fbpx

Căutare

Share this article

Într-o ceașcă de cafea de specialitate se ascund, uneori, exemple uimitoare de măiestrie a cafelei, din lumea întreagă: de la modul în care este decojită cireașa de cafea, până la alegerea momentului în care aceasta este culeasă de pe ramura, aspecte care au o importanță majoră în definirea notelor aromatice ale cafelei.

Vă propunem o călătorie extraordinară printre arbuștii de cafea din India, Columbia, Indonezia, Etiopia și Nicaragua.

Până în anii 70 Nicaragua era văzută ca unul dintre cei mai buni producători de cafea ai Americii Latine, după care a intrat într-un con de umbră. În ultimii ani însă, fermierii locali au început să recâștige prestigiul de altădată, iar dovadă stă faptul că în urmă cu doi ani la o licitație publică, comercianții au ajuns să plătească peste 46 de dolari pe kilogramul de cafea din ferma Bella Aurora din Nicaragua.

Cafeaua din Nicaragua este sensibil diferită față de cea produsă în restul Americii Centrale. Strălucitoare, delicată, cu parfum de citrice, asemănătoare mai degrabă cafelei etiopiene, față de cafeaua rotundă, bogată a vecinilor ei.

O tehnică aparte de procesare din aceasta regiune poartă numele de Black Honey, și este cunoscută de un număr restrâns de fermieri. Prin această tehnică, fermierii decortichează cireșele de cafea de primul strat, apoi le așază la uscat acoperite de pulpa cireșelor care ar fi fost, în mod obișnuit, înlăturată în această etapă. Astfel, bobul absoarbe dulceața pulpei și capătă note aromatice de cereale dulci.

Sortimentul Master Origin Nicaragua de la Nespresso urmează întocmai această metodă de prelucrare și promite o experiență de degustare unică, ce îmbină notele dulci cu textura fină și mătăsoasă.

 Etiopia este zona în care a fost descoperită cafeaua, iar boabele din patria-mamă sunt renumite pentru savoarea fructată, ușor acidă, și sunt destinate în principal consumului domestic. Uscate natural, sub razele soarelui african, sau spălate, boabele sunt preparate după metode consacrate. Diferența dintre cele două metode stă în faptul că bobul spălat este scos din cireașă imediat, în vreme ce metoda naturală presupune uscarea bobului în tihnă.

După recoltarea cireșelor coapte și selectarea lor, fermierii întind cireșele pe ”paturi africane” (mese înalte speciale pentru uscarea cafelei) în aer liber pentru a se usca direct la soare. Noaptea, acestea sunt acoperite pentru a preveni absorbția excesului de umiditate din aer, iar periodic sunt rotite și împrăștiate, pentru a se asigura o uscare omogenă. În tot acest timp, se produce fermentația în interiorul cireșei de cafea, rezultând note dulci și parfumate. Doar în momentul în care sunt perfect uscate, cireșele sunt decojite și boabele sunt înlăturate.

O astfel de cafea de specialitate se regăsește în gama Master Origin de la Nespresso – Master Origin Ethiopia – o cafea puternic aromată, cu note florare și fructate, care poate fi savurată și în combinație cu spumă de lapte proaspăt, într-un capuccino savuros.

Dacă Etiopia și Nicaragua sunt producători extrem de apreciați, dar care dau procente mici din nevoia mondială de cafea, adevărata „industrie” a cafelei se află în Columbia, acolo unde s-au dezvoltat cei mai sofisticați producători, dar și un institut de cercetare, muzee și o adevărată rețea de drumuri care să asigure livrarea rapidă și eficientă a senzaționalelor boabe.

Degustătorii de cafea asociază aroma cafelei columbiene coacăzelor, merelor ori fructelor tropicale. Ș nu doar ca aromă, ci și ca dulceață și aciditate. Cafea columbiană poate fi prăjită mai intens, fără a fi arsă, ceea ce o face tocmai potrivită pentru un espresso  parfumat. Metoda de recoltare târzie este secretul – cireșele de cafea sunt lăsate pe ramuri timp îndelungat, căpătând o culoare mai închisă și note aromatice unice de afine și vin. Un espresso fructat și echilibrat poate fi preparat cu aceasta cafea de specialitate de la Nespresso – Master Origin Colombia.

India a devenit un cultivator de cafea după ce a primit influențele colonialiștilor olandezi care au răspândit rapid noile obiceiuri de consum.

Două detalii trebuie menționate atunci când vine vorba despre cafeaua din India: plantele de cafea cresc printre mirodenii și legume, așa încât adesea împrumută din aromele lor, cardamonul, de exemplu.

Apoi, India este creatoarea unei metode unice de procesare a cafelei: boabele sunt lăsate în ploaie și vânt, în timpul musonului, timp de două-trei luni, după care pierd din aciditate și rezultă un bob savuros, cu textură mai siropoasă și aromă mai puternică.

Expunerea la vânturile musonice determină un profil aromatic ieșit din comun – note lemnoase, picante, însoțite de o textură bogată a cremei. O astfel de cafea de specialitate este Master Origin India, delicioasă și într-o rețetă de Latte Macchiato.

Indonezia are multe de oferit când vine vorba despre cafeaua de specialitate, cu profiluri unice, deosebite, care diferă de la o insulă la alta: de la Sumatra și Java, la Sulawesi, Flores și Bali. Procedeul unic de uscare umedă a particularizat cafeaua care vine din aceste zone între ceilalți producători ai lumii.

Mai exact, decojirea în stare umedă a boabelor de cafea are scopul de a permite razelor soarelui să pătrundă direct în bobul verde, rezultând un profil aromatic special, cu note de frunze de tutun și lemn verde. Acest sortiment intens de cafea de specialitate se regăsește și el în gama Nespresso – Master Origin Indonesia, iar specialiștii ni-l propun în combinație cu un strop de lapte, pentru evidențierea notelor lemnoase.

Puteți parcurge această călătorie imaginară din Africa în India și apoi în America Latină în fiecare dimineață, cu o ceașcă de cafea Nespresso Master Origin. Povestea fascinantă a celor 5 sortimente de specialitate, mai pe larg, aici.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO