Ce să mănânci în Barcelona? 8 preparate locale pe care trebuie să le încerci măcar o dată în viață - LIFE.ro
Mergi la conținut

Ce să mănânci în Barcelona? 8 preparate locale pe care trebuie să le încerci măcar o dată în viață

Dacă ai în plan o excursie la Barcelona, capitala catalană, sunt o mulțime de preparate locale ce datează de sute de ani și care e musai să fie gustate cel puțin o dată în viață.
Share this article

Toată lumea știe că Spania este destinația de vis pentru gurmanzi așa că, mai mult ca sigur, ai ce să mănânci în Barcelona. Ceea ce nu mulți realizează, este faptul că bucătăria spaniolă variază foarte mult de la o regiune la alta.

Vestea bună este că dacă ai în plan o excursie la Barcelona, capitala catalană, sunt o mulțime de preparate locale ce datează de sute de ani și care e musai să fie gustate cel puțin o dată în viață.

Ce să mănânci la Barcelona? Paella

Nici o excursie în Spania nu ar fi completă fără o Paella. Acest preparat culinar pe bază de orez și fructe de mare, originar din Valencia, a fost inițial preparat cu fasole și carne în loc de pește și crustacee.

Astăzi, în fiecare colț al Spaniei, Paella se servește la sărbători importante și adunări de familie.

Unde să mănânci cea mai bună Paella? Răspunsul este simplu: cea mai bună Paella este cea făcută în casă pentru că este nevoie de foarte mult timp pentru preparare, lucru pe care restaurantele nu și-l permit. Dacă nu ai de ales totuși, la cinci minute de mers pe jos de la parcul Güell, talentații chefi Begi și Ivan oferă cea mai bună Paella din oraș, folosind o rețetă tradițională din Alicante. Poți privi procesul de preparare în timp ce savurezi un vin alb ecologic din El Pla de Manlleu, sau un rose din Penedes A.O, o regiune faimoasă pentru vinurile sale.

Foto: Shutterstock

Ce să mănânci în Barcelona? Bombas

În timpul zilelor întunecate ale Războiului Civil spaniol, Barcelona s-a aflat în mare pericol. Anarhiștii și revoluționarii au cutreierat străzile înfundate ale Barcelonei (astăzi cele din cartierul cu deschidere la mare), fluturând grenade artizanale împotriva fasciștilor generalului Franco.

Aceste grenade micuțe s-au demonstrat a fi foarte eficiente și au inspirat astfel un bucătar local să creeze unul dintre cele mai bine cunoscute tapas din Barcelona, „La bomba” (bomba).

De fapt, este o crochetă de cartof, de mărimea unei mingi de tenis ce vine însoțită de un sos roșu picant ce reprezintă calitatea explozivă a bombei.

Nu doar că sunt delicioase, ci reprezintă și o piesă de istorie, comestibilă, un preparat ce trebuie neapărat încercat în Barcelona.

Unde să mănânci? Există o mulțime de localuri ce servesc Bomba, însă legenda spune că ar fi fost inventată la „La Cova Fumada”, un fel de chioșc încastrat în perete, în inima Barcelonetei.

Ce să mănânci în Barcelona? Calçot și sos romesco

Calçot este un soi de ceapă verde, originar din regiunea Catalonia. Sezonul ei este la sfârșitul iernii când localnicii o sărbătoresc cu petreceri la grătar în mijlocul străzii. Această ceapă dulce, alături de toate soiurile de carne, sunt fripte pe grătar și asezonate cu sos romesco, un salsa tradițional catalan, obținut din alune de pădure, migdale și ardei roșu.

Unde să mănânci? Cea mai mare petrecere „Calçotada” are loc la țară, unde comunitățile rurale sunt primele care culeg această ceapă, dar vei găsi numeroase astfel de petreceri și în Barcelona. Te poți bucura de acest ritual rustic la restaurante precum Quinabarra sau L’Antic Forn, chiar în centrul orașului.

Foto: Shutterstock

Ce să mănânci în Barcelona? Esqueixada

Probabil cea mai autentică salată catalană pe care o poți mânca este Esqueixada făcută cu „bacalao” (sau cod proaspăt sărat) și servită cu sos romesco, roșii, ceapă și măsline negre. Are un gust proaspăt, răcoritor și merge perfect cu un pahar de vin spumant catalan.

Unde să mănânci? Vechiul restaurant La Vinateria del Call (despre care se spune că este cel mai vechi wine bar din Barcelona) este locul perfect în care poți descoperi acest preparat local străvechi.

Foto: Shutterstock

Ce să mănânci în Barcelona? Pa amb Tomàquet

Este adevărată vorba spaniolilor: „Lucrurile simple sunt întotdeauna cele mai bune”. Și se aplică perfect în acesta caz.  Tradus literar „pâine cu roșii”, este un preparat esențial în bucătăria spaniolă, ce se poate consuma alături de orice alt fel de mâncare, atât la micul dejun, cât și la prânz sau cină.

În esență este pâine frecată cu usturoi peste care se adaugă suc de roșii asezonat cu ulei de măsline, sare și piper. Unele localuri servesc ingredientele separat, iar tu poți să-ți prepari această gustare singur. Mai pune o felie de brânză sau de carne și vei afla ce gust are raiul.

Unde să mănânci? Peste tot și oriunde se mănâncă tapas. Dacă mergi într-un restaurant și nu au, nu ești într-un restaurant bun.

Foto: Shutterstock

Ce să mănânci în Barcelona? Escalivada

Asemenea multor preparate locale, escalivada vorbește despre calitatea fiecărui ingredient. Ai nevoie de vinete și ardei (coapte pe grătar) și servite pe o felie de pâine prăjită, asezonată cu un strop de ulei de măsline de calitate, usturoi și sare și, dacă ai noroc, și o anșoa.

Este pur și simplu delicioasă!

Unde să mănânci?

Deschide poarta modernului cartier Sant Antoni și vei înțelege de ce localnicii iubesc atât de mult acest preparat străvechi.

Foto: Shutterstock

Ce să mănânci la Barcelona? Mató

Se poate că Franța este cea mai faimoasă țară din Europa atunci când vine vorba de brânză, însă dacă ne uităm la diversitatea sortimentelor, la calitate și la cantitate, Spania este clar un competitor apropiat. Iar în Barcelona, sau în orice altă parte a Cataloniei, brânza pe care este obligatoriu să o guști este Mató.

Moale, dulce, ușor de întins pe pâine (seamănă puțin cu ricotta), catalanii consumă această brânză de capră cu miere și alune – desertul perfect.

Unde să mănânci?

Orice loc ce oferă acest preparat în meniu este bun, însă pentru un tur al gusturilor celor mai fine brânzeturi din Catalonia, intră în Formatgeria la Seu și vorbește cu Katherine, o scoțiancă ce cunoaște extrem de bine cultura locală.

Ce să mănânci în Barcelona? Crema Catalană

Am început cu ceva ce e musai să guști, terminăm cu un alt simbol al Spaniei în general și al Cataloniei, în special.

Obținută dintr-o cremă de vanilie fină învelită într-o crustă sticloasă de zahăr ars, Crema Catalană este ceea ce mulți numesc „creme brûlée”.

De fapt, este în esență același lucru. Catalanii îți vor spune că ei au inventat-o primii, iar francezii vor argumenta că ei sunt inițiatorii. Fie cum o fi, important este că imediat ce spargi crusta și scufunzi lingurița în cremă, te vei îndrăgosti.

Unde să mănânci? Toate restaurantele catalane/spaniole o au în meniu, însă Pastisseria Escribà, o servesc pe un pat de wafe, ceea ce înseamnă dublă decadență.

Foto: Shutterstock
Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora