fbpx

Căutare

Share this article

Viața lui Ronaldinho a început, asemenea celor mai mulți dintre marii fotbaliști ai lumii, într-o familie săracă, ce nu avea să bănuiască niciodată succesul de care avea să se bucure copilul.

După o celebră carieră la echipa de tineret, Ronaldinho a devenit un membru cheie al echipei braziliene care a câștigat Cupa Mondială din 2002. A jucat la echipe de club din Brazilia, Franța, Spania și Italia și a fost de două ori desemnat de FIFA „jucătorul anului”.

Foto. Shutterstock

Viața și copilăria lui Ronaldinho

Ronaldinho s-a născut Ronaldo de Assis Moreira pe data de 21 martie 1980, în Porto Alegre, Brazilia. Tatăl său, João Moreira a fost și el jucător de fotbal, care a lucrat și ca sudor pe un șantier naval. Mama sa, Muguelina de Assis a fost vânzătoare de produse cosmetice care, mai târziu în viață a devenit asistentă medicală. Fratele mai mare al lui Ronaldinho, Roberto Assis a fost și el jucător profesionist de fotbal, astfel că vedeta de mai târziu a fost înconjurată de fotbaliști încă din ziua în care s-a născut. „Provin dintr-o familie unde fotbalul era deja un sport foarte prezent”, mărturisea el. „Unchii mei, tata și fratele meu erau deja fotbaliști. Trăind într-un astfel de mediu, am învățat multe lucruri de la ei. Am încercat să mă devotez fotbalului tot mai mult, odată cu trecerea timpului”.

Ronaldinho în copilărie. foto: Life Blogger

În mod special, cea mai importantă persoană din viața lui Ronaldinho a fost tatăl său, care, din nefericire, a suferit un atac de cord, când băiatul avea numai 8 ani. „A fost una dintre cele mai importante persoane pentru mine și în cariera mea, chiar dacă a murit când eram foarte mic. Mi-a oferit unele dintre cele mai importante sfaturi pe care le-am primit vreodată. În afara terenului: Fă ceea ce trebuie, fii sincer și mergi tot timpul cu capul sus. Și pe teren: joacă fotbal cât se poate de simplu. Întotdeauna a spus că cel mai complicat lucru pe care îl poți face în fotbal este să joci simplu”.

Ronaldinho a început să joace fotbal într-un mod organizat pe când avea numai 7 ani și era foarte tânăr când a început să i se spună Ronaldinho, diminutivul numelui său. „Întotdeauna mi-au spus așa când eram mic pentru că eram cu adevărat mic și că jucam cu fotbaliști mult mai mari decât mine”, a explicat el. „Când am ajuns la echipa națională de seniori, acolo mai era încă un Ronaldo, așa că mie mi-au spus Ronaldinho pentru că eram mai tânăr”.

Crescând într-un cartier relativ sărac, echipa de tineret a lui Ronaldinho a trebuit să se mulțumească cu terenuri de joc improvizate. „Singurul loc cu iarbă de pe teren era în colț. Nu era nici un pic de iarbă la mijloc, doar nisip”, își amintea Ronaldinho.

Ronaldinho și fratele său, în copilărie

Pe lângă fotbal, Ronaldinho a mai jucat și futsal – un fel de fotbal în interior, cu numai cinci jucători în echipă. Experiențele timpurii ale lui Ronaldinho cu futsal-ul au contribuit la modelarea stilului său de joc unic, marcat de atingerea sa remarcabilă și de controlul strâns al mingii. „O mulțime de mișcări pe care le fac provin din futsal. Se joacă într-un loc foarte mic și controlul mingii e foarte diferit în futsal. Și chiar și azi, controlul balonului meu este foarte asemănător cu cel al unui jucător de futsal”, explica Ronaldinho.

Nu a trecut multă vreme până ce Ronaldinho a devenit unul dintre cei mai talentați jucători ai echipei de tineret a Braziliei. La vârsta de 13 ani, într-un meci, a înscris nu mai puțin de 23 de goluri. În timp ce era cu echipa la diferite campionate de juniori, Ronaldinho a pătruns în lunga și glorioasa istorie a fotbalului Brazilian și a început să-i studieze pe cei care au scris-o, printre care Pele, Rivelino sau Ronaldo, visând să le calce pe urme.

În 1997, viața lui Ronaldinho s-a schimbat complet, după ce a fost chemat la echipa de tineret a țării.

Echipa „Under 17” a câștigat Campionatul Mondial FIFA din Egipt, iar Ronaldinho a fost selectat drept cel mai bun jucător al turneului. La scurt timp după aceea, Ronaldinho a semnat primul său contract profesionist pentru a juca pentru Grêmio, una dintre cele mai celebre echipe din liga braziliană.

Ronaldinho și fratele său. Foto: Pinterest

Viața și cariera lui Ronaldinho

Ronaldinho și-a făcut debutul ca jucător profesionist la seniori, odată cu intrarea în clubul Grêmio, în turneul Copa Libertadores, din 1998. Anul următor a fost selectat la echipa națională a Braziliei pentru a juca în Cupa Confederațiilor din Mexic. Brazilia a terminat acest campionat pe locul al doilea, iar Ronaldinho a câștigat Balonul de aur fiind cel mai bun jucător al turneului, precum și premiul Golden Boot deoarece a fost principalul marcator.

Cu o etichetă de star internațional în fotbal, Ronaldinho s-a îndreptat către Europa unde, în 2001 a semnat cu Paris Saint Germain, una dintre cele mai bune echipe ale Franței. Un an mai târziu a participat la primul său Campionat Mondial, cu echipa Braziliei greu încercată până atunci, ce se baza în principal pe Ronaldinho și Rivaldo.

Ronaldinho a marcat două goluri în cinci meciuri, inclusiv pe cel al victoriei în sferturile de finală asupra Angliei, iar Brazilia a învins Germania în finală pentru a-și revendica al cincilea titlu de Cupă Mondială.

Una dintre cele mai importante persoane din viața lui Ronaldinho, mama sa. Foto: Pinterest

În 2003, Ronaldinho și-a îndeplinit un vis din viața lui, acela de a fi ales să joace la FC Barcelona din liga spaniolă, unul dintre cele mai cunoscute cluburi din lume, și câștigând legendarul tricou nr. 10 purtat de obicei de cel mai mare jucător al echipei. În 2004 și 2005, Ronaldinho a câștigat premiile consecutiv FIFA World Player of the Year, cea mai mare onoare individuală a sportului. De asemenea, și-a condus coechipierii către culmea succesului clubului în 2006, cu o cursă triumfală prin prestigiosul turneu al Ligii Campionilor.

Luna următoare, Ronaldinho a condus o echipă braziliană foarte talentată, care a intrat în Cupa Mondială cu așteptări ridicate. Cu toate acestea, turneul s-a încheiat cu dezamăgire pentru campionii din apărare, Franța eliminând Brazilia în sferturile de finală.

În 2008, Ronaldinho a părăsit Barcelona pentru a se alătura altui club renumit din lume, A.C. Milan, dar performanța sa pentru gigantul italian din seria A nu i-a adus ce a sperat. Fostul jucător mondial al anului nu a fost inclus în echipa braziliană din 2010 care a concurat la Cupa Mondială din Africa de Sud.

În 2011, Ronaldinho s-a întors în Brazilia pentru a juca pentru Flamengo la Rio de Janeiro. Relația dintre club și cel mai proeminent jucător al său a început foarte bine când Flamengo a câștigat Campeonato Carioca din 2011, dar lucrurile s-au înrăutățit până în sezonul următor.

Ronaldinho a ratat mai multe practici și a evoluat indiferent în jocuri și, în cele din urmă, i s-a reziliat contractul din cauza salariilor neplătite. Ronaldinho a semnat cu Atlético Mineiro în iunie 2012, o mișcare care a reaprins abilitățile sale dinamice de joc, însă a mai primit o lovitură atunci când s-au ales jucătorii pentru echipa națională la Cupa Mondială 2014.

Viața personală a lui Ronaldinho

Ronaldinho alături de iubita sa și de fiul lor. foto: Life Blogger

În 2005, Ronaldinho și dansatoarea braziliană Janaína Mendes au avut un fiu, pe nume João, după răposatul tată al lui Ronaldinho. Superstarul brazilian rămâne aproape de familia sa, fratele Roberto fiind agentul său, iar sora sa, Deisy, are calitatea de coordonator al imaginii sale în presă.

Un vrăjitor absolut cu mingea de fotbal, Ronaldinho este considerat de mulți drept cel mai mare jucător din generația sa și unul dintre cei mai buni din istorie. El spune că toată cariera sa în fotbal a fost un roller coaster emoțional plin de maxime ridicate, minime scăzute și o viață de momente de neuitat.

„Pentru mine, fotbalul oferă atât de multe emoții, un sentiment diferit în fiecare zi”, a spus Ronaldinho. „Am avut norocul să iau parte la competiții importante, cum ar fi Jocurile Olimpice, iar câștigarea Cupei Mondiale a fost, de asemenea, de neuitat. Am pierdut la Jocurile Olimpice și am câștigat la Cupa Mondială și nu voi uita niciodată niciun sentiment.”

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO