesc în Nișantașı, districtul din Istanbul unde a crescut Pamuk.

Pamuk a câștigat o serie de premii critice pentru lucrările sale timpurii, inclusiv Premiul Madarali din 1984 pentru al doilea roman al său Sessiz Ev (Casa tăcută) și Prix de la Découverte Européenne din 1991 pentru traducerea în franceză a acestui roman. Romanul său istoric Beyaz Kale (Castelul alb), publicat în limba turcă în 1985, a câștigat în 1990 Premiul Independent pentru ficțiune străină și și-a extins reputația în străinătate. La 19 mai 1991, The New York Times Book Review a declarat: „O nouă stea a apărut în est – Orhan Pamuk”. A început să experimenteze tehnici postmoderne în romanele sale, o schimbare față de naturalismul strict al lucrărilor sale timpurii.

Romanul său din 1990, Kara Kitap (Cartea Neagră) a devenit una dintre cele mai controversate și populare cărți din literatura turcă, datorită complexității și bogăției sale. În 1992, a scris scenariul filmului Gizli Yüz (Fața secretă), bazat pe Kara Kitap și regizat de un regizor turc proeminent, Ömer Kavur. Al cincilea roman al lui Pamuk, Yeni Hayat (Viață nouă) a făcut furori în Turcia la publicarea sa, în 1994 și a devenit cartea cel mai rapid vândută din istoria Turciei. Până atunci, Pamuk devenise și o figură proeminentă în Turcia, datorită sprijinului său pentru drepturile politice kurde. În 1995, Pamuk s-a numărat printre autorii unui grup judecați pentru că au scris eseuri care criticau modul în care Turcia a tratat kurzii. În 1999, Pamuk și-a publicat cartea de eseuri, Öteki Renkler (Alte culori).

În 2019, laureatul Nobel, în vârstă de 66 de ani, a organizat o expoziție cu fotografiile sale din Istanbul făcute de pe propriul balcon, intitulată „Balkon: fotografii de Orhan Pamuk”. Expoziția a surprins „priveliștea subtilă și în continuă schimbare a Istanbulului” fotografiată de Pamuk de la balconul său folosind un teleobiectiv. A prezentat peste 600 de fotografii color selectate dintre cele peste 8.500 realizate de Pamuk pe o perioadă de cinci luni la sfârșitul lui 2012 și începutul lui 2013, în ceea ce a fost descris de galerie drept „o perioadă de creativitate intensă”.

Orhan Pamuk

Numele meu este roșu

Reputația internațională a lui Pamuk a continuat să crească atunci când a publicat Benim Adım Kırmızı (Numele meu este roșu) în 1998. Romanul îmbină misterul, romantismul și puzzle-urile filozofice într-un decor al Istanbulului din secolul al XVI-lea. Deschide o fereastră către domnia sultanului otoman Murat al III-lea în nouă zile de iarnă înzăpezite ale anului 1591, invitând cititorul să experimenteze tensiunea dintre Est și Vest dintr-o perspectivă neînsuflețită de urgență. Numele meu este roșu a fost tradus în 24 de limbi și, în 2003, a câștigat Premiul Literar Internațional Dublin, unul dintre cele mai profitabile premii literare din lume.

Întrebat ce impact a avut câștigarea acestui ultim premiu (în prezent 127.000 de dolari) asupra vieții și operei sale, Pamuk a răspuns:

„Nu s-a schimbat nimic în viața mea de când lucrez tot timpul. Am petrecut 30 de ani scriind ficțiune. În primii 10 ani, mi-am făcut griji pentru bani și nimeni nu m-a întrebat câți bani am câștigat. Al doilea deceniu am cheltuit bani și nimeni nu m-a întrebat despre asta. Și mi-am petrecut ultimii 10 ani cu toată lumea așteptând să audă cum cheltuiesc banii, ceea ce nu voi face”.

Orhan Pamuk

Viața personala a lui Orhan Pamuk

Fratele mai mare al lui Pamuk, Şevket Pamuk, care apare uneori ca un personaj fictiv în operele lui Orhan Pamuk, este profesor de economie, recunoscut la nivel internaţional pentru munca sa în istoria economică a Imperiului Otoman, activând la Universitatea Boğaziçi din Istanbul. Pamuk are și o soră vitregă mai mică, Hümeyra Pamuk, care este jurnalist.

La 1 martie 1982, Pamuk s-a căsătorit cu istoricul Aylin Türegün. Din 1985 până în 1988, în timp ce soția sa era studentă la Universitatea Columbia, Pamuk și-a asumat poziția de savant vizitator acolo, folosind timpul pentru a efectua cercetări și a scrie romanul său Cartea neagră la Biblioteca Butler a universității. Această perioadă a inclus și o bursă de vizită la Universitatea din Iowa. Pamuk s-a întors la Istanbul, oraș de care este puternic atașat. El și soția sa au avut o fiică pe nume Rüya (născută în 1991), al cărei nume înseamnă „vis” în turcă. În 2001, au divorțat.

În 2006, Pamuk s-a întors în S.U.A. pentru a ocupa o poziție de profesor invitat la Columbia, unde a fost membru al Comitetului pentru Gândirea Globală a universității Columbia. În anul universitar 2007–2008, Pamuk s-a întors la Columbia pentru a preda cursuri de literatură comparată împreună cu Andreas Huyssen și David Damrosch.

Orhan și-a recunoscut public relația cu Kiran Desai, câștigătoare a premiului Booker, de origine indiană. În ianuarie 2011, artista turco-armeană Karolin Fişekçi a declarat pentru Hürriyet Daily News că Pamuk a avut o relație de doi ani și jumătate cu ea, o declarație negată în mod expres de Pamuk.

Din 2011 este într-o relație cu Aslı Akyavaş.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora