fbpx

Căutare

Share this article

Lansarea recentă a filmului Dune ne-a făcut pe toți să ne dorim să aflăm cât mai multe despre viața lui Timothée Chalamet, talentatul actor de numai 25 de ani care a șocat cu prestația sa extraordinară lumea pasionaților de cinematografie.

Viața lui Timothée Chalamet
Timothée Chalamet în filmul Dune

Cine este Timothée Chalamet?

Timothée Chalamet este un actor de teatru și film american care s-a remarcat în industria cinematografică cu rolul său inovator, cel al personajului Elio Perlman din filmul dramă regizat de Luca Guadagnino, „Call Me by Your Name”. Potrivit lui Olly Richards din „Empire”, actoria lui „singură ar face ca filmul să merite vizionat”.

Pentru interpretarea sa superbă, el a fost nominalizat la aproape toate premiile majore, inclusiv Oscar, „BAFTA”, „Globul de Aur”, „Premiul Screen Actors Guild Award” și „Critics’ Choice Movie Award”. El este al treilea cel mai tânăr nominalizat la Premiul Oscar pentru cel mai bun actor și mulți se așteptau să câștige marele premiu. Începându-și cariera în copilărie, actor pentru reclame, a lucrat anterior la serialele de televiziune „Law & Order”, „Royal Pains” și „Homeland”. În scurta sa carieră, de mai puțin de un deceniu până acum, a lucrat deja în filme precum „Interstellar” a lui Christopher Nolan, „Lady Bird” al Gretei Gerwig, „Ostile” a lui Scott Cooper, precum și piesa autobiografică „Fiul risipitor” a lui John Patrick Shanley. Numele lui este azi pe buzele tuturor, după vizionarea filmului Dune, adaptare a clasicelor cărți ce ne-au fascinat copilăria și adolescența.

Viața lui Timothée Chalamet
Timothée Chalamet alături de părinții și sora lui

Copilăria și viața lui Timothée Chalamet

Timothée Hal Chalamet s-a născut pe 27 decembrie 1995 în Hell’s Kitchen, Manhattan. Mama sa, Nicole Flender, este broker imobiliar și fostă dansator pe Broadway, iar tatăl, Marc Chalamet, este editor pentru UNICEF. Are o soră mai mare pe nume Pauline, care este actriță franceză și locuiește la Paris.

Este pe jumătate francez din partea tatălui său și jumătate evreu american din partea mamei sale. Regizorul Rodman Flender este unchiul său matern, producătorul și scriitorul de televiziune Amy Lippman este mătușa lui, iar regretatul scenarist Harold Flender a fost bunicul său matern.

Viața lui Timothée Chalamet
Timothée Chalamet în copilărie

În timp ce era în liceu, a fost acceptat la prestigiosul liceu de muzică și artă Fiorello H. LaGuardia, ceea ce i-a stimulat interesul pentru actorie la o vârstă fragedă. După ce a absolvit școala, în 2013, s-a înscris la Universitatea Columbia la sfatul lui Claire Danes și a fost transferat la NYU Gallatin School of Individualized Study după numai un an.

Viața și cariera lui Timothée Chalamet

Timothée Chalamet și-a început cariera de actor în copilărie, apărând într-o serie de reclame și a jucat, de asemenea, în cele două scurtmetraje de groază, „Sweet Tooth” și „Clown”, în 2008.

În 2009, și-a făcut debutul în televiziune jucând rolul victimei crimei lui Eric Foley în episodul „Pledge” din serialul de televiziune de lungă durată „Law & Order”, urmat de un rol minor în serialul pentru televiziune „Loving Leah”.

Și-a făcut debutul pe scenă în 2011, jucându-l pe un băiat curios din punct de vedere sexual, în vârstă de 12 ani, Nicholas, în piesa de teatru off-Broadway „The Talls”, care este o comedie pentru maturitate plasată în anii 1970. Interpretarea sa excelentă în piesă a fost lăudată de criticul-șef de teatru al „New York Daily News”.

În 2012, a avut două roluri recurente: jucându-l pe Luke în serialul dramă „Royal Pains” și pe Finn Walden în serialul thriller de spionaj „Homeland”. Pentru acesta din urmă, a primit o nominalizare pentru un „Premiul Screen Actors Guild pentru interpretare remarcabilă într-un serial dramă” cu restul distribuției.

Cu toate acestea, cel mai mare rol al său în acel an a fost personificare mai tânărului Tom Cooper, fiul personajului principal interpretat de Matthew McConaughey, în filmul de succes al lui Christopher Nolan, „Interstellar”. Filmul a avut un succes uriaș la box office și a primit, de asemenea, laude din partea criticilor pentru performanța excepțională a distribuției.

În thrillerul fantasy din 2015 al lui Andrew Droz Palermo, „One & Two”, el l-a interpretat pe unul dintre personajele principale, Zac, în vârstă de 16 ani, care, împreună cu sora sa Eva, descoperă abilități supranaturale atunci când mama lor se îmbolnăvește. Mai târziu în acel an, el a interpretat versiunea mai tânără a lui Stephen Elliott, personajul interpretat de James Franco, în thrillerul polițist al Pamelei Romanowsky „The Adderall Diaries”, și pe Charlie Cooper în comedia de Crăciun „Love the Coopers”.

S-a întors pe scenă în februarie 2016, după ce a fost ales de dramaturgul și regizorul John Patrick Shanley și de producătorul Scott Rudin pentru a-l juca pe Jim Quinn în piesa autobiografică „Fiul risipitor” de la Manhattan Theatre Club. Personajul său, cel al unui tânăr Shanley, un copil neadaptat din Bronx într-o școală pregătitoare prestigioasă din New Hampshire, care a avut loc în 1963, a câștigat recenzii elogioase din partea criticilor și i-a aduse numeroase premii și nominalizări.

În 2016, el l-a jucat pe studentul tulburat, Billy alături de Lily Rabe în filmul independent „Miss Stevens”. Comparându-l cu James Dean, Stephen Holden de la „The New York Times” a declarat că nu a văzut o performanță mai bună a discursului culminant de pe vremea când a văzut filmul „Moartea unui vânzător”.

Citește și: Viaţa lui James Dean, rebelul cu cauză care şi-a găsit sfârşitul înainte de vreme

Rolul său inovator a fost cel al lui Elio Perlman, un băiat italian de 17 ani din anii 1980 care se îndrăgostește de asistentul tatălui său, Oliver, în filmul dramă din 2017 „Call Me by Your Name”. Munca sa grea de a învăța să vorbească italiană, să cânte la chitară și la pian a dat roade, deoarece a primit nominalizarea la categoria „Cel mai bun actor” la numeroase evenimente prestigioase, inclusiv „Globul de Aur” și „Oscar”.

Mai târziu, în 2017, a primit recenzii pozitive pentru portretizarea lui Daniel Middleton în filmul „Hot Summer Nights” și a lui Kyle Scheible în debutul regizoral solo aclamat de critici al Gretei Gerwig, „Lady Bird”. În același an, a apărut alături de Christian Bale în rolul soldatului Philippe DeJardin în filmul „Hostiles” al lui Scott Cooper.

În 2018, el îl va interpreta pe băiatul dependent de metamfetamină, Nic Sheff, în film dramă „Beautiful Boy”, bazat pe memoriile lui David Sheff. De asemenea, a jucat și alături de Selena Gomez în filmul lui Woody Allen „A Rainy Day in New York”, dar și rolul lui Henric al V-lea al Angliei în filmul lui David Michôd „The King”.

Azi îl vedem în cea mai nouă producție, filmul Dune.

Cea mai notabilă prestație a lui Timothée Chalamet de până acum este, fără îndoială, „Call Me by Your Name”, care a încasat deja aproape 30 de milioane de dolari, față de un buget de 3,5 milioane de dolari și a primit mii de aprecieri. Filmul său din 2014 „Interstellar” a încasat peste 675 de milioane de dolari în întreaga lume.

Viața personală a lui Timothée Chalamet

În 2013, Timothée Chalamet a avut o relație cu Lourdes Leon, fiica celei mai cunoscute cântărețe  pop din lume, Madonna. Ea a fost colega lui de liceu și au apărut împreună într-o producție școlară numită  „Sweet Charity”.

Viața lui Timothée Chalamet
Timothée Chalamet alături de Lourdes Leon, fiica lui Madona

În urma acuzațiilor de agresiune sexuală împotriva lui Woody Allen în urma mișcării #MeToo din octombrie 2017, el a declarat presei că nu va accepta profituri din următorul său film cu regizorul. Anunțând că își va dona salariul inițiativei Time’s Up împotriva hărțuirii și agresiunii, LGBT Center of New York și RAINN, el a devenit cel mai vociferant actor masculin care l-a dezavuat public pe Allen.

Timothée Chalamet este un mare fan al fotbalului și de mic a visat să devină el însuși fotbalist. La vârsta de 13 ani, obișnuia să antreneze băieți de șase până la zece ani într-o tabără de fotbal din Franța.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO