Viața în Argentina. Motive pro și contra pentru a trăi în această minune sud-americană - LIFE.ro
Mergi la conținut

Când auzi „viața în Argentina”, îți pot veni în minte multe lucruri. S-ar putea să vă gândiți la Buenos Aires, să vă imaginați gauchos (călăreți pricepuți) pe câmpie care păzesc vitele sau să auziți un cântec din coloana sonoră a filmului Evita! răsunând în capul vostru. Argentina reprezintă toate aceste lucruri, dar este mult mai mult.

Majoritatea oamenilor nu cunosc scopul uluitor al acestei țări sud-americane. În primul rând, este o țară destul de mare – a doua ca dimensiune după Brazilia, de pe continentul de sud al Americii. De asemenea, se mândrește cu o climă și o geografie incredibil de diverse, variind de la jungla subtropicală în nord până la condiții arctice în sud. Aveți kilometri de coastă, Anzi falnici, regiuni deșertice și unele dintre cele mai fertile terenuri agricole din lume. Cu o populație de aproape 45 de milioane de locuitori, găzduiește orașe moderne, sate pitorești și tot ce se află între ele.

Viața în Argentina
Gauchos cu cireada de vite

Viața în Argentina: Buenos Aires

Capitala Buenos Aires este cel mai mare oraș, cu peste 3 milioane de oameni ocupând cele 48 de cartiere ale sale. Este cel mai popular oraș destinație turistică din America de Sud și este cunoscut pentru diversitatea sa etnică și culturală. Există, desigur, o puternică influență spaniolă, dar cu imigranți din toată Europa, din țările baltice și chiar din China, Buenos Aires este aproape un microcosmos al culturilor lumii. Nu e de mirare că este adesea numit „Parisul Americii Latine”.

În Argentina trăiesc aproximativ 60.000 de expați și aproximativ jumătate dintre ei locuiesc în acest oraș dinamic de pe malul Rio de la Plata. Orașul are multe de oferit unui expat. După cum am menționat, este un oraș al imigranților, așa că noii sosiți sunt întotdeauna bineveniți. Este ușor să găsești alimente familiare, obiceiuri și oameni care vorbesc limba ta.

Viața în Argentina

Pe de altă parte, este ușor să găsești ceva nou și interesant de făcut în acest oraș vibrant. Indiferent dacă doriți să faceți niște cumpărături în elegantul cartier comercial La Recoleta, să experimentați un spectacol de tango incredibil în San Telmo, să vă bucurați de atmosfera din barurile la modă din cartierele Palermo și Las Canitas, să vă bucurați de frumusețea caselor pictate colorat ale lui Caminito, sau doar plimbați-vă prin piețele de antichități duminicale, există întotdeauna ceva interesant și intrigant de făcut în Buenos Aires.

Dacă ești un gurmand, atunci Buenos Aires este visul tău devenit realitate. Datorită amestecului de culturi, puteți găsi case de bere germane autentice, restaurante italiene, delicatese grecești, produse de patiserie franțuzești. De asemenea, carnea de vită argentiniană, nu este un secret pentru nimeni, este printre cele mai bune din lume, așa că dacă ideea ta despre masa perfectă este centrată în jurul unei fripturi la grătar, ai ajuns la locul potrivit.

Viața în Argentina
Buenos Aires

Clima din Buenos Aires este, de asemenea, foarte atractivă pentru expatriați, oferind toate cele patru anotimpuri, dar fără extreme de temperatură. Maximele de vară depășesc rareori 26 de grade Celsius, iar minimele medii din timpul iernii sunt încă peste punctul de îngheț.

Mendoza

Nu ești un om de oraș? Argentina are încă multe de oferit. Luați în considerare orașul Mendoza, situat în partea central-nordică a Argentinei. Mendoza este renumită pentru producția sa de ulei de măsline și pentru unele dintre cele mai bune vinuri din lume. De altfel, Mendoza se află pe lista celor nouă „Mari Capitale ale Vinului”, vinurile Malbec fiind în frunte. Recent, enoturismul a devenit o preocupare de afaceri în creștere, Mendoza servind drept bază pentru explorarea Rutei Vinului din Argentina sau Ruta del Vino.

Centrul orașului Mendoza găzduiește aproximativ 125.000 de locuitori, iar regiunea metropolitană mai mare revendică aproximativ un milion de suflete, așa că este suficient de mic pentru a se simți confortabil, dar suficient de mare pentru a oferi tot sprijinul pentru infrastructură. Zona centrală este foarte modernă, iar amplasarea sa pe drumul principal dintre Buenos Aires și Santiago de Chile contribuie și ea la o economie puternică.

Viața în Argentina
Mendoza la poalele vulcanului Aconcagua

Viața în Argentina: Bariloche

Dacă ești un expat care iubește viața în aer liber, un loc grozav pentru a te stabili este în San Carlos de Bariloche, pe malul sudic al lacului Nahuel Huapi. Numele provine de la numele poporului Puyo „Vuriloche”, care în limba lor înseamnă „oamenii din spatele muntelui”. Băștinașii obișnuiau să acceseze satul printr-un pas de munte îngust, ținându-l ascuns de spanioli mulți ani.

Îmbunătățirile civice majore între 1930 și 1950 au transformat acest mic oraș de munte somnoros într-un loc de vacanță pentru argentinienii și europenii bogați. O prezență puternică germană și elvețiană este încă văzută în arhitectură, cu unele secțiuni asemănătoare unui sat alpin.

Bariloche este acum o destinație populară pentru pasionații de schi în timpul iernii (din iunie până în septembrie, deoarece anotimpurile sunt inversate sub ecuator), iar plaja lacului este extrem de căutată în timpul verii. Ciclismul montan, pescuitul, raftingul și observarea păsărilor au devenit, de asemenea, foarte populare în Bariloche și este un loc minunat de folosit ca bază pentru a explora regiunea Patagonia.

Viața în Argentina
Piața în stil elvețian din Bariloche

Motive pro și contra pentru viața în Argentina

PRO – Multicultural:

Argentina are un amestec eclectic de culturi native sud-americane, europene și asiatice, care garantează câte ceva pentru toată lumea. Este ușor să te simți ca acasă, indiferent de țara ta de origine. Oamenii, chiar și în orașele mari, sunt prietenoși și primitori.

Viața în Argentina
Cartier faimos din Buenos Aires

CON – Imigrare dificilă:

În mod ciudat, într-o țară cu atât de mulți imigranți, obținerea rezidenței poate fi o sarcină descurajantă. Regulile și cerințele par să se schimbe frecvent, așa că este o idee bună să verificați la Consulatul Argentinei pentru cele mai recente informații.

PRO – Intrare ușoară:

Majoritatea nord-americanilor/sud-americanilor și europenii pot intra în Argentina și pot rămâne timp de 90 de zile cu un pașaport valabil. De fapt, unii oameni care locuiesc acolo acum, profită de o caracteristică specială a legii Argentinei. Spre deosebire de majoritatea țărilor, dacă părăsești Argentina doar pentru o zi, calendarul se resetează: poți apoi să reintroduci șederea pe pașaport și să stai încă 90 de zile.

Viața în Argentina

CON – Argentina este mare:

Argentina are multe de oferit și o gamă largă de climate. Asta pentru că este atât de mare. Deși există sisteme rutiere și feroviare bune, călătoria dintr-un oraș în altul poate însemna totuși între 12 și 20 de ore cu autobuzul sau trenul. Din fericire, există multe aeroporturi mai mici, iar tarifele între regiuni sunt rezonabile.

Viața în Argentina

PRO – O viață culturală bogată:

Muzeele și teatrele din Buenos Aires, Mendoza și Córdoba sunt printre cele mai bune din lume. Doar plimbarea prin cimitirul La Recoleta din Buenos Aires este o sărbătoare culturală. În plus, amestecul bogat de stiluri arhitecturale; amestecul de arte culinare și muzicale din diferite culturi și istoria bogată găsită chiar și în cele mai mici orașe sunt suficiente pentru a satisface cei mai pretențioși cunoscători ai artelor.

CON – Politică și economie:

Argentina, ca mare parte din America Centrală și de Sud, a avut mai mult decât cota sa de suișuri și coborâșuri când vine vorba de politică și economie. La un moment dat, Argentina avea una dintre cele mai puternice economii din lume, dar se luptă încă din al Doilea Război Mondial. Deși s-au înregistrat progrese în ambele zone în ultimii ani, protestele în piața din fața Casei Rosada din capitală sunt încă comune.


Foto: Depositphotos.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora