fbpx

Căutare

Share this article

Am văzut-o alături de Tom Cruise, Morgan Freeman sau Keanu Reeves, dar până anul trecut nu am mai auzit de Renée Zellweger. Actrița și-a luat o pauză departe de lumea camerelor, dar s-a întors anul trecut în serialul „What/If” de pe Netflix și acum în rolul lui Judy Garland, din filmul „Judy”. Și pare că Zellweger s-a întors cu adevărat. Este favorită la Premiile Oscar, iar pentru prestația sa din „Judy” pare să fi făcut nu doar tot ce a putut, ci chiar mult peste.

Se dizolvă, moleculă cu moleculă, în viața dureroasă a cântăreței Judy Garland. Are o transformare fizică incredibilă, dar cel mai impresionant este modul în care trăiește fiecare durere pe care o avea Garland. Are aceeași stare în care te imploră să te uiți la ea, dar în același timp să o eviți. Mișcările mâinilor, balansul trupului fără de care cel mai probabil s-ar fi prăbușit, toate sunt asimilate de actriță. Chiar și vocea. Zellweger cântă live în acest film, iar despre americancă nici nu știam că are acest talent. Regizat de britanicul Rupert Goold, „Judy” spune povestea anului 1969 în care la 46 de ani, Judy Garland, separată de copiii săi, datoare vândută, luptându-se cu tot felul de adicții, începe câteva show-uri în clubul de noapte Talk of the Town din Londra.

Renée Zellweger, o fiică a Europei, trăind în America: tatăl elvețian, mama norvegiană, dar micuța Renée, un copil al Texasului

Astăzi succesul îi bate din nou la ușă. Dar pentru asta a trebuit să aștepte ani buni. Nu pentru că nu o mai doreau camerele, ci pentru că ea nu mai putea să fie în fața lor. După cea de-a treia nominalizare consecutivă la Premiile Oscar, Renée Zellweger și-a luat o pauză de la lumea strălucitoare a Hollywood-ului. Actrița născută în Texas a avut nevoie de timp pentru ea. A lucrat la foc continuu de la primul său rol principal în „Texas Chainsaw Massacre: The Next Generation”, în 1994. Iar de atunci Zellweger a jucat în filme precum „Jerry Maguire”, „One True Thing”, „Bridget Jones’s Diary”, „Chicago” sau „Cinderella Man”. Și a câștigat trei Globuri de Aur și un Premiu Oscar pentru rolul din „Cold Mountain” (2003), devenind una dintre cele mai bine plătite actrițe din lume în 2007.

Dar Zellweger avea nevoie de o pauză. Obosise. De altfel, într-un interviu pentru Vogue actrița povestește cum nu mai suporta să își audă vocea. Nu își luase nicio pauză în anii în care lucrase la cinci filme și era timpul să se îndepărteze puțin de lumina reflectoarelor.

Evident că în această perioadă a fost tentată să se întoarcă în fața camerelor. Recunoaște că i-a fost greu să refuze proiecte cinematografice, însă vacanța pe care și-a luat-o a meritat.

Zellweger muncește încă din primul an de facultate atunci când tatăl său, elvețianul din Au, St. Galle, Emil Erich Zellweger, și-a pierdut slujba și nu a mai putut să o ajute cu banii. Din acel moment, actrița născută pe 25 aprilie 1969 în Katy, Texas a început să lucreze drept chelneriță într-un bar din Austin, Texas. Acolo a învățat că oamenii nu trebuie judecați. Și tot atunci a început să își găsească mici roluri în reclame sau în filme de comedie sau de groază.

Visa în facultate să devină jurnalist, însă și-a dorit să încerce marea cu sarea și să vadă dacă poate să își facă o carieră din actorie. Dacă nu ar fi reușit, știa că se poate întoarce oricând în Texas să-și continue studiile de jurnalism și să aplice pentru un job la Daily Texan.

Primul său rol după ce a terminat facultatea a fost la o reclamă pentru carnea de vită. Dar succesul a venit atunci când avea 25 de ani, odată cu rolul din „Texas Chainsaw Massacre: The Next Generation”. De la acel rol, Zellweger a muncit fără oprire. Iar atunci când s-a oprit în sfârșit, a găsit un dar de neprețuit: anonimitatea.

În toată această perioadă în care a stat departe de lumina reflectoarelor, Zellweger a început să reînvețe să vorbească cu oamenii. Fără să mai fie actrița de milioane de dolari. Era un om care învăța să fie văzut și auzit pentru cine este, nu pentru numele pe care îl purta. Iar acest lucru i-a adus liniște și încredere în forțele proprii.

Astăzi, Zellweger nu mai arată ca în comediile în care juca acum 20 de ani, nu mai arată ca la 35 de ani, nici ca la 40. Astăzi, Zellweger are 50 de ani și este sănătoasă. Arată diferit față de cum o știm din rolurile pentru care primea aprecierea criticilor și nu pentru că au trecut ceva ani peste ea, ci pentru că este fericită. Și pare că este din nou dornică să își arate talentul în producții cinematografice bune. Iar „Judy” este clar cel mai bun restart la care poate visa o actriță.

De la o viață amoroasă instabilă, la o prezență nedorită în scandalul #metoo

Fără să aibă o relație cu adevărat fericită, Renée Zellweger a fost împreună cu Jim Carrey (1999-2000), a fost căsătorită pentru patru luni cu cântărețul Kenny Chesney, a avut o relație pentru doi ani cu Bradley Cooper și, cea mai lungă iubire a fost cea cu muzicianul Doyle Bramhall II (2012-2019).

Iar numele său a apărut și în scandalul #metoo, în procesul pe care i l-a intentat actrița Melissa Sagemiller producătorului Harvey Weinstein. Aceasta a spus că producătorul i-a oferit ca argument al avansurilor sale faptul că și Renée Zellweger sau Charlize Theron i-au oferit favoruri sexuale pentru a obține diferite roluri. De altfel, Zellweger a lucrat împreună cu Weinstein pentru filmele de succes „Bridget Jones’s Diary” și „Chicago”. Însă, evident că actrița a spus că toate aceste acuzații nu sunt deloc adevărate și că nu a avut o relație apropiată cu Weinstein. Fără să ofere niciodată foarte multe detalii, Zellweger a spus că a trăit, ca orice altă femeie din această industrie, momente în care s-a simțit inferioară sau datoare bărbaților, dar nu a spus niciodată că se putea număra pe lista actrițelor, victime în campania #metoo.

Renée Zellweger
Renée Zellweger în serialul What / If de pe Netflix

Renée Zellweger, despre sindromul impostorului, revolta împotriva lui Donald Trump și lupta pentru cancerul de sân

Actrița a declarat în mai multe rânduri că suferă de sindromul impostorului. O altă asemănăre cu Judy Garland care avea aceeași problemă, cumva de așteptat având în vedere celebritatea pe care a avut-o încă de la o vârstă foarte fragedă, jucând în The Wizard of Oz la doar 17 ani și luptându-se cu drogurile tot de la acea vârstă. Ca și Garland, Zellweger povestește cum de multe ori intră într-o stare de nesiguranță în care se îndoiește de forțele proprii, în care simte că nu merită toate lucrurile pe care le are. Dar, după întoarcerea în lumina reflectoarelor, actrița a declarat că are acum această problemă sub control.

Renée Zellweger
Renée Zellweger vs. Judy Garland | Foto: New York Post

Ca orice copil de emigrant, Zellweger se luptă cu revolta împotriva lui Donald Trump. Născută din părinți europeni, americanca din Texas este indignată de toate comentariile nu doar rasiste sau xenofobe pe care le face miliardarul de la Casa Albă, ci și de misiunea pe care o duce acesta împotriva imigranților pe care i-a trimis nu de puține ori înapoi în țările de unde au venit.

Iar activismul său nu se oprește aici. Actrița a făcut parte în 2005 dintr-o campanie realizată în Elveția de prevenire a virusui HIV și este un susținător al egalității de gen, vizitând Liberia în 2011 pentru aceasă cauză. Tot în același an a avut un parteneriat cu Tommy Hilfiger în care a creat o geantă pentru a strânge bani pentru cancerul de sân – o cauză pe care o susține pentru că mulți dintre apropiații săi s-au confruntat cu această problemă.

read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO