Vocea puternică a unei frumuseţi răvăşitoare - LIFE.ro
Mergi la conținut

Vocea puternică a unei frumuseţi răvăşitoare

Australianca Cate Blanchett este preşedinta juriului din acest an a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, a cărui cea de-a 71-a ediţie a deschis-o oficial, marţi seara. A făcut-o într-un mod aparte, care o caracterizeă, de regulă, pe această actriţă dăruită şi profund implicată.
Share this article

Australianca Cate Blanchett este preşedinta juriului din acest an a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, a cărui cea de-a 71-a ediţie a deschis-o oficial, marţi seara. A făcut-o într-un mod aparte, care o caracterizeă, de regulă, pe această actriţă dăruită şi profund implicată: păşind pe covorul roşu îmbrăcată în aceeaşi rochie din dantelă neagră Armani Privé, pe care a purtat-o şi la Globurile de Aur din 2016, când a câştigat premiul pentru cea mai bună actriţă (”Blue Jasmine”). Motivul pentru care a îmbrăcat această superbă rochie este unul admirabil, şi anume acela de a-şi arăta sprijinul pentru Green Carpet Challenge (GCC), iniţiativa lui Livia Firth (soţia lui Colin Firth) privind sustenabilitatea în modă. 

 

„De la couture la tricouri, depozitele de deşeuri sunt pline de articole de îmbrăcăminte care au fost eliminate în mod inutil”, spune Blanchett. „În special în climatul de astăzi, pare a fi intenţionat şi ridicol că astfel de articole de îmbrăcăminte nu sunt preţuite şi repurtate pentru o viaţă”, adaugă ea.

Este clar aşadar că Blanchett îşi alege cu atenţie garderoba pentru a aborda aspecte ale industriei de film de la Hollywood şi ale industriei modei, inclusiv sustenabilitatea şi reprezentarea femeilor. 

 

 

„Este o oportunitate de a spune o poveste”, susţine stilistul Elizabeth Stewart, care a lucrat în repetate rânduri cu Blanchett (chiar şi pentru ”Ocean’s 8”). „Nu găsesc niciun motiv de a nu mai pura o rochie pe care o iubim atât de mult…. Nu este vorba doar de rochiile de couture care necesită sute de ore pentru a fi făcute, ci de toate hainele care umplu depozitele de deşeuri. Trebuie să luăm iniţiativa de a scăpa de această noţiune ridicolă că rochiile nu pot fi purtate de două ori! Hainele frumoase ar trebui să dureze o viaţă”, crede aceasta.

Blanchett (48 de ani), dublu recompensată cu Oscar (”The Aviator”, ”Blue Jasmine”) este cea de-a 12-a femeie care prezidează juriul de la Cannes, aceasta fiind aleasă la puţin timp după ce a ajutat la lansarea „Time’s Up”, mişcare împotriva hărţuirii sexuale fondată la 1 ianuarie 2018 de celebrităţi de la Hollywood ca răspuns la efectul Weinstein şi #MeToo.

 

Ea a fost de altfel printre primele femei care a vorbit public despre Weinstein (printre ale cărui vicitme s-a numărat). ”Orice bărbat care se află într-o poziţie de autoritate sau putere, fie că este producător de film sau preşedintele Statelor Unite, care crede că are dreptul de a intimida sexual sau de a abuza femeile cu care intră în contact…., trebuie să fie tras la răspundere”, spunea aceasta prin luna septembrie a anului trecut.

Campania „Time’s Up” a avut un imapct imens asupra oamenilor, a companiilor, agenţiilor guvernamentale şi chiar asupra sistemului federal al instanţelor care au reexaminat, de-atunci, politicile de hărţuire. „Time’s Up“ a generat, printre altele, donaţii în valoare de zeci de milioane de dolari, în doar 60 de zile de la lansare, timp în care 1.700 de femei din 60 de domenii au făcut dezvăluiri şi depus plângeri privind abuzuri, hărţuire şi agresiune sexuală.

 

 

Deşi cariera ei a fost presărată cu blockbuster-uri precum ”Lord of the Rings” sau ”Hobbit”, Cate Blanchett şi-a construit reputaţia cu filme indie, în care a avut roluri răvăşitoare, de la jurnalista irlandeză din ”Veronica Guerin” şi până la reporterul din ”The Life Aquatic with Steve Zissou”.

 

La Cannes nu a câştigat nici un premiu până acum însă interpretarea ei din ”Carol”, 2014 (despre relaţia amoroasă dintre două femei) a atras multe critici pozitive.

 

Un lucru este cert, Cate Blanchett este una dintre cele mai fermecătoare prezenţe feminine din industria cinematografică contemporană şi o voce de care aceasta are realmente nevoie.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora