10 probleme de logică. Oare le poți descifra? - LIFE.ro
Mergi la conținut

10 probleme de logică. Oare le poți descifra?

Problemele de logică, așa-numitele puzzle-uri logice, pot fi incluse în domeniul matematicii, unii oameni considerându-le adevărate opere de artă. Aceste probleme vă testează puterea minții și vă inspiră să gândiți mai mult. Odată ce începeți să rezolvați aceste provocări ale minții, veți începe să identificați anumite modele de gândire.
Share this article

Problemele de logică, așa-numitele puzzle-uri logice, pot fi incluse în domeniul matematicii, unii oameni considerându-le adevărate opere de artă. Aceste probleme vă testează puterea minții și vă inspiră să gândiți mai mult. Odată ce începeți să rezolvați aceste provocări ale minții, veți începe să identificați anumite modele de gândire.

Două rațe se află în fața unei rațe, două rațe în spatele unei rațe și o rață în mijloc. Câte rațe sunt?

Răspuns: Trei. Două rațe sunt în fața ultimei rațe; prima rață are în spate două rațe; o rață este între celelalte două.

Cinci oameni mâncau mere, A a terminat înainte de B, dar după C. D a terminat înainte de E, dar după B. Care a fost ordinea la final?

CABDE. Punând în ordine primii trei, rezultă că A a terminat în fața lui B dar după C, deci CAB. Apoi, știm că D a terminat înainte de B, deci CABD. Știm că E a terminat după D, deci CABDE.

Citește și: 15 probleme de logică amuzante şi provocatoare. Câte dintre ele ai rezolvat fără să tragi cu ochiul la răspunsuri?

George se uită la Ana. Ana se uită la Ion. George este căsătorit, dar Ion nu este și nu știm dacă Ana este căsătorită. Se uită o persoană căsătorită la una necăsătorită?

Da. Dacă Ana ar fi căsătorită, atunci o persoană căsătorită se uită la Ion, care este necăsătorit. Dacă Ana ar fi necăsătorită, atunci George, care este căsătorit, se uită la ea. Oricum ar fi, afirmația este corectă.

Un bărbat are 53 de șosete în sertar: 21 identice albastre, 15 identice negre și 17 identice roșii. Luminile sunt stinse și el este complet în întuneric. Câte șosete trebuie să scoată pentru a se asigura 100% că are cel puțin o pereche de șosete negre?

40 de șosete. Dacă scoate 38 de șosete (ținând cont de cele mai numeroase șosete, 21 și 17), deși este foarte puțin probabil, este posibil ca toate să fie albastre și roșii. Pentru a fi sigur 100% că are și o pereche de șosete negre, trebuie să scoată încă două șosete.

A avut loc un jaf în care au fost furate o mulțime de bunuri. Tâlharul(ii) a(au) plecat într-un camion. Se știe că: (1) Nimeni altcineva nu ar fi putut fi implicat în afară de A, B și C. (2) C nu comite niciodată o infracțiune fără participarea lui A. (3) B nu știe să conducă. Deci, A este nevinovat sau vinovat?

A este vinovat.

Te afli la o bifurcație a drumului în care o direcție duce la Orașul Minciunilor (unde toată lumea minte mereu) și cealaltă către Orașul Adevărului (unde toată lumea spune întotdeauna adevărul). Există o persoană la bifurcație care locuiește într-unul dintre orașe, dar nu ești sigur în care. Ce întrebare ai putea adresa persoanei pentru a afla ce drum duce la Orașul Adevărului?

„În ce direcție trăiești?” Cineva din Orașul Minciunilor va minți și va arăta spre Orașul Adevărului; cineva din Orașul Adevărului ar spune adevărul și, de asemenea, ar arăta spre Orașul Adevărului.

Citește și: Gabriel, băiețelul de etnie romă al cărui mare vis a fost să primească o culegere de matematică și o căruță de lemne. Cum ajunge un copil cu opt frați și un singur părinte, fără nici un venit, as la matematică?

O fată întâlnește un leu și un inorog în pădure. Leul minte în fiecare luni, marți și miercuri și în celelalte zile spune adevărul. Inorogul minte joi, vineri și sâmbătă, iar în celelalte zile ale săptămânii spune adevărul. „Ieri am mințit”, i-a spus leul fetei. „La fel am făcut și eu”, a spus unicornul. Ce zi este?

Joi. Singura zi în care amândoi spun adevărul este duminica; dar astăzi nu poate fi duminică pentru că leul spune adevărul și sâmbăta (ieri). Luând zilele rând pe rând, constatăm că singura zi în care unul dintre ei minte și unul dintre ei spune adevărul, ținând cont de afirmațiile lor, este joi.

Un fermier vrea să treacă un râu și să ia cu el un lup, o capră și o varză. Are o barcă, dar în ea poate încăpea doar el plus fie lupul, capra, fie varza. Dacă lupul și capra sunt singuri pe un mal, lupul va mânca capra. Dacă capra și varza sunt singure pe mal, capra va mânca varza. Cum poate fermierul să aducă lupul, capra și varza peste râu fără ca niciunul să nu fie mâncat?

În primul rând, fermierul trece cu capra. Fermierul se întoarce singur și apoi duce lupul peste râu, dar se întoarce cu capra. Apoi fermierul ia varza, lăsând-o cu lupul și întorcându-se singur ia și capra.

Citește și: Povestea copilului ce la 9 ani învață singur limba engleză și rezolvă cele mai complicate probleme la matematică. Cristian, copilul cu o minte sclipitoare a cărui tulburare comportamentală rămâne nediagnosticată

Un răufăcător joacă ruleta rusească cu un revolver cu șase focuri. El pune un glonț, învârte butoiașul revolverului și trage spre tine, dar nu iese niciun glonț. El te lasă să alegi dacă ar trebui să învârtă sau nu butoiașul pistolului din nou înainte de a trage a doua oară. Ar trebui să se învârtă din nou?

Da. Înainte de a se învârti, există o șansă din șase ca un glonț să fie tras. După ce se învârte, una dintre acele șanse a fost epuizată, lăsând o probabilitate de unu din cinci, deci mai probabil ca glonțul să iasă de pe țeavă. Cel mai bine este să învârtă din nou.

Sursa foto: depositphotos.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora