Viaţa lui Steve Irwin, vânătorul de crocodili ucis de o pisică de mare - LIFE.ro
Mergi la conținut

Viaţa lui Steve Irwin, vânătorul de crocodili ucis de o pisică de mare

Cum şi-au petrecut luna de miere? Exact! Vânând crocodili în Queensland. A fost ocazia perfectă pentru Steve să îşi introducă soţia în lumea lui, să o înveţe secretele lui. Aşa că Terri s-a conformat. În luna de miere a vânat crocodili, a făcut cunoştinţă cu un şarpe lung de 2 metri şi devenea, alături de Steve...
Share this article

Poate cel mai iubit naturalist din lume, Steve Irwin a fost omul care a adus sălbăticia în prime time, la televizor şi i-a învăţat pe oamenii din întreaga lume să aprecieze viaţa, pământul şi fiinţele minunate pe care le oferă acesta. Viaţa lui Steve Irwin, cel supranumit „Vânătorul de crocodili”, a fost scurtă, dar intensă. A fost închinată salvării animalelor şi conştientizării şi a lăsat în urmă o moştenire nepreţuită: respectul faţă de cei cu care împărţim planeta.

Viaţa lui Steve Irwin – Aşchia nu sare departe de trunchi. O copilărie neobişnuită

Era complicat pentru Steve Irwin să facă altceva în viaţă decât să salveze animalele şi să le descopere în habitatele lor naturale. Nu că şi-ar fi dorit oricum să facă altceva. Australianul s-a născut într-o familie pasionată de faună şi natură. Tatăl era expert în animale sălbatice, specializat în herpetologie, adică în studiul reptilelor şi amfibienilor. Mama a muncit întreaga viaţă pentru reintegrarea animalelor în natură. Împreună au fondat Reptile and Fauna Park, ce avea să devină locul de joacă al fiului lor.

Steve Irwin, foto: pinterest.com

La 2 ani se căţăra deja cu uşurinţă în copaci, acesta fiind şi locul în care era căutat prima oară când dispărea de sub ochii părinţilor. Următoarea variantă atunci când nu era de găsit era că se află în căutarea de reptile. În timp ce cei mai mulţi copii se jucau cu păpuşi, trenuleţe sau maşini, Steve alerga fericit printre şerpi, crocodili şi varani. În timp ce alţii cereau pisică, papagal sau un câine, la 6 ani, cadoul aniversar al viitorului vânător de crocodili era reprezentat de un piton lung de 3 metri. Tot la 6 ani a prins şi primul şarpe veninos, iar la şcoală întârzia frecvent pentru că îşi convingea cu uşurinţă mama să oprească maşina ca să salveze vreo reptilă de pe şosea. Ce-i drept, nici nu se simţea în largul lui acolo. În pauze, în timp ce colegii îşi vedeau de jocurile lor obişnuite, Steve alerga prin curte în căutare de şopârle, păsări sau orice altă vietate ce ar fi putut fi descoperită acolo. La 9 ani Steve Irwin, sub supravegherea şi îndrumarea tatălui, prindea primul său crocodil.

Steve Irwin, foto: biographics.org

Imediat după finalizarea liceului Steve a plecat împreună cu Bob, tatăl său, în North Queensland, ca să ajute la strămutarea crocodililor aflaţi sub ameninţarea constantă a localnicilor care îi exterminau. 5 ani din viaţă şi i-a dedicat salvării acestora, ca voluntar în programul guvernamental East Coast`s Crocodile Management.

Viaţa lui Steve Irwin – De la salvator de animale la vedetă internaţională

Steve era un talent înnăscut când venea vorba de prinderea crocodililor, aşa că experienţele lui la limită şi reuşitele l-au transformat într-o celebritate locală.

„Cu crocodilii e uşor. Încearcă să te ucidă şi să te mănânce. Cu oamenii e mai greu. Câteodată se prefac înainte că îţi sunt prieteni.” – Steve Irwin

Vânătorul de crocodili avea 29 de ani şi peste 100 de crocodili capturaţi când a decis să preia integral controlul asupra parcului familiei. L-a redenumit Australian Zoo şi l-a transformat în mişcare pentru salvarea faunei sălbatice din Australia. Îşi dorea ca acel loc să devină cel mai mare parc pentru animale sălbatice din întreaga lume, un loc în care vizitatorii să se bucure în siguranţă de spectacolul vieţii în sălbăticie.

Steve Irwin, foto: australianzoo.com.au

Piesa de rezistenţă era spectacolul cu crocodili pe care îl dădea tânărul într-o arenă construită special pentru asta. Steve le povestea vizitatorilor despre cât de interesante şi iubitoare sunt aceste animale, le hrănea şi se juca cu ele de parcă ar fi fost invincibil.

Tot atunci îşi face şi debutul în televiziune, unde le arăta oamenilor că şerpii, păianjenii şi scorpionii nu sunt chiar de speriat dacă ştii cum să te comporţi cu ei. Curajul său, dublat de un umor neobişnuit l-a propulsat rapid la statutul de vedetă internaţională.

Viaţa lui Steve Irwin – Iubirea şi pasiunea pentru animale fac casă bună împreună

Tot la 29 de ani avea să-şi cunoască şi sufletul pereche, un mare noroc având în vedere că nu sunt foarte multe femei în lume care să înţeleagă pasiunea pentru crocodili şi să o mai şi împărtăşească.

Printre miile de vizitatori ai parcului se afla în acel an şi Terri Raines, un medic veterinar din Statele Unite ce se afla în căutarea unui loc unde putea reloca pumele folosite în industria de divertisment. Spectacolul cu crocodili al lui Steve a impresionat-o peste măsură. Îl descria în caietul ei cu notiţe ca fiind un Tarzan al mediului, un super erou ca nimeni altul în întreaga lume. În acelaşi timp, Steve o remarca şi el în mulţime pe tânără şi încerca să-i surprindă privirea. Avea să spună mai târziu că a fost dragoste la prima vedere. 4 luni mai târziu se logodeau, iar în vara lui 1992 făceau nunta.

Steve şi Terri Irwin, foto: biographics.org

Cum şi-au petrecut luna de miere? Exact! Vânând crocodili în Queensland. A fost ocazia perfectă pentru Steve să îşi introducă soţia în lumea lui, să o înveţe secretele lui. Aşa că Terri s-a conformat. În luna de miere a vânat crocodili, a făcut cunoştinţă cu un şarpe lung de 2 metri şi devenea, alături de Steve, vedetă de televiziune. Experienţele din luna lor de miere au fost prezentate în primul episod al celei mai noi emisiuni de pe Animal Planet, Vânătorul de crocodili. Milioane de oameni au devenit fanii familiei Irwin, urmărindu-le cu sufletul la gură aventurile lor din întreaga lume, din Himalaya până în Africa de Sud, din Australia până în China.

Steve Irwin a devenit ambasador pentru salvarea speciilor din întreaga lume, dar şi explorator. Într-una dintre expediţiile sale a descoperit o nouă specie de ţestoasă de mare şi a fost imaginea mai multor campanii împotriva braconajului.

Şi-a jucat propriul rol în Dr. Doolittle 2, şi-a împrumutat vocea lui Trev, elefantul din Happy Feet şi a realizat 46 de documentare, pe lângă celebra serie Crocodile Hunter. Banii câştigaţi de pe urma tuturor acestor proiecte i-a investit în dezvoltarea Australian Zoo şi în proiecte de conservare a naturii şi faunei. Lângă parcul său natural a ridicat şi un spital dedicat îngrijirii animalelor unde sunt tratate anual peste 6.000 de animale în fiecare an.

La 6 ani de la nuntă cei doi vânători de crocodili îşi cunoşteau primul copil, o fetiţă pe nume Bindi. 5 ani mai târziu se năştea Robert şi familia devenea astfel completă.

Steve, Terri, Bindi şi Robert Irwin, foto: thehitz.co.nz

Copiii Irwin s-au născut practic sub lumina reflectoarelor şi au crescut, ca şi tatăl lor, printre animale. Nu e de mirare că amândoi au urmat aceeaşi cale.

Nu au fost însă scutiţi de controverse. Apariţia lui Steve în arena crocodililor, hrănindu-i cu o mână, iar în cealaltă ţinându-l pe Robert, atunci în vârstă de numai o lună, a stârnit multă furie şi indignare şi a dus chiar la publicarea unei legi care precizează că nicio persoană neinstruită şi niciun copil nu au voie să pătrundă într-un spaţiu dedicat crocodililor.

Steve şi Robert Irwin, foto: biographics.org

Viaţa lui Steve Irwin – Finalul prematur, moştenirea istorică

În cei 44 de ani de viaţă Steve Irwin a întâlnit şi înfruntat cele mai periculoase creaturi din lume. În mod ironic, sfârşitul nu i l-a adus niciuna dintre acestea, ci o pisică de mare. Pe 4 septembrie 2006 Steve filma un documentar în zona Marii Bariere de Corali a Australiei, documentar ce urma să se numească Cele mai mortale creaturi ale mării. Vremea nu fusese însă deloc prietenoasă aşa că ultimele 3 zile le petrecuse aşteptând să se mai liniştească apele şi să poată filma în apele adânci, în căutarea rechinilor.

Pe 4 septembrie Steve a decis să intre în apele puţin adânci. A observat o pisică de mare de mari dimensiuni, în mod normal deloc agresivă, şi a vrut să filmeze împreună cu ea. În mod inexplicabil aceasta l-a atacat, iar unul dintre spinii săi i s-a înfipt direct în inimă. Încercările echipei sale de a-l resuscita au fost sortite eşecului.

Terri, soţia sa, nu şi-a mai refăcut viaţa şi a mărturisit de curând că dacă nu ar fi fost Steve, ea nu s-ar fi căsătorit vreodată. A fost iubirea vieţii ei, aşa că şi-a dedicat toată energia creşterii celor 2 copii ai lor şi păstrării moştenirii sale.

Terri, Bindi şi Robert Irwin

Terri şi copiii au salvat de la moarte peste 90.000 de animale în ultimii ani

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora