15 de femei care au intrat în istorie făcând pentru prima dată lucruri extraordinare - LIFE.ro
Mergi la conținut

15 de femei care au intrat în istorie făcând pentru prima dată lucruri extraordinare

Femei ca Valentina Sampaio, Stacey Cunningham la Marie Curie, Hillary Clinton sau Aretha Franklin, cine sunt femeile care au schimbat lumea?
Share this article

Generații întregi au fost marcate de femei puternice care au avut curajul să își urmeze visul și să schimbe lumea. Femei care au fost discriminate în funcție de gen sau de culoarea pielii au muncit de două ori mai mult pentru a depăși obstacolele puse de prejudecățile societății și să demonstreze tuturor că pot reuși.

Femei ca Valentina Sampaio, prima femeie trans model pentru Victoria’s Secret, ca Stacey Cunningham, prima femeie președinte la New York Stock Exchange sau Billie Eilish, prima femei care să câștige Big Four la Grammy Awards: Best New Artist, Record of the Year, Song of the Year și Album of the Year au schimbat lumea.

Iar astăzi sunt eroi care ne motivează și ne inspiră să nu dăm niciodată înapoi, chiar și atunci când visul nostru pare foarte greu de atins. Așa că vă invităm să cunoașteți 15 femei care au intrat în istorie făcând pentru prima dată lucruri extraordinare în diferite domenii, de la politică la științe, de la sport la divertisment sau cultură:

Marie Curie, prima femeie care să câștige Premiul Nobel și singura care l-a câștigat de două ori

Poloneza a câștigat în 1903 Premiul Nobel pentru Fizică pentru studiile sale asupra radiațiilor. Iar opt ani mai târziu, în 1911, a câștigat Premiul Nobel pentru Chimie datorită cercetării asupra radioactivității. În 1929, Președintele Hoover i-a oferit un premiu de 50,000 de dolari pentru a o ajuta în studiile sale asupra radiului.

Edith Wharton, prima femeie care să câștige Premiul Pulitzer

Wharton a câștigat în 1921 Premiul Pulitzer pentru romanul „The Age of Innocence”, care spune povestea dureroasă care stă la baza alegerii dintre dragoste și datorie în Gilded Age New York. Cartea sa este cu atât mai importantă cu cât a fost scrisă într-o perioadă în care societatea nu vedea rolul femeilor mai departe de căsătorie și grija pentru copii și casă.

Madam C. J. Walker, prima americancă milionară

Walker suferea din cauza căderii părului atunci când s-a gândit să-și creeze propria linie de produse cosmetice pentru femei de culoare. Iar în 1905 a început să le vândă. Născută după Proclamția Emancipării, Walker s-a născut într-o familie de sclavi, așa ca orice persoană de culoare, aceasta era doar în teorie o femeie liberă. În realitate, însă, aceasta a trebuit să înfrunte niște lucruri îngrozitoare pentru a reuși în business. Dar a făcut-o. Iar femeile care lucrau pentru ea câștigau între 5 și 15 dolari pe zi, echivalentul a 128-384 de dolari de astăzi.

Iar povestea ei este spusă anul acesta de Netflix, în filmul „Self Made: Inspired by the Life of Madam C.J. Walker”, cu Octavia Spencer în rolul principal:

Gertrude Ederle, prima femeie care a trecut înot Canalul Englez

Născută în New York, Ederle a început să înoate de foarte mică, participând chiar la Jocurile Olimpice, în 1924. Și, doi ani mai târziu, americanca a făcut un lucru incredibil, a trecut înot Canalul Englez. Pentru a se proteja de frigul extrem și potențialele înțepături de meduze din apă, aceasta și-a acoperit corpul în lanolină, un tip de grăsime care provine de la oi. Întreaga cursă a durat 14 ore și 31 de minute, iar Ederle a fost atunci cel mai rapid înotător care a trecut canalul.

Hattie McDaniel, prima femeie de culoare care a câștigat un Premiu Oscar

În 1939, McDaniel a câștigat Premiul Oscar pentru Cea mai bună Actriță într-un rol Secundar pentru rolul său din filmul „Gone With the Wind”.

Frida Kahlo, primul artist din Mexic ale cărui lucrări au fost achiziționate de muzee importante din toată lumea

Kahlo a fost primul artist mexican prezent la Louvre, după ce muzeul din Paris i-a cumpărat celebra lucrare „The Frame” în 1939.

Judy Garland, prima femeie care a câștigat Cel mai bun Album la Premiile Grammy

În 1961, Garland a făcut istorie, devenind prima femeie care să câștige unul dintre cele patru premii din categoria Big Four – artista câștigând Premiul pentru Albumul Anului pentru „Judy at Carnegie Hall”. Aproape 30 de ani mai târziu, fiica sa, Liza Minnelli, a devenit prima femeie care să câștige Grammy Legend Award. Iar anul acesta, Billie Eilish a devenit prima femeie care să câștige Big Four la Grammy Awards: Best New Artist, Record of the Year, Song of the Year și Album of the Year.

Povestea lui Judy Garland poate fi văzută în filmul „Judy”, pentru care actrița Renée Zellweger a câștigat anul acesta Premiul Oscar pentru Cea mai bună Actriță într-un Rol Princial:

Rita Moreno, prima latină care a câștigat Premiul Oscar

În 1962, Moreno a câștigat Oscarul pentru rolul Anita din adaptarea cinematografică a musicalului de pe Broadway, „West Side Story”, devenind prima latină care a reușit această performanță incredibilă. Cu toate acestea, artista a declarat că și după acest premiu a fost discriminată la Hollywood, declarând că a primit doar roluri de latină, toți regizorii și producătorii o vedeau doar în roluri de Conchitas și Lolitas, ceea ce a fost frustrant și umilitor.

Talentul său este, însă, unul incredibil. Iar astăzi Moreno este singura actriță latină care să fi câștigat toate premiile importante din lumea artistică de peste ocean: Emmy, Grammy, Oscar și Tony.

Valentina Tereshkova, prima femeie care a călătorit în spațiu

Pe 16 iunie 1963, atunci când s-a aflat la bordul navei Vostok 6, Tereshkova a fost prima femeie care să zboare în spațiu. Parașutistă amatoare, înainte să fie recrutată în programul spațial rusesc, aceasta lucra într-o fabrică care făcea produse textle. Iar astăzi a rămas cea mai tânără femeie care să zboare în spațiu.

Ellen, prima femeie care să fie invitată în emisiunea lui Johnny Carson și prima femeie care a declarat public că este gay

Ellen Lee DeGeneres a schimbat destinul a milioane de oameni din întreaga lume atunci când, în aprilie 1997, a declarat public, într-un episod din sitcomul său „Ellen”, că este gay. A suferit enorm în urma acestei decizii extrem de curajoase: show-ul său a fost anulat, iar lumea i-a întors spatele, a devenit persona non grata la Hollywood. Dar nu s-a lăsat. A fost prima femeie pe care Johnny Carsona a invitat-o în emisiunea sa „The Tonight Show”, în 1986. Cunoscuse succesul, iar după aprilie 1997, cunoscuse și eșecul. Așa că nu s-a dat bătut, iar astăzi Ellen este unul dintre cele mai importante nume ale industriei de divertisment globală.

Aretha Franklin, prima femeie din Rock and Roll Hall of Fame

Denumită „Queen of Soul”, Aretha Franklin a devenit celebră datorită pieselor „Respect”, „Freeway of Love” sau „I Say a Little Prayer”. Iar în 1987 a devenit prima femeie a căruit nume a fost scris în Rock and Roll Hall of Fame. Mai mult decât atât, în 2008 a câștigat cel de-al 18 Premiu Grammy, devenind cel mai decorat artist din istorie.

Oprah Winfrey, prima femeie de culoare miliardară

În 2003, Oprah a devenit oficial prima femeie de culoare care să atingă cota miliardelor. Cunoscută în lumea întreagă datorită show-ului său, „The Oprah Winfrey Show”, Oprah a câștigat 30 de milioane de dolari doar din reușitele acestui show.

Wangari Maathai, prima femeie de culoare care a primit Premiul Nobel

Dacă Marie Curie a fost prima femeie care să câștige un Premiu Nobel, Maathai a fost prima femeie din Africa cu această distincție. Activista keniană, fondatoare a Green Belt Movement, a fost recompensată în 2004 cu Premiul Nobel pentru Pace. Cunoscută datorită implicării sale în susținerea drepturilor femeilor și a problemelor de mediu, Maathai a vorbit în nenumărate rânduri în cadrul ONU.

Hillary Clinton, prima femeie care a câștigat o cursă prezidențială preliminară

În 2016, Hillary Clinton, fostă Prima Doamnă a Amercii și fostă Senatoare, a încercat să devină și Prima Femeie Președinte a Americii. În parcusul său pentru cea mai importantă poziție din lume, Clinton a fost prima femeie care să fi câștigat o cursă prezindențială preliminară. Cu toate astea, americanca a fost bătută în final de Donald Trump, cu toate că a avut mai multe voturi decât acesta.

Stephanie Kurlow, prima balerină care dansează în hijab

Kurlow a luat lecții de balet de la doi ani, însă atunci când avea doar 9 ani părinții săi s-au convertit la islamism, iar ea a trebuit să își pună punct visului de a dansa pe scenă. Școlile de balet le interziceau dansatoarealor să poarte altceva decât uniforma de balerină. Însă mama sa a ajutat-o să-și vadă visul împlinit. Și-a deschis propria academie de balet, iar astăzi fiica sa dansează în hijab.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora