14 locuri de vizitat în Barcelona. Sau cum să surprinzi frumusețea catalană într-o excursie în orașul lui Gaudí - LIFE.ro
Mergi la conținut

14 locuri de vizitat în Barcelona. Sau cum să surprinzi frumusețea catalană într-o excursie în orașul lui Gaudí

Una dintre cele mai bune modalități de a descoperi Barcelona este rătăcind fără țintă și descoperind astfel străzile laterale ascunse, cu mici cafenele sau oprindu-vă pentru a vă relaxa în piețele liniștite ale orașului, unde muzicienii stradali cântă la chitarele spaniole.
Share this article

Îți propunem 14 dintre cele mai frumoase locuri de vizitat în Barcelona, o destinație atrăgătoare pentru vacanța de vară. Găsești oferte la vacanțe în Barcelona pe perfect-tour.ro. 

Capitala vibrantă a Cataloniei, Barcelona este un oraș uimitor cu deschidere la mare, care își prezintă frumusețea și stilul de viață însorit. Peisajele superbe, arhitectura uluitoare și atracțiile culturale superbe fac din Barcelona o destinație atrăgătoare. Desigur, clima mediteraneană plăcută adaugă un farmec aparte acestui oraș.

Barcelona are un cartier cu o atmosferă medievală superbă, Barri Gòtic, cu o ambianță aproape magică din lumea veche, dar este renumit și pentru arhitectura sa modernistă. Antoni Gaudi a lăsat o amprentă durabilă asupra orașului Barcelona, cu clădirile sale suprarealiste de avangardă; multe dintre ele sunt listate de către UNESCO.

Una dintre cele mai bune modalități de a descoperi Barcelona este rătăcind fără țintă și descoperind astfel străzile laterale ascunse, cu mici cafenele sau oprindu-vă pentru a vă relaxa în piețele liniștite ale orașului, unde muzicienii stradali cântă la chitarele spaniole. Surprize încântătoare abundă la fiecare pas.

Iată așadar, cele mai frumoase 14 locuri de vizitat în Barcelona:

Locuri de vizitat în Barcelona: Basilica Sagrada Familia

locuri de vizitat în Barcelona
Basilica Sagrada Familia

Basílica Sagrada Família se află în partea de nord a orașului, dominând împrejurimile sale cu cele 18 turnuri care se ridică deasupra tuturor celorlalte clădiri. Una dintre cele mai neconvenționale biserici din Europa, acest monument uimitor este desemnat ca obiectiv al Patrimoniului Mondial UNESCO.

Cel mai important arhitect catalan din epoca modernă, Antoni Gaudí a fost însărcinat în 1883 să proiecteze această bazilică drept biserică neogotică. Dar, în loc să urmărească planurile, a creat un exemplu semnat al celebrei sale arhitecturi suprarealiste Art Nouveau. Nu avea în minte idei ferme, preferând să modifice și să adauge la planuri pe măsură ce lucrările au progresat.

Deși Gaudi a prognozat inițial că lucrările vor dura între zece și cincisprezece ani, biserica nu a fost niciodată finalizată în timpul vieții sale. Din 1926, alți arhitecți au continuat să lucreze la Bazilică pe baza planurilor lui Gaudi. În 2010, naosul principal a fost finalizat, iar Bazilica a fost sfințită de Papa Benedict al XVI-lea (deși construcția este încă în desfășurare).

Vizitatorii sunt întâmpinați mai întâi de exteriorul fastuos cu fațada expresivă a Nașterii Domnului care înfățișează nașterea lui Isus și fațada evocativă a Patimii care ilustrează suferința, moartea și învierea lui Isus.

Chiar dacă Bazilica este neterminată, turiștii pot vizita interiorul pentru a admira spațiul sacru uimitor și lucrările sale de artă. Naosul principal al sanctuarului este un spațiu imens de 90 de metri lungime și 60 de metri înălțime. Tavanul sclipește cu detalii decorative opulente, iar vitraliile colorate permit luminii eterice să curgă înăuntru.

Absida prezintă un crucifix neobișnuit redat ca un baldachin cu felinare. Gaudi a surprins cel mai bine esența capodoperei sale arhitecturale atunci când a descris-o ca fiind „o operă care se află în mâinile lui Dumnezeu și a voinței oamenilor”.

Citește și: Ce să mănânci în Barcelona? 8 preparate locale pe care trebuie să le încerci măcar o dată în viață

Locuri de vizitat în Barcelona: Cartierul Gotic

locuri de vizitat în Barcelona
Cartierul Gotic

De 2.000 de ani, Cartierul Gotic a fost centrul spiritual al orașului. Aici se găsesc încă relicve ale clădirilor romane antice, dar Evul Mediu este cel mai bine reprezentat de monumentele istorice din acest cartier.

În centrul Cartierului Gotic de pe Monte Tabor se află Catedrala Santa Cruz și Santa Eulalia (Catedrala Sfintei Cruci și Sfânta Eulalia). Această catedrală medievală este o capodoperă a arhitecturii gotice, cu o fațadă sculptată ornamentat și un altar de aur, magnific. Surprinzând mulți vizitatori, mănăstirea catedralei este adăpostul a 13 gâște vii care simbolizează martiriul Sfintei Eulalia.

Turiștii se vor bucura să rătăcească prin labirintul străzilor înguste, pietruite și aleilor atmosferice și să se oprească pentru a descoperi buticurile și restaurantele pitorești din cartier. Pierzându-se aici, vizitatorii se scufundă în ambianța magică a unei lumi medievale fără trafic.

Zonele pitorești sunt însuflețite de sunetele oamenilor care discută și râd sau de muzică de chitară clasică spaniolă. Copiii joacă adesea un fotbal la colțurile ascunse ale cartierului gotic, iar locuitorii socializează pe terasele de pe trotuar ale cafenelelor, care sunt ascunse în curți.

Alte atracții ale Cartierului Gotic includ Muzeul Picasso și Plaça del Rei, o frumoasă piață plină cu clădiri medievale impozante. De neratat este Casa de Padellàs din secolul al XVI-lea, care găzduiește Museu d’Història de Barcelona (Muzeul de Istorie al Barcelonei). Plaça del Rei este, de asemenea, locul ideal pentru concerte în aer liber.

Locuri de vizitat în Barcelona: Casa Milà (La Pedrera)

locuri de vizitat în Barcelona
Casa Milà (La Pedrera)

În cartierul Eixample, lângă bulevardul elegant al Passeig de Gràcia, Casa Milà, inclusă pe lista UNESCO, este cea mai faimoasă clădire seculară semnată de Antoni Gaudi. Casa Milà este, de asemenea, cunoscută sub numele de „La Pedrera”, care se traduce prin „Cariera de piatră”, deoarece clădirea seamănă cu o carieră deschisă.

Construită între 1906 și 1912, această locuință avangardistă flamboaiantă arată mai mult ca o sculptură decât ca o clădire funcțională. Fiecare linie a fațadei din piatră naturală este curbată, cu ferestre rotunjite și balustrade metalice la balcon, care se învârt în jurul unor forme asemănătoare plantei. Chiar și acoperișul are o formă ondulată, completată de coșurile decorative.

Intrarea în clădire este pe strada de Provença, printr-o poartă remarcabilă din fier forjat care duce către o curte interioară. Clădirea este susținută de arcuri nervurate care au fost proiectate în scopuri portante, o caracteristică care dezvăluie geniul lui Gaudi ca inginer structural.

Vizitatorii se pot plimba pe terasa de pe acoperiș pentru a arunca o privire atentă asupra coșurilor de fum decorate în mod ciudat cu mozaic. Zona acoperișului răsplătește, de asemenea, vizitatorii cu priveliști senzaționale asupra orașului, cu perspectivele care se extind până la Basílica Sagrada Família în depărtare.

Casa Milà găzduiește centrul cultural Fundació Catalunya, care organizează evenimente pe tot parcursul anului. Monumentul este deschis zilnic publicului pentru vizitare.

Bine concepută pentru a primi turiști, Casa Milà are buticuri și un restaurant elegant la mezaninul clădirii, Cafè de la Pedrera, care oferă mese gourmet pentru prânz și cină. Acest restaurant servește, de asemenea, micul dejun și tapas.

Locuri de vizitat în Barcelona: La Rambla, hub-ul social al Barcelonei

locuri de vizitat în Barcelona
La Rambla

Inima vieții sociale a Barcelonei se găsește pe La Rambla, un bulevard larg umbrit de arbori care împarte orașul vechi în două părți. La Rambla se întinde de la Plaça de Catalunya, unde se află frumoasa mănăstire romanică din secolul al XII-lea, Santa Anna, până la port. Această stradă are trotuare pietonale expansive, pline de magazine, restaurante și cafenele în aer liber, făcându-l unul dintre cele mai populare hangouturi din oraș.

În timpul zilei, mulți localnici se găsesc aici făcând cumpărăturile zilnice la Mercat de la Boqueria, iar noaptea, grupuri de prieteni și familii își fac plimbarea de seară pe La Rambla pentru a se bucura de aerul proaspăt și de atmosfera plină de viață. În unele zile, spectatorii ar putea fi tratați cu muzică live, un spectacol mimic sau alte spectacole improvizate de stradă.

Pe partea sa de nord-est, La Rambla se învecinează cu Barri Gòtic, iar la jumătatea drumului se află Plaça Reial, o minunată piață mărginită de case istorice. Aceste clădiri elegante adăpostesc magazine, cafenele și restaurante. În centru se află Fântâna celor Trei Haruri cu un candelabru proiectat de Antoni Gaudí.

Un alt monument important de pe La Rambla este Palau Güell, inclus deasemenea pe lista UNESCO, un conac ostentativ proiectat în 1886 de Antoni Gaudí. Proprietarul, Eusebi Güell, a fost un mare patron al artelor, iar clădirea a fost construită cu o sală cu cupole mari destinată lecturilor de poezie și concertelor private. Deschisă publicului pentru vizite, clădirea este împodobită cu un decor somptuos, materiale textile valoroase și mobilier artizanal creat de Gaudí.

Locuri de vizitat în Barcelona: Palau de la Música Catalana (Palatul muzicii catalane)

locuri de vizitat în Barcelona
Palau de la Música Catalana

Construit între 1905 și 1908 ca o sală de concerte pentru societatea corală Orfeó Català, Palau de la Música Catalana a fost proiectat de arhitectul Lluís Domènech i Montaner, în stil modernist catalan. Clădirea listată de UNESCO exemplifică un stil decorativ Art Nouveau. Fațada este o abundență de mozaicuri complicate, elemente sculpturale și feronerie rafinată.

Decorul interior este la fel de colorat și fantezist ca și exteriorul, cu un minunat Concert Auditorium care oferă un cadru inspirațional pentru spectacole muzicale. Sala de concerte, cu o capacitate de aproximativ 2.200 de persoane, este singurul auditoriu din Europa iluminat în întregime de lumină naturală în timpul zilei.

Lucrările de artă acoperă fiecare centimetru pătrat de perete și tavan. Pereții de pe ambele părți constau în primul rând din vitralii. Tavanul are un luminator enorm de vitralii proiectat de Antoni Rigalt a cărui piesă centrală este o cupolă inversată, în nuanțe de auriu, înconjurată de albastru care sugerează soarele și cerul. Sculpturi elaborate încadrează scena concertului.

Este posibil să vedeți interiorul Palau de la Música Catalana în afara spectacolelor de concert, optând pentru un tur ghidat.

Palau de la Música Catalana are un magazin de cadouri și o cafenea-restaurant, Cafè Palau, care servește mic dejun, prânz și băuturi răcoritoare după-amiaza. Cafè Palau are o terasă plăcută în aer liber, pe Plaça del Palau.

Locuri de vizitat în Barcelona: Parc Güell: Parcul suprarealist al lui Gaudí

locuri de vizitat în Barcelona
Parc Güell

Colorat, vesel și capricios, acest parc frumos proiectat pe 17 hectare este desemnat Patrimoniu cultural UNESCO. Creat între 1900 și 1914, Parcul Güell include 12 acri de grădini amenajate cu elemente arhitecturale suprarealiste create de Antoni Gaudí și opt acri de păduri (pădure de pini și plantații de măslini).

Fântâni splendide, viaducte, grote, o sală cu coloane, scări curbate și locuri semi-închise pentru conversație sunt împrăștiate în spațiul grădinii. Aceste structuri creative sunt decorate cu fragmente ceramice multicolore.

Există zone de picnic și o terasă spectaculoasă, care oferă vederi panoramice ale orașului și ale mării. Gaudi însuși a iubit această zonă a orașului (cartierul Gràcia), iar casa lui era situată aici.

În Parcul Güell se află Casa Museu Gaudí (Casa Muzeului Gaudí) unde a trăit Gaudi aproape două decenii. Muzeul povestește vizitatorilor despre viața și opera arhitecturală a lui Gaudi. Colecția include obiecte decorative și mobilier, proiectate de Gaudí.

Locuri de vizitat în Barcelona: Casa Batlló

locuri de vizitat în Barcelona
Casa Batlló

O altă creație uimitoare a lui Gaudi, Casa Batlló, inclusă în lista UNESCO, este una dintre clădirile moderniste caracteristice din Barcelona. Conacul a fost conceput ca reședință privată pentru producătorul de textile Josep Batlló i Casanovas. Cu formele sale oscilante și fațada ornamentală, această clădire de vis arată ca un castel dintr-un basm suprarealist.

Majoritatea detaliilor de proiectare se îndepărtează complet de orice precedent arhitectural. Cadrul ferestrei de la primul etaj este mărginit de forme oscilante care sugerează plante, în timp ce alte cadre seamănă cu intrările în peșteri. Pe fațadă, plăcile ceramice vitrate decorative în culori verde, albastru și ocru adaugă la exuberanță. Acoperișul în formă de val, ca și cel al Casei Milà, are numeroase coșuri de fum, bogat împodobite.

Gaudí a creat, de asemenea, decorațiunile interioare, care pot fi văzute în Casa Museu Gaudí din Parcul Güell.

Pentru cei care caută o cină gourmet, restaurantul elegant Moments, cu două stele Michelin, este la doar câțiva pași distanță, pe Passeig de Gràcia nr. 38 din Mandarin Oriental, Barcelona. Acest restaurant elegant de lux servește mâncăruri din gastronomia modernă catalană, preparate cu ingrediente de sezon.

Locuri de vizitat în Barcelona: Stadionul Camp Nou

locuri de vizitat în Barcelona
Stadionul Camp Nou

Așa cum clădirile moderniste catalane sunt atracții obligatorii pentru fanii arhitecturii, Camp Nou este un loc obligatoriu pentru fanii fotbalului. Camp Nou a fost unul dintre stadioanele alese pentru Jocurile Olimpice de vară din 1992 de la Barcelona și astăzi găzduiește meciurile echipei FC Barcelona. Stadionul cu 99.354 de locuri este cel mai mare din Europa și al doilea ca mărime din lume.

Camp Nou oferă tururi ghidate, conduse de ghizi oficiali bilingvi ai FC Barcelona. Tururile (în engleză și spaniolă) acoperă puncte importante ale stadionului, cum ar fi terenul de joc, vestiarul echipei, tunelul jucătorilor și casetele comentatorilor.

Stadionul are, de asemenea, un muzeu al sportului, Muzeul Barça, care prezintă trofee, fotografii și expoziții multimedia, inclusiv videoclipuri cu obiectivele câștigătoare ale FC Barcelona.

Locuri de vizitat în Barcelona: Fântâna Magică din Montjuïc

locuri de vizitat în Barcelona
Fântâna Magică din Montjuïc

O activitate foarte frumoasă în Barcelona noaptea este vizitarea Fântânii Magice din Montjuïc, din cartierul cu același nume. Marea fântână Art Deco a fost proiectată de Carles Buigas pentru Expoziția Internațională din 1929, care a avut loc la Montjuïc.

Fântâna Magică din Montjuïc încântă toate vârstele cu spectacolele sale luminoase pe o coregrafie muzicală. Spectacolele au loc de joi până duminică în timpul verii și vinerea și sâmbăta în afara sezonului. Spectacolele de seară durează câteva ore, cu sesiuni de muzică la fiecare jumătate de oră.

Locuri de vizitat în Barcelona: Priveliștile pitorești și Muzeul de artă din Montjuïc

locuri de vizitat în Barcelona
Palau Nacional din Montjuïc

Acest cartier aflat pe un deal, a fost construit pe locul unui vechi cimitir evreiesc, ceea ce explică și numele, „Mont Juïc”, care se traduce prin „Muntele evreilor”. Situat la 213 metri deasupra mării, dealul este încoronat de o fortăreață pe vârful său și se înclină abrupt spre Mediterană. Încoronarea acestei zone pitorești este un frumos parc natural cu vederi minunate.

Găzduit în Palau Nacional din Montjuïc, Muzeul Nacional d’Art de Catalunya (Muzeul Național de Artă al Cataluniei) are o colecție excepțională de artă catalană din secolele X-XX, inclusiv sculpturi, picturi, desene, gravuri și fotografie.

Poble Espanyol (satul spaniol) este un alt loc popular de vizitat. Acest fermecător sat fabricat a fost creat pentru Expoziția Mondială din 1929.

Montjuïc a fost locul de desfășurare a Jocurilor Olimpice de vară din 1992, iar turiștii pot vizita stadionul unde au avut loc competițiile olimpice.

Locuri de vizitat în Barcelona: La Barceloneta

locuri de vizitat în Barcelona
La Barceloneta

Adiacent portului de croazieră, cartierul La Barceloneta se învecinează cu plaja lungă și largă Sant Sebastià, unde localnicii merg să facă plajă, să navigheze și să socializeze în numeroasele restaurante cu fructe de mare și în localurile de tapas, cu vedere la mare. O lungă promenadă înțesată cu palmieri conectează zona plajei cu porturile de agrement, pline de iahturi.

Locuri de vizitat în Barcelona: Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes

locuri de vizitat în Barcelona
Mănăstirea Santa Maria de Pedralbes

Un exemplu minunat de arhitectură gotică catalană, Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes este amplasat pe pantele blânde ale dealului Sant Pere Màrtir, la periferia Barcelonei. Regina Elisenda de Montcada a fondat mănăstirea în 1326 pentru Ordinul Sfintei Clara.

Mănăstirea are două lăcașuri de cult: o biserică gotică catalană din secolul al XIV-lea și o mică capelă, Capela Sfântul Mihail, decorată cu picturi murale magnifice. Datând de la începutul secolului al XIV-lea, picturile murale au fost create de Ferrer Bassa în stilul italienesc Trecento (influențat de maeștri italieni precum Giotto). Un proiect atent de restaurare a readus recent picturile murale la gloria lor originală.

O trăsătură distinctivă a mănăstirii este construcția cu trei etaje, lucru ce o face cea mai mare mănăstire gotică din lume. Clădirile principale (sala capitulară, refectoriu, cămin etc.) ale mănăstirii, înconjoară mănăstirea. În centrul mănăstirii se află o grădină foarte plăcută. Acest spațiu verde liniștit este conceput pentru a inspira contemplația și meditația spirituală.

Un alt punct culminant al unei vizite este colecția de picturi care prezintă o artă ecleziastică medievală remarcabilă din secolul al XIV-lea, precum și artă religioasă creată ulterior, până în secolul al XX-lea.

Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes este încă administrată de călugărițele Saint Clare, dar mănăstirea a fost transformată în muzeu. Mănăstirea este deschisă publicului pe tot parcursul anului (cu excepția zilelor de luni) contra unei taxe de intrare. Se așteaptă ca vizitatorii să respecte atmosfera liniștită a comunității religioase.

Locuri de vizitat în Barcelona: Mercat de la Boqueria

locuri de vizitat în Barcelona
Mercat de la Boqueria

Un peisaj colorat cu fructe și legume, sandvișuri, fructe confiate strălucitoare, produse de patiserie sărate și dulci, bomboane de ciocolată, figuri capricioase de marțipan, smoothie-uri proaspete, migdale spaniole, burritos, pâini, coșuri de măsline, șiruri strălucitoare de ardei – La Boqueria este o nebunie de culori și arome. Din 1836, această piață tradițională în aer liber a fost o piesă centrală în inima orașului, pe La Rambla.

Se simte ca și când jumătate din Barcelona ar fi aici într-o zi plină. Mercat de la Boqueria are, de asemenea, baruri de tapas, unde turiștii pot degusta mâncăruri locale și se pot amesteca printre localnici.

Locuri de vizitat în Barcelona: Quadrat d’Or

locuri de vizitat în Barcelona
Quadrat d’Or

Quadrat d’Or (Cadranul de Aur) este o zonă a cartierului Eixample renumită pentru arhitectura sa modernistă. Această zonă este mărginită de Plaça de Catalunya, Avinguda de la Diagonal, Passeig de Sant Joan și Carrer de Muntaner. În această zonă, clădirile excepționale de avangardă au fost inspirate din opera lui Antoni Gaudí și construite la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea.

Drumul principal prin Quadrat d’Or este Passeig de Gràcia. Diferiți arhitecți și-au pus amprenta asupra cartierului, iar rezultatul este o diversitate a stilului modernist.

Un veritabil muzeu în aer liber, Quadrat d’Or oferă surprize încântătoare la fiecare pas. Vizitatorii descoperă detalii interesante despre arta ceramică, vitralii, fier forjat, reliefuri decorative, mozaic și statui.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora