Vrei să lucrezi de acasă? 10 sfaturi care te vor ajuta să fii mai eficient şi mai liniştit - LIFE.ro
Mergi la conținut

Vrei să lucrezi de acasă? 10 sfaturi care te vor ajuta să fii mai eficient şi mai liniştit

Din ce în ce mai mulţi oameni lucrează de acasă. Faith Popcorn spunea că ne pregătim pentru o lume de freelanceri. Şi, se pare că din ce în ce mai multe companii încep să o asculte – chiar şi la noi. Dar cum facem să fim eficienţi atunci când lucrăm de acasă? Mai jos găsiţi 10 sfaturi care vă vor ajuta să fiţi nu doar productivi, ci şi bucuroşi de alegerea făcută.
Share this article

Din ce în ce mai mulţi oameni lucrează de acasă. Faith Popcorn spunea că ne pregătim pentru o lume de freelanceri. Şi, se pare că din ce în ce mai multe companii încep să o asculte – chiar şi la noi. Dar cum facem să fim eficienţi atunci când lucrăm de acasă? Mai jos găsiţi 10 sfaturi care vă vor ajuta să fiţi nu doar productivi, ci şi bucuroşi de alegerea făcută.

1. Nu sta în pijama 

E soare şi e frumos, dacă ai terasă, ieşi în costum de baie. Te bronzezi în timp ce lucrezi, două activităţi într-una. Glumesc, dar s-ar putea să funcţioneze. Însă, orice ai face, nu sta în pijama. Trezeşte-te. Ia micul dejun. Fă-ţi un duş. Îmbracă-te. Şi apoi, apucă-te de treabă. Ai putea începe cu o listă de lucruri pe care trebuie să le faci în ziua respectivă – poate să fie pe hârtie (dacă mai foloseşti agendă) sau într-o aplicaţie. Dacă alegi a doua variantă, îţi recomand MeisterTask.

2. Defineşte-ţi bine spaţiul de lucru

Încearcă să îţi organizezi un spaţiu special pentru lucru. Cel mai bine ar fi să ai o cameră doar pentru pentru tine – un birou. Dacă ai acest confort, atunci închide uşa când eşti în timpul programului. Dacă uşa va fi deschisă, tentaţia de a pleca către meleaguri mai relaxante (pat, televizor, bucătărie) va fi mare. Nu îi da ocazia. 

Nu încerca să lucrezi acolo unde apuci. Defineşte-ţi bine spaţiul de lucru. Să fie cât mai confortabil. Nu neapărat mare, dar să fie un birou delimitat. Este foarte important – în acest fel o să ştii exact că nu eşti acasă,ci eşti la lucru. 

3. Ţine-ţi ordonat locul de muncă

Dacă poţi găsi pe biroul tău toate lucrurile – de la reviste, la creme, de la bonuri de masă la programul cinematografului, atunci fii fără grijă, sigur o să te pierzi printre provocări. Un birou ordonat, te va ajuta să ai şi o minte organizată. Aşa vei fi productiv. 

4. Îndepărtează-te de tentaţii, dar nu munci toată ziua

Cea mai mare tentaţie atunci când munceşti de acasă: serialele. Şi dacă te apuci, ştii cum e, nu te mai opreşti. Deci îndepărtează-te cât poţi de tentaţii. De asta îţi recomandam să lucrezi într-o altă cameră, cu uşa închisă, ca să nu te strige televizorul – ştiţi voi, ca în Stăpânul Inelelor (my precious). 

Pe de altă parte, dacă eşti puternic şi rezişti tuturor tentaţiilor, tare îmi e că nu o să te mai opreşti. Un studiu Science Daily arată că un om stă, în medie, 5 ore la birou. Aşa că, atunci când lucrezi de acasă nu uita să faci şi pauze. Ţine de tine cum ţi le planifici. Însă, pentru eficienţă îţi recomand să foloseşti tehnica Pomodoro – 25 de minute de muncă, 5 minute de distracţie. Există şi o aplicaţie, Forest, care face cam acelaşi lucru.   

5. Statul pe scaun nu îţi face foarte bine

În timp o să ai probleme cu coloana. Aşa că, dacă nu vrei să faci fizioterapie, kinetoterapie sau masaje, ar fi bine să ai grijă de ea încă de pe acum. Deci, pe lângă o viaţă sănătoasă (bazin, sală sau orice sport îţi place ţie), ai grijă de tine şi atunci când munceşti. Ia pauze. Ridică-te şi plimbă-te: prin casă sau prin parc. Pe unde vrei tu. Dar nu sta toată ziua pe scaun (chiar şi dacă ar fi el foarte confortabil). 

6. Fă-ţi un program şi respectă-l cu stricteţe

Chiar dacă tu ai avea posibilitatea să lucrezi când vrei, să ştii că ceilalţi (încă!) au un program clasic: 9am/10am – 6pm. Excluzând variantele în care lucrezi cu oameni/echipe care sunt pe alte continente. Însă, oricum ar fi, ar trebui să îţi organizezi programul de lucru în funcţie de partenerii sau clienţii tăi. Poate că o să ai chef să lucrezi nopţile sau în week-end pentru a face alte activităţi în timpul rămas, însă ţine cont de faptul că, pentru a avea succes trebuie să fii şi să arăţi că eşti disponibil, aşa că, încearcă să respecţi programul lor de lucru. Fără, însă, a renunţa la libertatea lucratului de acasă. 

7. Încearcă să mănânci sănătos

Când stai acasă frigiderul este mereu la doar câţiva paşi, ai grijă să nu te acapareze. E bine că faci pauze, te ridici de pe scaun şi faci câţiva paşi. Nu e bine, însă, dacă vei mânca mult prea mult, mult prea des şi, în niciun caz, mult prea nesănătos. Aşa că, încearcă să îţi faci snack-uri sănătoase (fructe, legume). 

8. Ai grijă să nu cazi în capcana Social Media

E greu, te cred, dar încearcă să îţi limitezi timpul petrecut pe Facebook, Instagram, Youtube (ai grijă cel mai mult aici, creează o dependenţă similară cu cea a serialelor). Nu îţi spun să nu le foloseşti, cu toţii o facem, însă fă-ţi câteva reguli: stai dimineaţa, la prânz şi apoi seara după ce ţi-ai terminat toate treburile. Iar în timpul zilei, lasă tentaţiile la o parte. Dacă poţi să faci asta, o să constaţi că eşti nu doar mult mai productiv, dar şi că, la final de zi, o să ai mult mai multe lucruri noi de descoperit. 

Le-am lăsat la final pe cele mai importante

9. Comunică cu colegii / clienţii / partenerii

Cel mai greu lucru atunci când lucrezi de acasă o să fie singurătatea. Oricât de bine te-ai concentra şi oricât de eficient ai fi, după câteva zile o să îţi fie greu să nu ai cu cine să vorbeşti. Aşa că, încearcă să fii în contact cât mai mult cu oamenii. Sau măcar bucură-te de ceva quality timecu animalele tale de companie. 

Nu încerca să rezolvi totul prin email. Pentru a avea succes în carieră ai nevoie să ai un psihic sănătos, aşa că încearcă să vorbeşti cât mai mult cu oamenii, chiar dacă este şi doar prin telefon. Şi evident, ieşi din casă. Încearcă să lucrezi şi din alte zone (cafenele, parcuri, restaurante). Găseşte locuri în care să te simţi bine, să poţi lucra, dar să ai şi oamenii în jurul tău. Dar acesta este un subiect pentru un articol viitor. 

10. Acordă-ţi timp şi pentru tine şi nu uita să te bucuri de reuşite 

Atunci când nu mai vrei să mai lucrezi ştii că poţi să pleci acasă. Sau atunci când nu mai poţi, ştii că trebuie să mai tragi puţin şi o să urmeze câteva ore de confort şi relaxare acasă. Însă, atunci când lucrezi de aici, nu prea ai această variantă. Aşa că, încearcă să ai o viaţă echilibrată. Nu lucra tot timpul. Fă pauze. Bucură-te pentru fiecare reuşită. Şi, la finalul zilei, pleacă de la muncă. 

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora