Viața lui Pattie Boyd: manechin și super star al anilor '60 și corespondenţa amoroasă cu George Harrison şi Eric Clapton - LIFE.ro
Mergi la conținut

Viața lui Pattie Boyd: manechin și super star al anilor '60 și corespondenţa amoroasă cu George Harrison şi Eric Clapton

Pattie Boyd și George Harrison au devenit un cuplu emblematic. El era timidul Beatles, ea era modelul Vogue.
Share this article

Amintirile din colecția personală a fotografei și modelului britanic, Pattie Boyd, care a inspirat o serie de cântece celebre ale foștilor ei soți, George Harrison și Eric Clapton, vor fi scoase la licitație.

Pattie Boyd este „una dintre cele mai mari muze din istoria rock-ului”, a declarat zilele trecute casa de licitații Christie’s într-un comunicat de presă, adăugând că această colecție oferă „o privire fascinantă asupra vieții unora dintre cele mai influente și emblematice figuri ale muzicii”.

Harrison a scris o serie de cântece despre Boyd, printre care „I Need You”, „For You Blue” și „Something”, în timp ce Clapton a scris „Layla” gândindu-se la ea.

În calitate de soție a lui George Harrison, Boyd a fost acolo când Beatles a trecut prin frenezia Beatlemaniei, prin călătoriile psihedeliei și misticismului și prin destrămarea parteneriatului lor.

Cu Eric Clapton – care a urmărit-o cu ardoare ani de zile – a fost martora unui chitarist aflat la apogeul faimei sale solo, precum și a luptei sale cu dependența.

Scrisorile de dragoste pentru Pattie Boyd

Printre obiectele oferite se numără o scrisoare de dragoste scrisă de Clapton în 1970, când Boyd era deja căsătorită cu Harrison, unul dintre prietenii apropiați ai compozitorului.

„Îți scriu acest bilet, cu scopul principal de a afla care sunt sentimentele tale față de un subiect bine cunoscut de amândoi”, începe scrisoarea. „Ceea ce doresc să te întreb este dacă îți mai iubești soțul sau dacă ai un alt amant? Toate aceste întrebări sunt foarte impertinente, știu, dar dacă mai există încă un sentiment în inima ta pentru mine… trebuie să-mi spui!”

Clapton îi cere lui Boyd să nu-i telefoneze, ci să-i răspundă printr-o scrisoare, scriind: „E mult mai sigur.”

Semnată în mod misterios „E”, Boyd a declarat pentru Christie’s că inițial a crezut că scrisoarea era de la un „fan ciudat” și chiar i-a arătat-o lui Harrison.

„Este o scrisoare scrisă foarte frumos, dar scrisul este atât de mic – nu ocupă nici măcar o treime din pagină”, a spus Boyd. „Este ca și cum ar fi fost mai degrabă timid să o scrie. Este ca o șoaptă în loc de o discuție”.

Pattie Boyd
Pattie Boyd și Eric Clapton

În ciuda faptului că Boyd i-a respins avansurile, Clapton a continuat să o urmărească și a scris o altă scrisoare care face parte, de asemenea, din licitație.

În această scrisoare, scrisă pe o pagină ruptă din romanul „Of Mice and Men”, Clapton scrie: „Dacă nu mă vrei, te rog să rupi vraja care mă leagă. A închide în cușcă un animal sălbatic este un păcat, a-l îmblânzi este divin”.

Citește și: Povestea The Beatles: de la o trupă de liceeni pasionați de muzică până la succesul mondial ce le-a furat mințile tuturor, inclusiv membrilor formației

După aceea, cei doi nu s-au mai văzut prea mult timp, dar apoi Pattie Boyd l-a părăsit pe Harrison în 1974, după ce a descoperit că acesta întreținea mai multe aventuri, potrivit Christie’s.

Eric Clapton și Pattie Boyd s-au căsătorit în cele din urmă în 1979 și au rămas prieteni cu Harrison, care chiar s-a referit la Clapton ca la „soțul său vitreg”, potrivit Christie’s.

Cu toate acestea, Clapton și Boyd aveau să se despartă în 1987, după ce relația lor a fost afectată de „abuz de substanțe și infidelități”, se arată în comunicat.

Acum, Boyd spune că scoaterea la licitație a acestor obiecte este un proces cathartic.

„M-am gândit: ‘Am nevoie de ele? Am nevoie să continui să intru în Cutia Pandorei?”. M-am bucurat de ele timp de mulți, mulți ani, iar acum este timpul ca și alți oameni să le vadă și să se bucure de ele. Este corect să le dau mai departe”, a declarat ea pentru Christie’s.

Printre obiectele scoase la vânzare se numără fotografii cu Boyd, Harrison și Clapton, precum și cărți poștale, telegrame și scrisori.

Licitația se va desfășura online în perioada 8-21 martie, iar obiectele vor fi expuse la casa Christie’s din Londra în perioada 15-21 martie.

Cine a fost Pattie Boyd?

Pattie Boyd era o fată blondă, cu ochi mari, din sud-vestul Angliei. După ce a avut succes în modelling, a fost distribuită în celebrul film al trupei Beatles din 1964, A Hard Day’s Night. Ea a avut o singură replică, dintr-un singur cuvânt. Dar un rezultat mai notabil al distribuției sale a fost întâlnirea cu George Harrison, cu care s-a căsătorit ulterior. Un rezultat mai notabil al căsătoriei cu George Harrison? Întâlnirea cu bunul său prieten Eric Clapton.

Născută în Somerset, Anglia, la 17 martie 1944, Pattie Boyd s-a mutat la Londra în 1962. Și-a găsit de lucru la un salon de înfrumusețare, dar a fost rapid inspirată să urmeze cariera de modeling. Cariera ei de modeling a dus-o la New York și la Paris. Și-a croit drum până la coperta revistei Vogue.

În 1964, Boyd a primit un telefon de la agentul ei. Acesta i-a spus să se prezinte la gara Paddington din Londra, unde i s-a dat un mic rol într-un film în care erau implicați Beatles.

În ” A Hard Day’s Night „, Boyd a jucat rolul unei școlărițe a cărei singură replică era „Prisoners”. Oricât de mic ar fi fost acest rol, a fost suficient pentru ca George Harrison să o remarce.

Pattie Boyd
Pattie Boyd la 78 de ani

La prânz, pe platou, el i-a cerut să iasă cu el, sau, mai exact, a spus: „Vrei să te căsătorești cu mine?”. Boyd avea un iubit la acea vreme, așa că a refuzat.

„Ești complet nebun? Renunță imediat la iubit”, își amintește Boyd că i-a spus un prieten. „Așa că am făcut-o”.

Pattie Boyd și George Harrison au devenit un cuplu emblematic. El era timidul Beatles, ea era modelul Vogue. Când s-au căsătorit cu adevărat în 1966, Boyd a spus: „Am fost atât de fericită încât am crezut că voi exploda”.

Sex, drugs & rock&roll

Căsătoria lor a fost marcată de mai multe etape importante. Cântecul Beatles, „Something”, de pe albumul Abbey Road, a fost scris de Harrison pentru Boyd. Harrison și Beatles au fost cei care i-au făcut cunoștință lui Boyd cu LSD și cu meditația, care înainte era inocentă. De asemenea, a susținut că ea a fost cea care l-a introdus pe Harrison în meditație, ceea ce a dus la călătoria foarte mediatizată a trupei Beatles în India, în 1968. Iar în 1969, Boyd și Harrison au fost arestați pentru posesie de marijuana în urma unui raid al poliției.

În ciuda entuziasmului, Boyd a susținut că, după ce s-a întors din India, spiritualitatea lui Harrison l-a făcut pe acesta să fie din ce în ce mai izolat. Petrecea ore întregi singur cântând și meditând.

Între timp, Harrison devenise bun prieten cu chitaristul Eric Clapton, care vizita tot mai des casa lui Boyd și Harrison. Boyd și-a dat seama de la început că Eric Clapton era interesat de ea.

Triunghiul amoros

Așa a început triunghiul amoros suprem al rock and roll-ului. În timp ce Pattie Boyd se simțea neglijată de Harrison, Clapton o copleșea cu atenție și complimente. Nu era doar un flirt ușor. Clapton s-a îndrăgostit de ea.

După cum povestește Boyd, Clapton a invitat-o în apartamentul din Londra pe care îl împărțea cu colegii săi de trupă Derek and the Dominos. El a vrut să-i cânte un cântec la care lucra. „Era cel mai incredibil cântec”, a spus ea.

Cântecul pe care l-a cântat era despre un bărbat complet captivat de o femeie, care o implora să fie a lui. Melodia se numea „Layla” și este, fără îndoială, una dintre cele mai cunoscute melodii ale lui Eric Clapton de până acum.

În aceeași seară a avut loc o petrecere. Pattie Boyd, Harrison și Clapton au fost cu toții prezenți. La un moment dat, Clapton s-a apropiat cu nonșalanță de prietenul său și i-a spus: „Trebuie să-ți spun ceva. Sunt îndrăgostit de soția ta”.

Harrison a fost furios, spunându-i lui Boyd, într-un acces de furie, să plece cu Clapton. Nu a făcut-o. În schimb, a rămas cu Harrison încă trei ani. Ceea ce a făcut-o în cele din urmă pe Pattie Boyd să-l părăsească a fost descoperirea unei aventuri pe care Harrison o avea. În stilul rock and roll adevărat, acesta era cu Maureen Starr, soția bateristului Ringo Starr de la Beatles.

Pattie Boyd
Pattie Boyd și George Harisson

Citește și: Povestea trupei Rolling Stones: Muzică, rebeliune și longevitate în istoria rock-ului

Pattie Boyd și Eric Clapton s-au mutat împreună și s-au căsătorit în 1979. Ceea ce aproape că ar putea fi considerat, într-un mod ciudat, de genul swinging sixties-rock-and-roll, un final fericit. Cu excepția faptului că relația lor a fost, de asemenea, plină de infidelități și tulburări: presupuse aventuri de ambele părți, tendințele tot mai alcoolice ale lui Clapton și, în cele din urmă, un copil cu o altă femeie au dus la o separare în 1987 și la un divorț în 1989.

Oricât de dramatică părea situația, prietenia lui Clapton cu Harrison a supraviețuit. Harrison chiar a spus odată: „Aș prefera să fie cu el decât cu un drogat”.

Când Harrison a murit în 2001, după o luptă cu cancerul, Clapton a fost directorul muzical al spectacolului omagial „Concert pentru George”.

În ceea ce o privește pe Boyd, ea s-a căsătorit a treia oară în 2015. A fost prima ei căsătorie cu un non-muzician – Rod Weston, un fost dezvoltator imobiliar.

Foto: Pinterest

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora