10 curiozități din viața lui Harrison Ford. Știai că vorbește japoneza? Și de unde provine cicatricea lui? - LIFE.ro
Mergi la conținut

10 curiozități din viața lui Harrison Ford. Știai că vorbește japoneza? Și de unde provine cicatricea lui?

Cine este Harrison Ford? Iată zece curiozități din viața lui Harrison Ford, despre care probabil nu ai auzit până acum.
Share this article

Când cineva se gândește la unii dintre cei mai mari actori de-a lungul timpului, nu este o surpriză că Harrison Ford apare în mod obișnuit în acea listă, în primele cinci sau zece poziții. Nu doar că este un mare actor, dar este și responsabil pentru aducerea la viață a unora dintre cei mai mari eroi. Începând cu Han Solo din lumea Star Wars, a continuat să joace în alte francize de mare succes, precum Indiana Jones, Blade Runner, The Expendables, și a interpretat chiar rolul Președintelui Statelor Unite în Air Force One. Cariera sa se întinde pe parcursul a șase decenii, și a colaborat cu unii dintre cei mai aclamați regizori din Hollywood.

În viața reală, actorul este cunoscut pentru atitudinea sa directă și uneori bruscă. Adesea pare destul de supărat și dezinteresat în majoritatea interviurilor sale, dar, în ciuda acestui fapt, este întotdeauna recunoscător fanilor săi și a apărut la diverse convenții pentru a răspunde întrebărilor acestora. Iată zece curiozități din viața lui Harrison Ford, despre care probabil nu ai auzit până acum:

Harrison Ford, omul din reclame

Pentru început, avem un fapt pe care personal îl găsesc destul de amuzant, având în vedere atitudinea sa menționată anterior. Ford este un nume important în Japonia datorită apariției sale în mai multe reclame, având multe în comun cu colegul său, Tommy Lee Jones, care face reclamă la diverse produse. Cel mai remarcabil dintre acestea este Kirin Lager. Datorită YouTube, aceste reclame nu mai sunt disponibile doar în Japonia așa că, cu siguranță, ar trebui să le urmăriți. Cine ar fi crezut că vorbește japoneza? De asemenea, merită menționat că a apărut în reclama jocului Uncharted 3.

Responsabil pentru una dintre cele mai celebre scene ale sale

Acest fapt este unul dintre cele mai cunoscute de pe lista noastră. Cu toate acestea, pentru cei care nu știu, scena din Raiders of the Lost Ark în care Indiana Jones este confruntat de un tip rău cu sabia și Jones îl împușcă, a fost de fapt improvizația lui. În timpul filmărilor, Ford s-a îmbolnăvit grav de dizenterie, ceea ce însemna că putea filma doar în intervale de 10 minute înainte de a alerga la toaletă. Din cauza acestui fapt, în locul unei scene planificate lungi de luptă cu sabia, Ford și Spielberg au decis că ar fi mai bine ca Jones să scoată doar pistolul și să îl împuște pe răufăcător. Nici ei nu știau că această scenă avea să devină una dintre cele mai amuzante și cunoscute scene din istoria cinematografiei.

Bărbatul femeilor

Cred că putem spune cu siguranță că Ford este un tip frumos, sau cel puțin a fost în tinerețe. Mulți fani s-au îndrăgostit de personajele Solo și Jones, dar în viața reală, Ford a fost de fapt căsătorit de trei ori. Prima sa căsătorie cu colega de facultate Mary Marquardt a durat din 1964 până în 1979, iar cea de-a doua cu scenarista Melissa Mathison a durat din 1983 până în 2004. A treia sa căsătorie a fost cu colega de breaslă, Calista Flockhart, în 2010 și este încă în vigoare și astăzi. În plus față de cele trei căsătorii, a fost și implicat într-o relație romantică de trei luni cu colega de distribuție, Carrie Fisher în timpul colaborării lor la Star Wars.

Harrison Ford
Harrison Ford și Calista Flockhart

Povestea din spatele cicatricei sale

Datorită decadelor petrecute pe marele ecran, mulți fani vor fi familiarizați cu cicatricea de pe bărbia sa. Pe măsură ce a îmbătrânit (se întâmplă și celor mai buni dintre noi), cicatricea a devenit mult mai vizibilă, dar știți cum a obținut-o? Cicatricea este rezultatul încercării sale de a-și pune centura de siguranță după ce a pierdut controlul asupra mașinii pe care o conducea, în 1968. A pierdut complet controlul vehiculului și s-a izbit de un stâlp telefonic, suferind și alte răni. În mod interesant, cicatricea avea să primească o poveste fictivă în două dintre filmele sale. În Indiana Jones și Ultima Cruciadă, vedem un tânăr Indiana Jones tăindu-se la bărbie în timp ce folosește pentru prima oară biciul său caracteristic. În Working Girl, personajul lui Ford pretinde că a primit cicatricea într-o luptă cu cuțitul, dar apoi dezvăluie că a fost din cauza căzăturii în timp ce își făcea urechea perforată și a lovit bărbia de un capac de toaletă.

Harrison Ford, erou în viața reală

Ford este cunoscut pentru interpretarea unora dintre cei mai mari eroi de pe ecran, dar știați că este și un erou în viața reală? Personajul său în al treilea film Expendables este prezentat ca un pilot priceput, dar se pare că actorul împărtășește această abilitate. Deține mai multe avioane și elicoptere, ceea ce l-a determinat să intervină pentru a salva oameni. Nu i s-a cerut vreodată oficial să facă acest lucru, ci a acționat pur și simplu pentru că avea mijloacele de a ajuta. De asemenea, în 2017, Ford a fost martorul unui accident de mașină în Santa Paula, California. El și alte câteva persoane au ajutat șoferul să iasă în siguranță din vehicul și au așteptat chiar și sosirea ambulanței. Ce tip!

Colaborează bine cu George Lucas

La fel cum Samuel L. Jackson a devenit sinonim cu apariția în filme regizate de Quentin Tarantino, Ford a lucrat cu regizorul George Lucas în mai multe rânduri. Cele mai evidente roluri sunt, desigur, Indiana Jones și Han Solo, dar știați că Ford a jucat și în unul dintre primele filme ale lui Lucas, American Graffiti? Această primă colaborare avea să aibă un impact profund asupra carierei sale, deoarece Lucas i-a cerut ulterior să vină să citească replici cu potențiali actori pentru Star Wars, ducând în cele din urmă la distribuirea sa în rolul lui Han Solo.

Nu a apărut decât în două filme Star Wars

Este greu să-ți imaginezi o versiune a Întoarcerii lui Jedi fără Han Solo. Cu toate acestea, acest lucru aproape că s-a întâmplat. Nu mai este un secret în zilele noastre că Ford voia ca personajul său să moară în trilogia originală, și unul dintre principalele motive pentru revenirea sa în trilogia sequel a fost pentru a îndeplini acest deziderat. Ford a vorbit deschis despre acest lucru, dar ceea ce mulți fani nu știu, este că el nu era de fapt angajat să apară în Episodul VI. Ford și-a dorit ca personajul său să moară în Imperiul Contraatacă, dar Lucas nu a fost de acord. Așa că, în timp ce încerca să-l convingă pe Ford să semneze din nou, s-a decis să înghețe personajul în carbonită, în locul ideii originale în care el și Chewie scăpau. Ne putem doar imagina cât de diferit ar fi fost totul fără el.

Faimoasa replică „I know

Fiecare fan Star Wars își va aminti replica iconică a lui Solo din Imperiul Contraatacă, când răspunde la „Te iubesc”-ul prințesei Leila cu „Știu”. Cu toate acestea, istoria din spatele replicii a fost într-un fel distorsionată de-a lungul anilor. S-a crezut că replica a fost improvizația lui Ford, dar se pare că nu a fost. Deși nu era replica inițială din scenariu, Ford a declarat că a sugerat-o în timpul repetițiilor, în loc să o spună pe loc. În ciuda acestui fapt, Ford merită în continuare toate meritele pentru că a fost ideea sa și a livrat-o perfect. Pentru mulți fani, este singurul răspuns atunci când cineva spune „Te iubesc”.

Harrison Ford
Steaua Harrison Ford de pe Hollywood Boulevard

Numele său va trăi prin natură

Mulți mari actori au primit numeroase onoruri datorită contribuțiilor lor la lumea divertismentului. Nu sunt mulți, însă, care pot spune că au o specie reală numită după ei, dar Ford poate. El are nu una, ci două specii diferite numite în onoarea sa – un păianjen numit Calponia Harrisonfordi și o furnică numită Pheidole Harrisonfordi. În plus, i s-a oferit ocazia să dea nume unei noi specii de fluture, pe care a decis să o numească Georgia, după fiica sa. Asta da impresionant.

Premiile lui Harisson Ford

Ultimul fapt de pe lista noastră este, de fapt, unul pe care personal îl găsesc destul de surprinzător. În ciuda marelui său catalog de filme și a numeroșilor mari eroi pe care i-a interpretat, Ford nu a câștigat niciodată un Premiu Oscar. De fapt, a fost nominalizat doar o singură dată pe parcursul impresionantei sale cariere, pentru Cel Mai Bun Actor în filmul Witness. În schimb, i s-a acordat Premiul pentru Realizări de o Viață de către American Film Institute în 2000 și a primit o stea pe Walk of Fame din Hollywood în 2003.

Citește și: Cele mai bune filme cu Harrison Ford, ale tuturor timpurilor

Foto: Depositphotos

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora