Căutare

Share this article

Boo Radley în Să ucizi o pasăre cântătoare, maiorul Frank Burns în MASH sau Tom Hagen în Nașul. Sunt doar câteva dintre personajele care au făcut din Robert Duvall un obișnuit al peliculelor de la Hollywood și al serialelor de succes. Acum în vârstă de 89 de ani, Duvall a fost pentru câțiva ani cel mai în vârstă actor nominalizat vreodată la premiile Oscar pentru Cel mai bun actor într-un rol secundar. Avea 84 de ani atunci, iar rolul său din Judecătorul este unul memorabil. Ca dovadă că a fost nominalizat nu doar la Oscaruri, ci și la Globurile de Aur, Critics` Choice sau Screen Actors Guild. Viața lui Robert Duvall a fost închinată cu totul actoriei, iar interpretările sale l-au transformat într-o legendă.

Viața lui Robert Duvall – 60 de ani petrecuți pe scenă și platourile de filmare

Născut în prima săptămână a anului 1931, cu un tată în Marina Militară și o mamă, actriță amatoare, Robert Duvall a învățat restricțiile și munca determinată, pe de o parte, dar a simțit și pasiunea arzătoare pentru viața artistică. Așa că la 22 de ani termina colegiul cu diplomă în Actorie. Viața l-a dus însă după absolvire tot în armată, pentru o scurtă perioadă de timp. A rămas cu sufletul tot la actorie și a jucat chiar într-o comedie în acel an. Finalul armatei a însemnat începutul studiilor la una dintre cele mai renumite școli de actorie din New York, Neighborhood Playhouse School of the Theatre. Acolo avea să-i cunoască pe Dustin Hoffman și Gene Hackman, care i-au fost colegi de apartament în tinerețe și prieteni pe tot parcursul vieții. Dacă stăm să le numărăm Oscarurile, adunăm în grupul lor 19 nominalizări și 5 premii.

Debutul și l-a făcut într-un teatru din Long Island, iar în vara lui 1955, la numai 24 de ani, a adunat deja 6 apariții în piese jucate acolo. Au urmat 2 ani plini pe scena aceluiași teatru, timp în care a devenit unul dintre favoriții publicului de acolo. Rolul lui Eddie Carbone din piesa celebrului Arthur Miller, A View from the Bridge a fost cel care l-a adus în atenția regizorilor și producătorilor importanți din SUA. Miller însuși a fost cel care l-a urmărit în timpul uneia dintre reprezentații și a fost atât de impresionat încât l-a prezentat tuturor oamenilor importanți din industrie.

Foto: pinterest.com

În 2 luni cariera lui Robert Duvall exploda și ajungea să joace pe o mulțime de scene din New York și din afara lui. În 1959 își făcea debutul în televiziune, iar anii `60 i-au adus apariții în mai toate serialele de succes ale vremii. În 1962 primea și primul său rol într-un film pentru marele ecran: Boo Radley în Să ucizi o pasăre cântătoare. Scenaristul Horton Foote este cel care l-a recomandat pentru rol, descriindu-l ca un actor de primă mână, unul dintre cei mai buni. De altfel, cei doi aveau să colaboreze de nenumărate ori de-a lungul carierei, deloc scurtă. 35 de ani avea Duvall când își făcea debutul și pe Broadway, locul în care orice actor visează să ajungă măcar o dată în viață.

Robert Duvall în MASH, foto: mash.fandom.com

Anii `70 și `80 au fost extrem de încărcați pentru Robert Duvall, care era o prezență constantă atât la teatru, cât și pe micile și marile ecrane. Rolul maiorului Frank Burns din serialul care a făcut furori în întreaga lume, MASH, i-a făcut cunoscut numele și peste granițe, însă interpretarea lui Tom Hagen în primele 2 filme din seria Nașul era cea care avea să îi aducă celebritatea și o primă nominalizare la Oscar pentru Cel mai bun actor într-un rol secundar.

Robert Duvall în Nașul, foto: thecinemaarchives.com

O altă nominalizare la Oscar, dar și un premiu BAFTA și un Glob de Aur au venit pentru rolul lt. col. Kilgore din Apocalypse Now, în 1979, dar toți acei ani au reprezentat o mulțime de roluri premiate sau nominalizate la cele mai importante premii din industrie, Duvall devenind omniprezent în filmele de acțiune din acea perioadă.

Foto: wsj.com

Filmările pentru Nașul III nu l-au mai avut însă în distribuție pe Robert Duvall care a refuzat să mai filmeze dacă nu primea o sumă comparabilă cu cea primită de starul Al Pacino. Nu a primit, așa că nici nu a mai apărut în film. Cariera lui însă nu a avut cu nimic de suferit în urma acestei decizii. Duvall a continuat să fie o apariție constantă în peliculele de la Hollywood – filma în medie 4 filme pe an și să adune premii și nominalizări pentru interpretările sale, fie că era vorba de filme de lungmetraj sau de seriale de televiziune.

video youtube: <iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/Jts9suWIDlU” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>

În același timp a pus și bazele unei companii de producție, implicându-se și în regia de film, producție și scenarii. În 2005 a fost premiat la Casa Albă de către George W. Bush pentru activitatea sa impresionantă din lumea artelor, iar 10 ani mai târziu devenea cel mai vârstnic actor nominalizat la un premiu Oscar pentru rolul din Judecătorul. Recordul său a fost depășit în 2018 de Christopher Plummer.

Viața lui Robert Duvall – Pasionat de femei frumoase și acte caritabile

Căsătorit de 4 ori, Robert Duvall nu a avut niciodată copii. Cu cea de-a patra soție a făcut nunta în 2005, pe când avea 74 de ani. Proaspăta nevastă, Luciana Pedraza, avea atunci 33 de ani, dar cei 2 aveau deja o relație ce dura de 8 ani de zile.

Robert Duvall și Luciana Pedraza

În 2001 cei doi înființau împreună o organizație caritabilă al cărei scop este de a susține familiile din Nordul Argentinei, țara natală a Lucianei, în renovarea locuințelor, școlilor și centrelor medicale. În egală măsură au sprijinit și Pro Mujer, un ONG dedicat ajutorării femeilor ce provin din zone extrem de sărace.

read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO