Zilele Filmului Românesc la TIFF 2017 - LIFE.ro
Mergi la conținut

Zilele Filmului Românesc la TIFF 2017

Cele mai noi filme româneşti vor fi proiectate în premieră la Cluj, în cadrul celei de-a 16-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (2-11 iunie). Zilele Filmului Românesc (8-10 iunie) includ, în acest an, 27 de titluri - 13 lungmetraje şi 14 scurtmetraje -, selecţionate din peste 120 de înscrieri. Cinci lungmetraje vor putea fi văzute la Cluj în premieră mondială. Ca în fiecare an, TIFF-ul va reuni sute de profesionişti români şi străini din lumea filmului.
Share this article

Cele mai noi filme româneşti vor fi proiectate în premieră la Cluj, în cadrul celei de-a 16-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (2-11 iunie). Zilele Filmului Românesc (8-10 iunie) includ, în acest an, 27 de titluri – 13 lungmetraje şi 14 scurtmetraje -, selecţionate din peste 120 de înscrieri. Cinci lungmetraje vor putea fi văzute la Cluj în premieră mondială. Ca în fiecare an, TIFF-ul va reuni sute de profesionişti români şi străini din lumea filmului.

În premieră absolută, la TIFF va rula noul film al Iuliei Rugină, Breaking News, cu Andi Vasluianu (foto sus) în rolul unui jurnalist de televiziune care supravieţuieşte unei explozii într-o uzină. Pus în situaţia de a realiza un reportaj in memoriam, el constată că nu ştie mai nimic despre colegul care şi-a pierdut viaţa.

Aniversarea, de Dan Chişu

Aniversarea, a şaptea producţie regizată de Dan Chişu, va avea premiera mondială la Cluj. Cu o distribuţie impresionantă – cu nume ca Răzvan Vasilescu, Gheorghe Ifrim, Constantin Cojocaru, Mihai Constantin, Emilia Dobrin, Emanuel Pârvu şi Coca Bloos -, este ultimul film în care joacă regretatul Mircea Albulescu. În jurul lui, la împlinirea a 94 de ani, se adună familia şi prietenii, într-o seară plină de amintiri tulburi şi discuţii în contradictoriu.

Vânătoare, în regia debutantei Alexandrei Bălteanu

După premiera mondială de la San Sebastian, producţia Şcolii de Film din Berlin Vânătoare, în regia debutantei Alexandrei Bălteanu, va avea prima proiecţie în România la TIFF. Corina Moise, Iulia Lumânare şi Iulia Ciochină joacă rolurile unor prostituate urmărite pe parcursul unei zile, sub un pod circulat din apropierea Bucureştiului.

De prima vizionare cu public va avea parte şi Ouăle lui Tarzan, cel mai nou documentar semnat de Alexandru Solomon şi filmat în Abhazia. Pornind pe urmele legendarei iniţiative a lui Stalin de a crea muncitorul perfect dintr-un hibrid om-maimuţă, regizorul ajunge la o interesantă combinaţie de SF şi documentar.

Procesul, regizat de Claudiu Mitcu şi Ileana Bîrsan

Spectatorului îi revine rolul de judecător în Procesul, regizat de Claudiu Mitcu şi Ileana Bîrsan. Documentarul, prezentat tot în premieră mondială, urmăreşte cazul controversat al lui Mihai Moldoveanu, condamnat la 25 de ani de închisoare pentru o crimă pe care susţine că nu a comis-o. Andrei Dăscălescu (Premiul de debut la TIFF 2009 cu Constantin şi Elena) revine la TIFF cu Planeta Petrila, noul său documentar despre salvarea – prin cultură – a exploatării miniere recent închise.

Planeta Petrila, de Andrei Dăscălescu

Fotograful Cosmin Bumbuţ debutează în regie cu Ultimul căldărar, povestea unei familii de romi forţată să emigreze atunci când nu se mai poate întreţine din propriul meşteşug. Camera obscură (r. Gheorghe Preda) scoate la iveală filme realizate în cinecluburile din comunism, unele dintre ele adevărate capodopere de subversivitate. Varză, cartofi şi alţi demoni (r. Şerban Georgescu) expune cu umor şi absurdul de rigoare paradoxurile din viaţa producătorilor agricoli locali.

Ţara moartă, de Radu Jude

Radu Jude va fi prezent cu două titluri în Zilele Filmului Românesc. Folosind fotografii din colecţia Costică Acsinte, documentarul Ţara moartă prezintă perioada dintre 1937 şi anii imediat următori lui august 1944, în ceea ce regizorul numeşte „fragmente de vieţi paralele”. Spectatorii vor vedea la Cluj şi Inimi cicatrizate, inspirat de scrierile şi povestea personală a lui Max Blecher. Adrian Sitaru revine la TIFF cu Fixeur, cu Tudor Aaron Istodor în rolul unui jurnalist pus în faţa unei dileme morale, iar de la Berlin vine Ana, Mon Amour, drama psihologică a lui Călin Peter Netzer, pentru care monteurul Dana Bunescu a primit Ursul de Argint.

Selecţia de scurtmetraje include 14 filme. Titlurile din acest an sunt semnate de Anca Damian, Adrian Silişteanu, Andrei Huţuleac, Valeriu Andriuţă, Marius Olteanu, Alex Mavrodineanu, Andrei Tănase, Stela Pelin, Tudor Botezatu, Ionuţ Gaga, Conrad Mericoffer, Anton Groves, Damian Groves, Alex Mironescu şi Sandra Rad.

Nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film, scurtmetrajul Scris/Nescris de Adrian Silişteanu va putea fi văzut pentru prima dată în România. La rândul lui, Prima noapte, de Andrei Tănase, se bucură deja de succes internaţional. Scurtmetrajul a câştigat marele premiu la Dresda şi a fost inclus în secţiunea Orizzonti la Veneţia. Trei dintre filme sunt regizate de actori: Când afară ninge, al lui Conrad Mericoffer, OffStage şi Chers Amis, debuturile în regie ale lui Andrei Huţuleac, respectiv Valeriu Andriuţă. Producţia franceză Square/ Careu (r. Anca Damian) are parte de o proiecţie specială la Cluj, după premiera de la Cannes 2016.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora