10 cele mai vândute cărți din lume, ale tuturor timpurilor - LIFE.ro

Căutare

Share this article

Când vine vorba de cele mai vândute cărți din lume, trebuie să tragem cu ochiul în grădina colegilor de la The Guardian și The New York Times deoarece ei au credibilitatea și notorietatea în a acorda titlul de best seller unei cărți.

Citind titlurile de mai jos vei constata că probabil câteva, dacă nu toate 10 cele mai vândute cărți din lume, se află și în biblioteca ta. Ceea ce este interesant este faptul că alte zeci de milioane, poate chiar sute de milioane de oameni din lumea întreagă le-au citit și ei. Descoperă ofertele la cărțile tale preferate pe elefant.ro, cărturești.ro, litera.ro și libris.ro.

Iată cum arată top 10 cele mai vândute cărți din lume:

Don Quijote de Miguel de Cervantes

Anul apariției: 1612

Copii vândute: 500 de milioane

Cel mai prolific și popular roman al tuturor timpurilor, Don Quijote,  este un testament care arată cum marile povești nu au termen de expirare. Povestea urmărește un Hidalgo, Alonso Quixano, care dovedește cum cavalerismul nu va muri niciodată.

Poveste despre două orașe de Charles Dickens

Anul apariției: 1859

Copii vândute: 200 de milioane

Șansele de a fi citit această carte au apărut prin liceu. De fapt, majoritatea dintre noi am citit cartea în liceu, motiv pentru care nu este de mirare că a avut un tiraj atât de mare fiind o carte obligatorie în curicula școlară a multor state.

The Lord of the Rings de J.R.R. Tolkien

Anul apariției: 1954

Copii vândute: 150 de milioane

Acesta este cel mai bine vândut roman de fantezie al tuturor timpurilor, însă popularitatea lui a crescut fulminant după lansarea trilogiei cinematografice cu același nume. De aici au pornit și o serie de piese de teatru, musicaluri, opere de artă, jocuri video și chiar jocuri de societate. Aș spune însă că nimic nu se compară cu cartea, oricât de bun și de premiat a fost filmul.

Citește și:

Viața lui George R. R. Martin: cine este omul care a inventat lumea incredibilă din Game of Thrones

Micul prinț de Antoine de Saint-Exupery

Anul apariției: 1943

Copii vândute: 140 de milioane

Micul prinț, o carte despre pericolele creșterii și maturizării, scrisă de aristocratul francez Antoine de Saint-Exupery a fost tradusă în peste 300 de limbi și dialecte. Este o carte clasică a literaturii universale ce nu ar trebui să lipsească din nicio bibliotecă.

Harry Potter și Piatra Filosofală de J.K. Rowling

Anul apariției: 1997

Copii vândute: 120 de milioane

J.K. Rowling este indubitabil cel mai prolific autor modern, țesând povești despre vitejie și vrăjitorie în jurul unei școli de magie. Filmul adaptat după această carte a avut încasări de 7,7 miliarde de dolari. În această primă parte a seriei Harry Potter, îl vei descoperi pe tânărul Harry care, printr-un concurs de împrejurări minunate află că viața lui nu este atât de obișnuită pe cât părea.

Zece negri mititei de Agatha Christie

Anul lansării: 1939

Copii vândute: 100 de milioane

Agatha Christie a reinventat genul misterului cu ajutorul celor 66 de romane și 14 colecții de povești scurte, inclusiv „Zece negri mititei”, majoritatea fiind adaptate pentru marele ecran. De fapt, peste 30 de filme de lung metraj au fost create pe baza operelor sale.

 

Hobitul, de J.R.R. Tolkien

Anul apariției: 1937

Copii vândute: 100 de milioane

Acest roman relativ scurt a creat terenul propice pentru opera ulterioară a lui Tolkien, „Stăpânul inelelor”. În Hobitul îl vom întâlni pe Bilbo Baggins și îl vom acompania în marea vânătoare de comori. Acest personaj apare și în Stăpânul Inelelor alături de marele vrăjitor Gandalf.

Visul din pavilionul roșu, de Cao Xueqin

Anul apariției: 1754

Copii vândute: 100 de milioane

Purtând și titlul „Povestea Pietrei”, Visul din pavilionul roșu este unul dintre cele „Patru mari romane clasice ale Chinei”. Povestea se centrează pe două ramuri ale unei familii înstărite și decăderea lor finală, destinate să reflecte declinul dinastiei Qing.

Aventurile lui Alice în țara minunilor, de Lewis Carroll

Anul apariției: 1865

Copii vândute: 100 de milioane

Considerat în mare măsură drept unul dintre cele mai bune romane pentru copii din istoria literaturii, „Aventurile lui Alice în țara minunilor” de Lewis Carroll, este poate cel mai bun exemplu al genului literaturii nonsens.

Leul, Vrăjitoarea și Dulapul, de C.S. Lewis

Anul apariției: 1950

Copii vândute: 85 de milioane

Leul, Vrăjitoarea și Dulapul este primul roman publicat și cel mai cunoscut din seria „Cronicile din Narnia”. Seria urmărește patru frați, pe măsură ce aceștia explorează o lume nouă, magică, expusă printr-un dulap vechi.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO