fbpx

Căutare

Share this article

World Doctors Orchestra susţine trei concerte caritabile în România

După Cluj-Napoca şi Braşov, World Doctors Orchestra susţine în seara aceasta, de la ora 19:00, un concert caritabil la Ateneul Român. Banii strânşi din vânzarea biletelor vor fi donaţi pentru înfiinţarea reţelei naţionale de telemedicină pentru epilepsie.

Cele trei concerte pe care World Doctors Orchestra din România fac parte dintr-un program amplu de sprijinire a persoanelor care suferă de epilepsie, program demarat de Cluburile Lions Cluj Napoca.

La nivel mondial, la fiecare 4 minute apare un nou pacient diagnosticat cu epilepsie, ceea ce face ca numărul persoanelor diagnosticate cu această suferinţă să fie de aproximativ 65 de milioane.

În România, specialiştii estimează aproximativ 400.000 de pacienţi care suferă de epilepsie, însă numărul declarat al persoanelor care sunt sub supraveghere medicală şi tratament medicamentos este de 150.000. Din cauza lipsei unui registru naţional nu există o statistică precisă a celor afectaţi de epilepsie, iar monitorizarea este greu de realizat deoarece mulţi consideră epilepsia un stigmat social.

World Doctors Orchestra(WDO) este un ansamblu din care fac parte aproximativ o mie de medici din peste 50 de ţări din întreaga lume, scopul acestei orchestre fiind acela de a aminti că dreptul la sănătate, îngrijire şi condiţii medicale egale nu depinde de graniţe geografice sau de interese politice şi economice. În 2016 a sosit rândul României să fie una dintre opririle grupului, iar cauza pe care o susţine World Doctors Orchestra la noi în ţară este legată de necesitatea înfiinţării reţelei naţionale de telemedicină pentru epilepsie.

Epilepsia este o afecţiune de importanţă majoră atât pe plan mondial, cât şi local.  Ea se manifestă la nivelul creierului prin descărcări electrice anormale ale sistemului nervos, fiind a treia dintre bolile neurologice ca incidenţă, după accidentul vascular cerebral şi demenţa Alzheimer. Mai mult decât atât, epilepsia afectează mai multe persoane decât scleroza multiplă, paralizia cerebrală, distrofia musculară şi boala Parkinson la un loc.

Înfiinţarea unei reţele naţionale de telemedicină pentru epilepsie este primul pas către rezolvarea problemelor legate de această afecţiune şi uşurarea vieţii pacienţilor. În sprijinul creării reţelei naţionale pentru telemedicină vine şi World Doctors Orchestra.

Proiectul înfiinţării reţelei de telemedicină pentru epilepsie este iniţiat de Cluburile Lions din Cluj-Napoca şi urmăreşte dotarea a cinci centre din ţară cu aparate video-EEG performante, crearea unei baze de date naţionale a pacienţilor cu epilepsie şi instruirea personalului medical şi a asistenţilor cu privire la folosirea corectă a acestor aparate.

Detalii despre concertul World Doctors Orchestra şi achiziţionarea biletelor puteţi găsi pe www.epilepsy.ro

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO