Vitamina C – noul superstar al îngrijirii tenului - LIFE.ro
Mergi la conținut

Vitamina C – noul superstar al îngrijirii tenului

Vitamina C a fost ingredientul cel mai căutat în 2017, de la vedete la make-up artişti şi experţi în această substanţă în ritualul de îngrijire.
Share this article

Vitamina C a fost ingredientul cel mai căutat în 2017,  de la vedete la make-up artişti şi experţi în această substanţă în ritualul de îngrijire. Dacă încă nu foloseşti un produs pe bază de vitamina C, atunci acum este momentul perfect să afli care sunt toate beneficiile acestui compus minune.

Cunoscută pentru proprietăţile antioxidante, vitamina C este prima la care apelezi în sezonul rece dar şi atunci când vrei să îţi ajuţi sistemul imunitar. Având multiple beneficii pentru sănătatea organismului nostru, acest ingredient este fabulos şi pentru piele. Ajută epiderma să lupte eficient împotriva radicalilor liberi, o protejează de efectele negative ale radiaţiilor UV, iar atunci când este folosită constant, oferă tenului un plus de luminozitate. Cum să nu te încânte toate aceste beneficii? Dar să le luăm pe rând şi să vedem dacă vitamina C îşi merită numele de ingredient cult pentru frumuseţe sau nu.

Vitamină C are efect antirid

Factorii de mediu ne agresează tenul zilnic iar asta se traduce, în timp, în riduri, piele îmbătrânită prematur, ten tern şi lipsit de vitalitate. Vitamina C este unul dintre cele mai puternice ingrediente cu efect antioxidant, având ca beneficiu şi stimularea sintezei de colagen, ceea ce înseamnă că îţi ajută pielea să arate tânără şi sănătoasă mai mult timp. Vitamina C poate reduce aspectul petelor pigmentare, uniformizând nuanţa tenului, oferindu-i un plus de luminozitate. Protejează pielea de inflamaţii şi stimulează producţia de colagen, ajutând epiderma să se refacă, minimizând semnele roşii provocate de erupţii cutanate sau acnee.

Tipuri de vitamina C

Deşi pare simplu de utilizat, vitamina C este un ingredient extrem de instabil, care oxidează rapid, fiind sensibil la expunerea la aer şi lumină. În plus, nu toate formele de vitamina C penetrează pielea, fiindcă au dimensiune moleculară prea mare, ceea ce înseamnă că nu poţi pur şi simplu că pisezi o capsulă de vitamina C şi să o pui pe ten sau să o combini cu crema ta obişnuită.  Pentru ca pielea să poată asimila vitamina C, aceasta trebuie să aibă o formulă potrivită. În plus, şi felul în care este ambalat produsul este important, fiindcă această substanţă oxidează rapid. Deci are nevoie de ambalaje cu dozare, în care nu pătrunde aerul sau doze unice, precum fiolele. Pe etichetele produselor de îngrijire poţi găsi vitamina C sub mai multe forme: L-ascorbic acid, sodium ascorbyl, phosphatem ascorbyl palmitate sau retinyl ascorbate. L-ascorbic acid este şi cel mai studiat, astfel că avem dovezi clare că are beneficii multiple pentru piele, poate de aceea a şi fost denumit  “the king of vitamin C”.

Cum să o introduci în rutină de îngrijire

Vitamina C este un ingredient activ, aşa că trebuie introdusă treptat, pentru a vedea cum reacţionează pielea. Dacă foloseşti şi alte ingrediente active, precum AHA, BHA, retinol, niacinamide etc. nu le combina, cel puţin nu la început. Dermatologii ne recomandă să aplicăm vitamina C dimineaţa, asta pentru că aceasta luptă împotriva îmbătrânirii cauzate de radiaţiile UV, îmbunătăţind eficienţa produselor cu protecţie solară.  Deci este necesar ca dimineaţa să foloseşti o cremă cu SPF, altfel efortul de a utiliza vitamina C este în zadar. De fapt, fără SPF zilnic, orice acţiune de a îngriji pielea şi de a preveni îmbătrânirea prematură este aproape în van. Vestea bună este că, dacă ai sub 45 de ani, corpul tău încă produce colagen într-un ritm acceptabil. Dar acest ritm poate fi perturbat de factori precum consumul de alcool sau tutun ori lipsa protecţiei solare. Deci revenim la SPF, fiindcă fără el nu se poate. Totuşi, poţi utiliza vitamina C şi seara, acest lucru ţine foarte mult şi de preferinţe. Unele serumuri au o textură foarte lejeră, chiar lichidă şi pot fi aplicate foarte uşor, intrând rapid în piele, astfel că este destul de simplu să le introduci în rutina de îngrijire, fie că optezi să le aplici seara sau dimineaţa.

Eu am testat câteva produse cu vitamina C şi mi-am ales preferatele, aşa că te poţi inspira din lista celor care mi-au plăcut:

C15 Super Booster, Paula’s Choice, 248 lei

Vitamina C - beneficii pentru piele si sanatate
Vitamina C – beneficii pentru piele si sanatate

 

Este un concentrat (booster) cu 15% vitamina C stabilizată şi acid ferulic, ce estompează petele şi uniformizează culoarea pielii, netezind liniile fine. Are o textură lichidă ce oferă luminozitate şi fermitate pielii, protejând-o împotriva agresiunilor radicalilor liberi. Acesta a fost primul produs cu vitamina C pe care l-am folosit şi mi-a plăcut mult, l-am aplicat în fiecare dimineaţă, până la ultima picătură. Prima dată am observat că tenul meu este mai luminos, şi asta după câteva zile de utilizare. Apoi, mi-a plăcut faptul că ajută pielea să se regenereze mult mai repede şi calmează iritaţiile cutanate sau urmele de roşeaţă. Iar efectul antirid şi antioxidant m-au convins că este un serum ce trebuie să rămână în topul produselor mele favorite.

Overnight 100% Vitamin C Shock Serum, Clarena

Acest set de fiole este perfect pentru o terapie intensivă de zece zile. Este potrivit pentru tenul matur, cu riduri şi capilare dilatate, dar şi pentru cel lipsit de luminozitate. Eficacitatea este dovedită, graţie unei combinaţii unice de vitamina C cu un ingredient minune, ce penetrează instant epiderma (Aldavine 5X). Rezultatul? O piele revitalizată, uniformă, mai tânără şi mai luminoasă. Poţi aplica direct pe piele conţinutul fiolei, şi poţi folosi această terapie lunar. Odată deschis, este recomandat să utilizezi tot conţinutul fiolei, aplicând-o pe ten, gât şi decolteu, pentru că aceasta vitamina oxidează foarte repede atunci când este expusă la aer. Acesta este un produs pe care l-am descoperit de curând şi abia aştept să-l încerc.

Serum cu soluţie de Ascorbyl Glucoside 12%, The Ordinary, 58 lei

Beneficii pentru piele si sanatate
Beneficii pentru piele si sanatate

 

Serumul pentru strălucire şi derivaţi de Vitamina C standardizată de la The Ordinary este unul dintre produsele mele preferate, pe lângă multe altele de la The Ordinary. Vitamina C este un antioxidant eficient, conferă strălucire tenului şi reduce semnele îmbătrânirii. În formă sa pură, Vitamina nu este stabilă în apă, însă Ascorbyl Glucoside este un derivat solubil şi mult mai stabil în apă decât Vitamina C, dar şi mult mai puternic decât acidul L-ascorbic. Fiind compatibil cu apa, formula serumului are o textură plăcută şi uşor de aplicat.

Fresh Pressed Daily Booster With Vitamin C, Clinique, 297 lei

Fresh Pressed Daily Booster se amestecă cu crema hidratantă dimineaţa şi seara. Ai nevoie de 2 picături de Booster iar ritualul de îngrijire al pielii se va transforma complet. În scurt timp, vei observa că pielea devine mai luminoasă, petele pigmentare se vor diminua iar ridurile şi liniile fine devin mai puţin vizibile. Nu uita să agiţi fiola înainte de utilizare iar pentru a beneficia la maximum de proprietăţile vitaminei C, foloseşte produsul în primele şapte zile de la deschidere.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora