fbpx

Căutare

Share this article

Se spune despre Vladimir Putin că este ultimul conducător cu vederi dictatoriale din Europa, iar lista acestor 10 critici care au fost asasinați sau au murit în condiții suspecte este mai mult decât grăitoare.

Mulți dintre noi ne întrebăm cum de este posibil așa ceva, într-o Europă a anului 2022 când fiecare stat încearcă să se ghideze după cele mai democratice principii și când încă nu s-au cicatrizat bine rănile lăsate de un regim totalitarist ce a făcut nenumărate victime.

Să nu fim greșit înțeleși: nu toți cei care nu au cele mai prietenoase relații cu președintele Rusiei au soarta celor 10 critici din lista de mai jos. Departe gândul acesta. Însă, aceste 10 asasinate sau morți suspecte au făcut înconjurul lumii și având în vedere cele de mai jos, ne întrebăm oare care va fi soarta războiului din Ucraina?

Citește și: Viața lui Vladimir Putin. De la copil timid și frustrat, la informatorul KGB și până la președintele Rusiei, pe viață

Mai mult decât atât, privind în lista celor 10 critici ai lui Vladimir Putin care au sfârșit asasinați și văzând că mulți dintre ei au fost jurnaliști, ne întrebăm la ce poate duce recenta măsură adoptată de Rusia, aceea de a penaliza cu până la 15 ani de închisoare răspândirea știrilor false. Și pe ce criterii o știre este decretată falsă?

„Am impresia – sper că este doar o impresie – că practica uciderii oponenților politici a început să se răspândească în Rusia”, declara la un moment dat Ghenadi Gudkov, fost parlamentar și fost ofițer al serviciilor de securitate, pentru Moscow Times.

critici Putin
Boris Nemțov

Critici ai lui Putin ce au sfârșit în condiții suspecte: Boris Nemțov, 2015

În anii 1990, Nemțov a fost un star politic al „tinerilor reformatori” ai Rusiei post-sovietice. El a devenit vice prim-ministru și a fost, pentru o vreme, văzut ca un posibil material prezidențial. Însă Vladimir Putin a fost cel care i-a succedat fostului președinte Boris Elțin, în 2000. Nemțov a susținut public alegerea, dar a devenit din ce în ce mai critic pe măsură ce Putin a anulat libertățile civile și a fost împins în cele din urmă la marginile vieții politice rusești. Nemțov a condus mitinguri masive de stradă în semn de protest față de rezultatele alegerilor parlamentare din 2011 și a scris rapoarte despre corupția oficială. El a fost, de asemenea, arestat de mai multe ori, în timp ce Kremlinul a reprimat mitingurile opoziției. În februarie 2015, la doar câteva ore după ce a îndemnat publicul să se alăture unui marș împotriva implicării militare a Rusiei în Ucraina, Nemțov a fost împușcat de patru ori în spate de un atacator necunoscut. Putin a preluat „controlul personal” asupra anchetei privind uciderea lui Nemțov, iar criminalul rămâne în libertate.

Boris Berezovsky, 2013

Un autoproclamat magnat care a devenit un element fix în cercul apropiaților lui Boris Elțîn la sfârșitul anilor 1990, Berezovsky se crede că a jucat un rol esențial în ascensiunea lui Putin la putere (inclusiv o campanie media care l-a defăimat pe Nemțov). Dar Berezovski nu a putut să-și exercite influența sub noul președinte pe care îl deservise. Înfrânt în cele din urmă de Putin, s-a autoexilat în Regatul Unit, unde a promis că îl va doborî pe președinte. El a acuzat, de asemenea, Kremlinul că a orchestrat uciderea lui Alexander Litvinenko, un fost ofițer de informații și avertizor,  omorât prin otrăvire în 2009. Berezovsky a fost găsit mort într-o baie încuiată a casei sale din Regatul Unit, cu un laț în jurul gâtului, ceea ce a dus inițial către soluția unei sinucideri în dosarul anchetatorilor. Cu toate acestea, medicului legist nu a putut stabili cauza morții.

Critici ai lui Putin ce au sfârșit în condiții suspecte: Stanislav Markelov și Anastasia Baburova, 2009

critici Putin
Stanislav Markelov și Anastasia Baburova

Markelov a fost avocat pentru drepturile omului, cunoscut pentru că a reprezentat civilii ceceni în cazurile legate de drepturile omului în armata rusă. El a reprezentat, de asemenea, jurnalişti care s-au găsit în probleme legale după ce au scris articole critice la adresa lui Vladimir Putin, inclusiv pe reporterița de la Novaya Gazeta, Anna Politkovskaya, care a fost ucisă în 2006. Markelov a fost împuşcat de un bărbat mascat în apropiere de Kremlin. Baburova, de asemenea jurnalistă la Novaya Gazeta, a fost împușcată mortal în timp ce încerca să-l ajute. Autoritățile ruse au declarat că în spatele crimelor s-a aflat un grup neo-nazist, iar doi membri au fost condamnați pentru aceste crime.

Serghei Magnitsky, 2009

Avocatul Serghei Magnitsky a murit în custodia poliției în noiembrie 2009, după ce ar fi fost bătut cu brutalitate, apoi i s-a refuzat îngrijirea medicală. A lucrat pentru omul de afaceri britanico-american William Browder pentru a investiga un caz masiv de fraudă fiscală. Magnitsky ar fi fost arestat după ce a descoperit dovezi care sugerează că în spatele fraudei se aflau oficiali din poliție. În 2012, Magnitsky a fost condamnat postum pentru evaziune fiscală, iar Browder a făcut lobby guvernului SUA pentru a impune sancțiuni celor care au avut legătură cu moartea sa. Proiectul de lege de sancțiuni îi poartă numele și de atunci a fost aplicat celor care abuzează de drepturile lor în alte cazuri.

Critici ai lui Putin ce au sfârșit în condiții suspecte: Natalia Estemirova, 2009

Natalya Estemirova a fost jurnalista care a investigat răpiri și crime ce deveniseră obișnuite în Cecenia. Acolo, forțele de securitate pro-ruse au purtat o represiune brutală pentru a elimina militanții islamici responsabili pentru unele dintre cele mai grave atacuri teroriste ale țării. La fel ca și colega sa, Anna Politkovskaya, Estemirova a relatat despre civilii care au fost adesea prinși între aceste două forțe violente. Estemirova a fost răpită din fața casei ei, împușcată de mai multe ori – inclusiv o împușcătură directă în cap – și aruncată în pădurea din apropiere. Nimeni nu a fost condamnat pentru uciderea ei.

critici Putin
Natalya Estemirova

Anna Politkovskaya, 2006

Anna Politkovskaya a fost un reporter rus pentru Novaya Gazeta a cărei carte, „Rusia lui Putin”, l-a acuzat pe liderul de la Kremlin că a transformat țara într-un stat polițienesc. Ea a scris mult despre abuzuri în Cecenia și a apărut de câteva ori în emisiunile de radio. Ea a fost împușcată cu o armă cu lunetă, într-un lift din clădirea ei. Cinci bărbați au fost condamnați pentru uciderea ei, dar judecătorul a constatat că a fost o crimă contractuală, cu o recompensă de 150.000 de dolari, taxă plătită de o persoană a cărei identitate nu a fost niciodată descoperită. Putin a negat orice implicare a Kremlinului în uciderea lui Politkovskaya, spunând că „moartea ei în sine este mai dăunătoare pentru autoritățile actuale atât din Rusia, cât și din Republica Cecenă… decât activitățile ei”.

critici Putin
Anna Politkovskaya

Critici ai lui Putin ce au sfârșit în condiții suspecte: Alexander Litvinenko, 2006

„Alexander Litvinenko era un fost agent KGB care a murit la trei săptămâni după ce a băut o ceașcă de ceai” garnisit cu poloniu-210 la un hotel din Londra, după cum scria Business Insider. „O anchetă britanică a constatat că Litvinenko a fost otrăvit de agenții ruși Andrei Lugovoi și Dmitri Kovtun, care acționau la ordine „probabil aprobate”” de Putin. Rusia a refuzat să-i extrădeze, iar în 2015 președintele rus i-a acordat lui Lugovoi, unul dintre asasini, o medalie pentru „servicii aduse patriei”. După ce a părăsit Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, Litvinenko a devenit un critic vocal al agenției, care era condusă de Putin, iar ulterior a dat vina pe serviciul de securitate pentru orchestrarea unei serii de atentate cu bombă în Rusia în 1999, care au făcut sute de morți. Invazia Ceceniei de către Rusia a urmat mai târziu în acel an – și odată cu ea, ascensiunea la putere a lui Putin. Boris Berezovski (de care am vorbit mai sus) a fost suspectat a fi complice la cel puțin o parte a complotului de aducere a lui Putin la Kremlin, însă, mai târziu a încercat să demonstreze lumii că președintele rus a fost implicat în uciderea lui Litvinenko.

La rândul său, Litvinenko l-a acuzat pe Putin că a ordonat uciderea lui Anna Politkovskaya.

critici Putin
Alexander Litvinenko

Sergei Iushenkov, 2003

Afabilul fost colonel de armată era favoritul reporterilor parlamentari la începutul anilor 1990. Serghei Iuşenkov tocmai îşi înregistrase mişcarea Rusia Liberală ca partid politic când a fost împuşcat în faţa casei sale din Moscova. Iusenkov aduna dovezi despre care credea că vor demonstra că guvernul Putin se afla în spatele unuia dintre atentatele cu bombă la apartamente, din 1999.

critici Putin
Sergei Iushenkov

Critici ai lui Putin ce au sfârșit în condiții suspecte: Yuri Shcekochikhin, 2003

Ca jurnalist și autor care a scris despre crima și corupția din fosta Uniune Sovietică, o vreme pe când era foarte dificil să facă acest lucru, Yuri Shchekochikhin era un nume foarte răsunător în presa liberă. El investiga atentatele cu bombă la apartamente din 1999 pentru Novaya Gazeta când a contractat o boală misterioasă, în iulie 2003. A murit brusc, cu câteva zile înainte de plecarea în Statele Unite. Documentele sale medicale au fost considerate clasificate de autoritățile ruse, nedezvăluindu-se niciodată cauza decesului său.

critici Putin
Yuri Shcekochikhin
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO