fbpx

Căutare

Share this article

J.R.R. Tolkien a fost un profesor şi un filolog reputat, dar este cunoscut în întreaga lume drept părintele literaturii fantastice. Două dintre cărţile lui, Hobbitul şi Stăpânul inelelor, sunt considerate lucrări de referinţă în domeniul fantasy și science-fiction. Au stârnit imaginația a milioane de copii și adulți deopotrivă, din întreaga lume și au fost sursă de inspirație pentru multe alte romane ce le-au urmat. Nu e de mirare că fani ai scriitorului au decis să sărbătorească în fiecare 25 martie ziua Tolkien, ziua în care cei care îl apreciază sunt încurajaţi să-i citească şi să-i promoveze opera.

Ziua Tolkien – 25 martie, ziua dedicată operelor scriitorului britanic

Ziua de 25 martie nu a fost aleasă întâmplător ca să îi fie dedicată scriitorului englez. Este ziua în care are loc distrugerea Inelului unic, căderea lui Sauron – Stăpânul inelelor şi prăbuşirea turnului Barad-dûr. Ideea pentru această sărbătoare le-a aparţinut celor care au şi înfiinţat o societate cu numele autorului, iar anul acesta are loc cea de-a 18-a ediţie consecutivă. Fiecare zi de 25 martie are o temă care să-i inspire pe fani în alegerea fragmentelor pe care vor să le împărtăşească. Anul acesta este despre Speranţă şi curaj.

Scopul este ca tot mai mulţi oameni să audă despre Tolkien şi să-i descopere opera prin citatele preferate ale celor care aleg să o sărbătorească, iar evenimentul a depăşit graniţa unuia individual, astfel încât şcoli, biblioteci şi chiar muzee din întreaga lume i se alătură an de an. Azi se organizează şi întâlniri online în cadrul cărora cititorii împărtăşesc fragmentele care i-au impresionat şi împărtăşesc păreri despre opera lui Tolkien.

Societatea Tolkien este o comunitate educaţional-literară fondată în 1969 de fanii scriitorului, care a şi acceptat funcţia de preşedinte, funcţie care a rămas a lui şi după moarte. În prezent, fiica lui, Priscilla, este vicepreşedintele organizaţiei, iar scopul ei este să promoveze lucrările şi viaţa celui supranumit părintele literaturii SF.

J.R.R. Tolkien, foto: variety.com

Cele mai apreciate cărţi ale lui Tolkien – Filme cu succes mondial

Nu doar romanele lui Tolkien se bucură de succes, ci şi filmele făcute pe baza lor. Cartea scrisă între 1937 şi 1949 a fost publicată în 3 volume şi a fost una dintre cele mai populare şi influente din literatura secolului XX, continuând să fie sursă de inspiraţie şi în secolulul XXI. S-au făcut piese de radio, teatru şi film, jocuri video, chiar şi melodii inspirate din acţiunea imaginată de scriitorul britanic în preistorie, în cel de-al treilea Ev al Pământului de mijloc.

De 4 ori a fost adaptată cartea pentru radio şi de 3 ori, pentru marele ecran. Primul film, J.R.R. Tolkien`s The Lord of the Rings, trebuie să fie o adaptare de 2 părţi, aşa că acoperă doar primele 2 volume. În 1980 a fost realizată o a doua adaptare, Întoarcerea regelui, sub formă de desen animat. Cea de-a treia adaptare este trilogia regizată de Peter Jackson. Trilogia The Lord of the Rings, al cărei prim film a fost lansat în 2001, s-a bucurat de un succes teribil şi a creat un nou val imens de interes pentru cărţile lui Tolkien. Partea a treia, Întoarcerea regelui, este unul dintre cele 2 filme care a obţinut încasări de peste un miliard de dolari, la fel ca Titanic. 11 premii Oscar a primit fimul lansat în 2003, inclusiv premiile pentru Cel mai bun film şi Cel mai bun regizor.

Frăţia inelului, Cele două turnuri, Întoarcerea regelui nu ar fi existat însă dacă autorul nu ar fi scris Hobbitul, o altă poveste fantastică scrisă de Tolkien pentru copiii săi şi publicată în 1937. Scriitorul britanic nu plănuia să continue aventurile cu hobbiţi şi goblini, dar succesul imens pe care l-a avut această carte şi insistenţele editurilor au dus până la urmă la apariţia trilogiei Stăpînul inelelor.

Hobbitul îi are ca eroi pe Bilbo Baggins, un hobbit care trăieşte liniştit în Bag End şi pe Gandalf, un bătrân vrăjitor care îl convinge să pornească alături de 13 pitici într-o misiune de recuperare a unei comori din ghearele dragonului Smaug. În timpul călătoriei Bilbo îl întâlneşte pe Gollum, găseşte inelul magic al puterii şi este alături de pitici, elfi şi oameni în lupta împotriva goblinilor.

Aventurile Hobbitului s-au bucurat de un succes imens încă de la prima publicare, fiind retipărită fără întreruperi de la apariţie. Cartea a fost nominalizată pentru medalia Carnegie, cea mai prestigioasă distincţie literară britanică acordată celei mai bune cărţi pentru copii şi adolescenţi şi a fost premiată de New York Herald Tribune drept cea mai bună carte de ficţiune pentru copii.

Ca şi Stăpânul Inelelor, şi Hobbitul a avut parte de adaptări pentru teatru, cinematografie, desen animat şi a fost sursă de inspiraţie pentru jocuri video. Acelaşi Peter Jackson a regizat şi cea mai recentă ecranizare a romanului, împărţit tot în 3 părţi: O călătorie neaşteptată, Dezolarea lui Smaug şi Bătălia celor 5 armate.

read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO