Căutare

Share this article

De Ziua Internaţională a Fetelor, care a fost sărbătorită în urmă cu două zile, Beyoncé a postat pe pagina sa de Facebook un videoclip emoţionant, pe care-l dedică tuturor fetelor din lume. Se numeşte “Freedom” (întocmai ca piesa ce apare pe albumul ei din 2016, „Lemonade”) şi prezintă imagini cu fete din diferite ţări mimând la perfecţie versurile cântate de Beyoncé.

„Freedom” este însă mai mult decât un videoclip, este un mesaj adresat tuturor şi un îndemn adus fetelor de a lupta cu provocările, oricât de mari ar fi acestea. Şi pentru unele, sunt de-a dreptul covârşitoare dacă ne gândim la virusul HIV, la traficul de fiinţe umane, la lipsa de educaţie. Aceste aspecte sunt, de altfel, punctate în videoclipul lui Beyoncé sunb forma unor statistici îngrijorătoare: o fată moare la fiecare cinci minute ca urmare a violenţei, una din patru fete se căsătoreşte copil fiind, 71% dintre victimele traficului de fiinţe umane sunt femei, 63 de milioane de fete au suferit o mutilare genitală, 130 de milioane de fete nu sunt la şcoală, fetele sunt de două ori mai susceptibile de a fi infectate cu HIV decât băieţii.

Provocările cu care se confruntă fete din întreaga lume reprezintă una din problemele majore actuale, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite adoptând în acest sens (în 2011) Rezoluţia 66/170 prin care a fost declarată ziua de 11 octombrie – Ziua Internaţională a Fetelor; zi ce promovează drepturile acestora, atrăgând atenţia asupra diverselor forme de discriminare şi abuz suferite de tinerele din întreaga lume.

Aşa încât, videoclipul lui Beyoncé –  care vine într-un moment cum nu se poate mai potrivit şi pentru acele femei care au fost victimele producătorului Harvey Weinstein – ne reaminteşte o realitate crudă pe care o putem schimba împreună.

Pentru început, puteţi contribui concret, aşa cum ne îndeamnă chiar artista la finalul videoclipului, accesând pagina globalgoals.org.

 

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO