Căutare

Share this article

Pentru vocea sa și pentru versurile complexe pe care le-a compus de-a lungul timpului, Bob Dylan a devenit nu numai o legendă a muzicii, ci și una dintre cele mai importante personalității ale culturii moderne. Viața lui Bob Dylan este probabil una dintre cele mai interesante lucrări de studiat, ce cuprinde atât decenii întregi de cântece și albume pe care le-ai putea asculta la infinit, cât și picanterii și povești de dragoste remarcabile.

Iată cele mai fascinante 20 de lucruri din viața lui Bob Dylan, lucruri pe care probabil nu le știai despre el.

 • Bob Dylan nu s-a născut Bob Dylan

Bob Dylan s-a născut purtând numele Robert Allen Zimmerman, în orașul Duluth, din Minnesota, la data de 24 mai 1941. A început să se prezinte sub numele Dylan pe vremea când studia la Universitatea din Minnesota. Iar înainte de asta, a mai purtat numele Elston Gunn și Robert Allyn, dar s-a mai și jucat cu variațiuni ale numelui său de azi, preferata fiind Bob Dillon.

 • Bob Dylan a fost cântăreț rock, înainte de a se consacra folk-ului

Dylan este cunoscut pentru genul muzicii folk, însă, în liceu era înnebunit după starurile rock precum Elvis sau Little Richard, cântându-le piesele alături de trupa lui, Golden Chords. A început să graviteze în jurul genului folk abia după ce a realizat câtă substanță conține această muzică.

 • Dylan a cântat la chitara electrică în timpul unul festival de muzică, iar audiența l-a hulit vehement

Chitaristul John Koerner a povestit într-un interviu despre experiența prin care a trecut Bob Dylan când a cântat pentru prima dată la o chitară electrică, în 1965, la Newport Folk Festival. Audiența nu a primit deloc bine încercarea lui, motiv pentru care l-a huiduit și fluierat vehement.

 • Bob Dylan nu a devenit vedetă peste noapte

Când albumul de debut al lui Bob Dylan a fost lansat în 1962, s-a vândut într-un număr de numai 5000 de exemplare, lucru care nu prevestea deloc faptul că va deveni noul super star al Columbia Records. Cu toate acestea, producătorul John Hammond, cel care l-a descoperit pe Dylan, nu și-a pierdut speranța și credința că avea în mână unul dintre cele mai mari talente ale Americii.

 • Teoriile conspirației susțin că Bob Dylan și-a vândut sufletul diavolului

Într-un interviu, Dylan a fost întrebat de ce susține în continuare concerte, fiind atât de faimos și de bogat.  Răspunsul lui a fost: „Totul se întoarce la un lucru. Am negociat cu el cu mult timp în urmă și vreau să mă țin de el până la final”. Când a fost din nou întrebat cine este acel „el”, Dylan a râs și a spus: „Comandantul suprem al lumii, acela pe care nu-l putem vedea”. Conform credinței creștine, diavolul a îndreptat corul lui Dumnezeu în ceruri și a condus cântecele de laudă către stăpân ca unul dintre cei mai frumoși îngeri. De aceea, a cădea la învoială pentru a deveni un muzician de succes, se presupune că a fost o înțelegere cu diavolul mai degrabă, decât cu Dumnezeu.

 • Viața lui Bob Dylan a fost condusă de activism

Muzica sa, ca formă de protest, a fost una dintre preocupările principale din viața lui Bob Dylan. El a cântat la Marșul de la Washington și a scris multe piese despre figurile de culoare proeminente din viața Americii, precum Medgar Evars sau Rubin Hurricane Carter.

Bod Dylan alături de Joan Baez
 • Bob Dylan a plecat din show-ul lui Ed Sullivan

Când faima sa abia se năștea, Dylan a fost invitat să apară în faimosul show de varietăți al lui Ed Sullivan. El a vrut să cânte unul dintre cântecele sale cu mesaj politic, „John Birch Paranoid Blues”, lucru aprobat cu o zi înainte de Sullivan și producătorul său.

Cu toate acestea, în ziua emisiunii, staff-ul CBS i-a cerut să cânte o piesă mai prietenoasă. Dylan, în schimb, a ales să părăsească emisiunea, ceea ce a creat o adevărară frenezie în media care i-a adus o și mai importantă reputație, aceea a omului care nu se dezice de principiile sale.

 • Accidentul de motocicletă din viața lui Bob Dylan

În 1966, Dylan conducea motocicleta atunci când a fost victima unui accident. Se pare că a fost un fragment din învățăturile lui Dylan deoarece nu se cunosc nici azi circumstanțele în care s-a produs accidentul. Nu a fost niciodată spitalizat în urma incidentului, însă a dispărut din viața publică câțiva ani după accident.

 • Bob Dylan a lucrat alături de George Harrison

The Beatles era una dintre formațiile preferate ale lui Dylan, iar cel cu care a părut să rezoneze cel mai bine a fost George Harrison. Dylan și Harrison au colaborat pentru cântecele „I’d Have Yoy Anytime” și „If Not for you”. Acestea au apărut pe albumul solo al lui Harrison, „All Things Must Pass”. La concertul pentru Bangladesh din 1971, aranjat cu ajutorul lui Harrison, Dylan a făcut senzație pe scenă cu aceste piese.

 • Bob Dylan a fost și vedetă de cinema

Aparițiile lui Dylan nu au fost doar pe scenă, în fața microfonului. El a regizat și a jucat ambițiosul, deși extrem de subapreciatul film, „Renaldo and Clara” în care a apărut alături de Joan Baez și soția sa de atunci, Sara Dylan. De asemenea a mai jucat ăn „Hearts of Fire„ și „Masked 7 Anonymous”.

 • A compus muzică creștină

Albumele lui Bob Dylan reprezintă un material documentar excelent pentru a afla unde se afla într-un anumit punct al vieții lui. Conversațiile sale cu creștinismul de la sfârșitul anilor ’70 s-au văzut în albumele cu influență gospel, „Slow Train Coming” și ”Saved”.

 • Dylan și-a încercat norocul și cu muzica rap

Este evident că Dylan este un compozitor extrem de talentat, cu niște caracteristici vocale remarcabile, dar nu te-ai fi gândit vreodată că ar putea să cânte rap. Cu toate acestea și-a lăsat amprenta în albumul „Kingdom Blow” al rapperului Kurtis Blow.

 • Nu mai bea alcool din 1994

La începutul anilor 1990, Dylan devenea alcoolic și începea să vorbească și despre dependența sa de heroină din anii anteriori. 1994 a fost anul în care s-a tratat și de atunci nu mai consumă nici una dintre aceste substanțe.

 • Până în 1997 nu a câștigat niciodată Grammy la categoria „Albumul anului”, cu un album solo

Chiar dacă Dylan are o colecție impresionantă de premii Grammy, înainte de lansarea celui de-al 30-lea album al său, „Time Out Of Mind”, nu a primit niciodată titlul pentru cel mai bun al anului, pentru ceva ce a lansat singur. Dar pentru că s-a lăsat atât de mult așteptată această recunoaștere și azi, ”Time Out Of Mind” este unul dintre cele mai bune albume ale sale.

 • Bob Dylan este câștigător de Oscar

Dylan a adăugat un trofeu important la colecția sa în anul 2000 când a câștigat premiul academiei pentru cel mai bun cântec original ce a apărut pe coloana sonoră a filmului „Wonder Boys”, „Things Have Changed”.

 • Dylan este scriitor

Bob Dylan a scris înainte de a compune. El a publicat o carte de memorii, „Chronicles: Volume One”, ce așteaptă alte două volume. De asemenea, există și un volum de poezii, „Tarantula”, precum și volumele versurilor sale.

 • Este deținătorul unei Medal of Freedom

În 2012, Dylan a primit această onoare din parte președintelui Barack Obama. Fostul președinte l-a premiat pe Dylan cu Medal of Freedom pentru puterea vocii sale și pentru felul în care a ales să o folosească.

Bob Dylan primind Medal of Freedom. Foto. Shutterstock
 • Turneele sunt parte importantă din viața lui Bob Dylan

Din 1988, Dylan a fost pe drumuri aproape tot timpul, susținând peste 3000 de concerte în toată lumea. Viața scenică a lui Bob Dylan a fost supranumită „Turneul care nu se termină niciodată”.

 • Averea netă a lui Dylan este estimată la 200 de milioane de dolari

Bob Dylan este pe placul a milioane de oameni, lucru ce s-a văzut în peste cele 100 de milioane de albume vândute. Deși majoritatea celor mai populare cântece ale sale au fost create în anii 1960, opera sa se vinde la fel de bine și după șase decenii.

 • Bob Dylan este câștigător al premiului Nobel

În 2016, Premiul Nobel pentru literatură îi era acordat lui Bob Dylan. Aceasta a fost o onoare incredibilă ce nu a mai fost acordată vreodată unui muzician.

Viața amoroasă a lui Bob Dylan

La începutul anilor 1960 Bob Dylan începea să lucreze alături de Joan Baez, una dintre cele mai remarcabile voci ale momentului și ale tuturor timpurilor, o cântăreață și compozitoare desăvârșită, dar și o activistă înrăită. Cei doi au avut și o relație amoroasă ce a durat aproape doi ani, dar care a avut beneficii incredibile pentru carierele lor: Dylan a scris câteva dintre cele mai cunoscute piese ale lui Baez, iar Baez l-a prezentat milioanelor de fani, prin intermediul concertelor ei.

Bob Dylan alături de prima sa soție și copiii lor

După Joan Baez, Bob Dylna a fost la un moment dat legat de o altă cântăreață, simbolul muzicii gospel, Mavis Staples și chiar a vrut să se căsătorească cu ea, deși lucrul acesta nu s-a întâmplat niciodată.

Prima soție a lui Dylan a fost Sarah Lowndes, cu care s-a căsătorit în 1965, a făcut patru copii și de care a divorțat în 1977. Ultimul dintre copii, Jakob a devenit solistul cunoscutei trupe rock, Wallflowers.

Jakob Dylan, fiul lui Bob Dylan. Foto: Shutterstock

A doua soție a fost cântăreața Carolyn Dennis cu care a mai avut o fiică, dar atât căsnicia, cât și copilul se pare că au rămas secrete fanilor până în 2001, când știrea fost publicată în ziar. Cei doi divorțaseră însă în 1992.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO