Căutare

Share this article

Unul dintre cei mai celebri rockeri din lume, solistul trupei Aerosmith, a avut o viaţă care bate unele dintre cele mai creative scenarii din lume. Steven Tyler a consumat droguri în cantităţi colosale, mărturisind că doar un noroc chior l-a ţinut în viaţă atâta vreme. A avut aventuri peste aventuri, a consumat alcool fără limită şi şi-a cunoscut prima fiică, actriţa Liv Tyler, la mai bine de 12 ani de la naşterea ei. Este însă şi autorul unora dintre cele mai celebre melodii ale anilor `80-`90 şi o figură emblematică pentru rockul mondial. La cei 72 de ani încă face spectacol pe scenă şi pare că muzica e cea care îl ţine în formă. Una peste alta, viaţa lui Steven Tyler este un amalgam de creativitate, excentricitate, decizii cumplite şi putere de a reveni.

Viaţa lui Steven Tyler – Fascinat de muzică, determinat să atingă succesul

Născut în New York, Steven Tyler a mâncat muzică pe pâine de mic copil. Tatăl său era pianist şi profesor de muzică clasică, iar Steven a început, la rândul lui, să cânte încă de când era pe băncile şcolii, în diverse grupuri.

Steven Tyler, foto: pinterest.com

Tot atunci însă a început şi consumul de droguri, lucru ce i-a adus exmatricularea din liceu înainte de absolvire. A reuşit să termine până la urmă cursurile unei şcoli profesionale, dar tot muzica era interesul său major. Pasiunea pentru muzica celor de la Rolling Stones, asemănarea cu Mick Jagger şi admiraţia pentru talentul lui Keith Richards au fost pachetul complet care i-a determinat drumul. Tot în acea perioadă scria şi una dintre melodiile cu care avea să facă istorie ceva mai târziu, Dream On.

Impresionat de atitudinea şi talentul lui Joe Perry şi Tom Hamilton, Steven Tyler le propune să formeze împreună o trupă. Joey Kramer şi Ray Tabano au fost aduşi în grupă tot de Tyler, iar cei 5 s-au mutat în 1970 la Boston în speranţa că acolo vor putea creşte. La scurt timp după sosirea în Boston Tabano, care nu împărtăşea pasiunea şi dedicarea colegilor de trupă, a fost înlocuit cu Brad Whitford. După o perioadă în care au cântat în toate cluburile din Boston, băieţii schimbă managerul local cu alţi 2, din New York. Unul dintre ei, Steve Leber, spunea atunci despre proaspăta trupă că este singurul grup pe care l-a văzut să se apropie ca performanţe muzicale de Rolling Stones.

Steven Tyler, foto: pinterest.com

La începutul lui 1972 Aerosmith semna primul său contract cu o casă de discuri şi scotea şi primul album, cu acelaşi nume ca al trupei. 4 ani mai târziu trupa era deja cap de afiş la marile festivaluri de rock şi umplea stadioane întregi, iar în aceeaşi perioadă Steven Tyler începea să se contureze ca un star rock şi un sex simbol după ce apărea pe coperta celebrei reviste Rolling Stone. Trupa începea turneele în Europa şi Japonia şi cunoştea succesul internaţional.

Foto: biography.com

Viaţa lui Steven Tyler – Pierdut în lumea drogurilor şi alcoolului, salvat de colegii de trupă

Finalul anilor `70 şi începutul anilor `80 ar fi putut însemna sfârşitul Aerosmith. Gemenii toxici, aşa cum erau numiţi Steven Tyler şi Joe Perry, erau un permanent dezastru – mereu drogaţi, fie că erau pe scenă sau în afara ei, nu au fost doar la un pas să distrugă trupa, dar au fost foarte aproape să-şi piardă şi vieţile. Perry a părăsit Aerosmith ca să îşi facă propriul grup, aşa că a fost înlocuit. Un accident de motocicletă l-a trimis însă pe Steven Tyler pe patul de spital pentru mai bine de 2 luni şi l-a ţinut departe de scenă şi de studioul de înregistrări mai bine de un an. Între timp adicţia lui de heroină atinsese nişte cote cumplite, Tyler fiind deseori zărit hoinărind pe străzile din New York în căutarea unor dealeri. Brad Whitford decide şi el să părăsească trupa şi părea că finalul este doar o chestiune de timp.

Steven Tyller şi Joe Perry, foto: deviantart.com

La începutul lui 1984 Tyler îi convinge atât pe Perry, cât şi pe Whitford să se întoarcă în Aerosmith, schimbă managerii şi casa de discuri, înregistreză un nou album şi pornesc din nou în turnee. Problema principală – consumul de droguri – era însă tot acolo şi tot mai greu de dus. După ce Tyler s-a prăbuşit pe scenă şi nici după acel moment nu a luat măsuri, în 1986 membrii trupei l-au condiţionat să intre într-un program de reabilitare. După ce a ieşit el de la dezintoxicare au intrat şi ceilalţi membri ai Aerosmith. Mulţi ani mai târziu Tyler mărturisea că atunci s-a simţit trădat şi părăsit, dar că gestul colegilor săi era cel ce avea să-i salveze viaţa şi cariera.

Foto: loudersound.com

Viaţa lui Steven Tyler – Peste 20 de ani de inspiraţie şi succes mondial

Anul 1986 i-a găsit pe toţi în formă maximă şi cu idei noi. Celebra colaborare cu Run DMC a dus la distrugerea barierelor de până atunci dintre rock şi rap, făcând din rap un gen de muzică la modă şi ducând Aerosmith într-o nouă eră, cu compoziţii care atingeau mult mai multă lume decât până atunci. În 1987 trupa pleca în turneu cu idolii din tinereţe ai lui Tyler, Guns N`Roses, iar albumele se vindeau ca pâinea caldă. MTV, televiziunea la care orice cântăreţ din lume visa să ajungă, era deja televiziunea de casă a lui Tyler, iar în 1991 Aerosmith devenea una dintre primele trupe care îşi făcea apariţia în fenomenul The Simpsons. Anul 1993 era anul de glorie al band-ului şi al lui Tyler, deasemenea. Albumul Get A Grip devenea cel mai de succes album al lor, cu peste 15 milioane de copii vândute în întreaga lume şi hit-uri pe bandă rulantă: Cryin`, Livin` on the Edge, Amazing, Crazy, Eat the Rich, dar şi o colecţie impresionantă de premii – 2 Grammy, 4 MTV Video Music Awards, 2 American Music Awards, un People`s Choice şi un Billboard. Clipurile video ale trupei au devenit iconice pentru acea perioadă şi nu numai, fiica lui Steven Tyler, Liv, făcându-şi debutul actoricesc chiar în clipul pentru melodia Crazy.

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/TfJKE8hBjWg” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>

Un conflict cu managerul Tim Collins şi recăderea lui Steven Tyler în patima drogurilor a pus din nou la grea încercare trupa, însă concedierea lui Collins şi munca la un nou album de studio i-a readus în circuit. Anii 2000 au continuat să fie plini de reuşite. Trupa a cântat la SuperBowl, a fost introdusă în Rock and Roll Hall of Fame şi a fost plecată în turnee an de an. În 2009 lucrurile au luat însă o turnură neaşteptată când Steven Tyler nu mai era de văzut în compania colegilor de trupă, iar aceştia nu mai ştiau nimic. Până la urmă au anunţat că Tyler a decis să urmeze o carieră solo, însă la scurt timp cântăreţul a ieşit în public şi a anunţat că nici nu se pune problema să facă aşa ceva. Anul următor plecau într-un nou turneu cu 40 de concerte în 18 ţări. 2010 a fost anul în care rockerii au concertat şi la Bucureşti, într-un show excepţional. Tot în toamna lui 2010 Tyler îl înlocuia pe Simon Cowell în cadrul emisiunii American Idol.

Finalul lui 2015 a adus şi primele discuţii în spaţiul public despre posibilitatea de a înregistra un ultim album şi de a pleca într-un ultim turneu, un turneu care să dureze 2 ani sau pentru totdeauna, după spusele lui Tyler. Cert este că trupa a continuat să cânte până în 2020, când toate concertele au fost anulate din cauza pandemiei de coronavirus.

Foto: concertblast.com

Viaţa lui Steven Tyler – Viaţa personală, un roller-coaster emoţional marcat de tragedii şi inconstanţă

În 1975, încă la începutul carierei, dar când cunoscuse deja succesul, Tyler a cunoscut-o pe Julia Holcomb, o adolescentă de 16 ani care obişnuia să meargă la mai toate apariţiile şi concertele trupei. Ca să o poată lua cu el peste tot cântăreţul, atunci în vârstă de 27 de ani, a convins-o pe mama tinerei să îi dea lui tutela. 3 ani au mers împreună în toată lumea şi făceau împreună de toate, incusiv să se drogheze. O cerere în căsătorie retrasă, un apartament făcut scrum şi o sarcină extrem de controversată a dus la finalul relaţiei lor.

Julia Holcomb şi Steven Tyler, foto: silive.com

La scurt timp după momentul în care au aflat că Julia este însărcinată, Steven i-a cerut să se căsătorească. O vizită la părinţii lui şi nesiguranţa tatălui şi a bunicii lui vizavi de această relaţie l-au făcut pe Tyler să dea înapoi şi să anuleze nunta. Întorşi la Boston, cântăreţul a plecat în turneu, iar Julia a rămas acasă. Apartamentul în care locuiau a luat foc, iar tânăra a ajuns la spital în stare gravă. După ce şi-a revenit a început lupta pentru copil. Tânăra susţine că Tyler a insistat să facă avort de teama ca bebeluşul să nu fi suferit de pe urma consumului de droguri şi al fumului inhalat în incendiu. Julia era însărcinată în 5 luni. Ani mai târziu cântăreţul avea să vorbească despre acest moment ca despre cel mai traumatizant din viaţa lui, cel pentru care nu se va putea ierta niciodată. Julia s-a reîntors la familia ei, a găsit liniştea în credinţă şi s-a alăturat Silent No More, o campanie naţională anti-avort. S-a căsătorit şi are 7 copii.

După ce relaţia cu Julia s-a sfârşit, Tyler a avut o relaţie de scurtă durată cu fotomodelul Bebe Buell. În 1977 tânăra o năştea pe Liv, despre care iniţial a susţinut că este fiica unui alt artist. Dorea să o protejeze pe copila ei de Tyler, pentru care dependenţa de droguri şi alcool atinsese cote cumplite. Abia pe când Liv împlinea 12 ani, iar Tyler renunţase la consumul de stupefiante de ceva vreme, acesta a primit dreptul să îşi cunoască fiica, cea care ulterior l-a făcut bunicul a 3 nepoţi.

Steven Tyler şi Bebe Buell, foto: thatshowdownpodcast.com

1978 era anul în care Tyler ajungea până la urmă în faţa altarului, alături de Cyrinda Foxe, actriţă şi model, în acelaşi an născându-se şi cea de-a doua fiică a cântăreţului, Mia Tyler. 9 ani a durat căsnicia lor.

Cea de-a doua căsnicie a rockerului a început la câteva luni de la divorţ, iar aleasa a fost, de data asta, Teresa Barrick, fashion designer. În 1989 se năştea şi cea de-a treia fiică a lui Tyler, Chelsea, iar în 1991, un băiat – Taj. La 4 ani de la naşterea fiului lor, cei doi anunţau că divorţează.

Steven Tyler şi cei 4 copii, foto: Pinterest.com

Şi în stilul consacrat, Tyler începea o nouă relaţie cu Erin Brady. În 2011 cei doi s-au logodit, dar au rupt logodna în mai puţin de 2 ani.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO