Căutare

Share this article

„2×2 Race”, singurul ultra-sky maraton din România care atinge cele mai înalte două vârfuri din ţară, Vf. Negoiu (2.535 m) şi Vf. Moldoveanu (2.544 m), se desfăşoară anul acesta în data de 20 august.

Maratonul este unul pe cât de spectaculos, pe atât de solicitant, dificultatea acestuia fiind dată de altitudinea la care se desfăşoară evenimentul, de distanţă, diferenţele de nivel şi de teren.

2X2 Race se desfăşoară integral la peste 2.000 m, ceea ce face competiţia unică în Europa şi una dintre puţinele din lume care înregistrează aceste valori. Cea mai joasă altitudine la care se aleargă este Bâlea Lac, la o altitudine de 2.039 m.

Spre deosebire de un maraton obişnuit, un ultra-sky maraton depăşeşte de regulă distanţa celor 42 de km, variind între 45 – 47 de km. Cea mai importantă caracteristică a unei astfel de competiţii este diferenţa de nivel care se măsoară cu ajutorul unor dispozitive GPS precis calibrate, menite să înregistreze în altitudine toate urcările şi coborârile de pe traseu. În cazul „2×2 Race”, diferenţa pozitivă de nivel – singura care se ia în calcul – este de 4.200 – 4.500 de m.

Ultra-maratoanele se desfăşoară pe teren acccidentat, care variază de la poteci de pământ prin pădure, până la roci dure, calcaroase, marmure, şist cristalin, etc. Altitudinea la care se desfăşoară concursurile de acest gen dictează şi tipul de teren, el putând să difere de la pădure şi goluri alpine la creste şi stânci cu grad înalt de dificultate. La „2×2 Race” se aleargă doar în gol alpin şi în proporţie de 80% pe stânci cu grad înalt de dificultate.

La ediţia din acest an, a cincea a evenimentului, şi-au anunţat deja participarea aproape 500 de concurenţi la cele două categorii de concurs: cursa lungă, 2X2 de peste 40 de km şi la cea scurtă, X2, de aproximativ 20 de km.

Aviz amatorilor: dacă vreţi să participaţi şi la alte competiţii internaţionale de gen e bine să ştiţi că UTMB (Ultra Trail du Mont Blanc), cea mai importantă competiţie de profil din lume – Chamonix-Mont Blanc, consideră „2X2 Race” cursă de calificare pentru acest ultra-maraton montan.

Detalii pe www.2x2race.com

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO