Actriţa Anca Pandrea, o poveste despre nonconformism, scandaluri şi iubire - LIFE.ro

Căutare

Share this article

Rebelă, nonconformistă, răpitor de frumoasă. Sunt doar câteva dintre caracterizările care i-au fost făcute de-a lungul vieţii actriţei Anca Pandrea. A jucat ani de zile la Teatrul de Comedie, însă numele i-a fost rostit cel mai des, probabil, alături de cel al bărbatului cu care a împărţit viaţa aproape 3 decenii, actorul Iurie Darie. Au fost des prezentaţi ca un cuplu de poveste, dar au fost implicaţi şi într-un scandal de proporţii, care i-a adus multe reproşuri actriţei.

De la copilul martor al agresiunilor tatălui la actriţă de comedie

Născută pe 16 februarie 1946, la Făgăraș, actrița Anca Pandrea n-a ținut cont niciodată de norme sociale sau de părerile celor din jur. Copilăria nu i-a fost deloc ușoară după ce tatăl a fost arestat și vreme de 8 ani a fost deținut politic. Mai mult, lucrurile nu au devenit mai liniștite nici la întoarcerea lui acasă, ba dimpotrivă.

Tatăl meu a fost 8 ani deținut politic. A fost într-o mină de plumb. Mama a trebuit să divorțeze de el. A început să bea foarte mult după ce a venit din închisoare. Am asistat la multe bătăi. Și atunci mama a spus că nu poate crește 2 copii și să aibă grijă și de el. A făcut mari sacrificii pentru noi. Croșeta ca să ne plătească meditațiile la franceză.

A făcut mai mult decât atât. Şi-a sprijinit fetele să facă ce îşi doresc în viaţă, chiar şi dacă ea nu era neapărat de acord cu deciziile lor.

Mă bătea gândul să dau la Chimie, dar m-am răzgândit. Aş fi vrut Regie, dar la Regie se dădea examen o dată la 4 ani şi cum nu aveam chef să aştept atât, am ales actoria. (…) Mama nici nu a vrut să audă de actriţă, dar până la urmă a acceptat. Actriţele i se păreau femei uşoare. – Anca Pandrea pentru Click

A fost admisă a treia la facultate şi se vedea deja pe marile scene. Dezamăgirea a venit la finalul studiilor, când a fost repartizată la Satu Mare. A vrut să refuze postul, dar până la urmă a zis că merită să încerce. Avea să mărturisească mai târziu că aceia au fost cei mai frumoşi ani ai săi.

Anca Pnadrea, foto: click.ro

A jucat apoi la Teatrul de Comedie din Bucureşti, alături de nume mari precum Iurie Darie, Stela Popescu şi Dem Rădulescu. Tot împreună cu Iurie Darie a înfiinţat mai târziu teatrul Incomod, unde au pus în scenă, printre altele, comedia Patru pe o canapea şi valetul, cu care au avut reprezentaţii în toată ţara, dar şi în Germania, Canada sau SUA.

A apărut alături de Dan Spătaru în filmul Cântecele mării, dar şi în Un om în Loden, Doctor fără voie, Steaua fără nume şi Peripeţiile unui om de afaceri sau serialul tv Numai iubirea.

Anca Pandrea şi Iurie Darie, o poveste de iubire

Iar pentru Anca Pandrea iubirea a reprezentat o mare parte din viaţa ei. 27 de ani i-a fost alături lui Iurie Darie, considerat unul dintre cei mai carismatici actori ai generaţiei sale.

Pe Iura l-am întâlnit prima dată la Satu Mare, când venise în turneu cu Teatrul de Comedie. Dar l-am văzut doar şi atât.

S-au revăzut când s-a mutat şi ea la Bucureşti şi au devenit colegi. Tot acolo Anca Pandrea a devenit prietenă foarte bună cu soţia acestuia, actriţa Consuela Roşu. Aceasta ar fi fost şi cea care a rugat-o pe Anca să aibă grijă de soţul ei după ce ea va muri. Iar când Consuela Roşu s-a stins din viaţă, prietena ei şi-a luat rolul în serios. L-a trimis pe Iurie Darie la mai multe întâlniri, însă nu s-a concretizat nimic. În acelaşi timp prietenia lor devenea tot mai strânsă. Până într-o seară, când ieşiseră în oraş, iar la întoarcerea acasă actriţa şi-a dat seama că nu are cheile cu care să intre în casă.

Iura a luat o navetă de sticle goale din curte şi a intrat pe un gemuleţ mic. Şi n-a mai ieşit. Şi a rămas iubirea vieţii mele. – Anca Pandrea pentru revista Tango

Diferenţa de vârstă de 17 ani dintre ei nu a părut niciodată să le fie impediment. Deşi nu au mers niciodată să se căsătorească civil, s-au căsătorit totuşi religos. Nici atunci nu era programată cununia, dar au fost cumva puşi în faţa faptului împlinit.

Ne-am dus la Băileşti să cununăm o familie. Ni s-a spus că avem nevoie de dezlegare ca să putem năşi. Preotul ne-a pus pirostriile pe cap, a scos verigheta sa şi a pus-o pe degetul lui Iura, iar cumătra mi-a dat-o pe a ei. Aşa ne-am căsătorit.

Anca Pandrea şi Iurie Darie, foto: paginademedia.ro

Şi-au trăit viaţa aşa cum şi-au dorit, fără să le pese de gura lumii. Asta i-a dus în mijlocul unui scandal de proporţii după ce Anca Pandrea a acceptat să pozeze împreună cu soţul ei, la acel moment în vârstă de 80 de ani, dezbrăcaţi şi în ipostaze erotice. Iar ca să pună şi mai mult paie pe foc, actriţa a spus că ea şi soţul său nu ar refuza nici apariţia într-un film pentru adulţi.

Cel mai supărat a fost fiul lui Iurie Darie, regizorul Ducu Darie, care a acuzat-o pe actriţă că profită de starea de sănătate precară a bărbatului şi îl pune în ipostaze penibile. N-au rămas indiferenţi nici foştii colegi de breaslă ai celor 2, care au criticat şi ei extrem de dur realizarea respectivelor fotografii. La rândul ei, Anca Pandrea i-a atacat şi ea foarte rău, însă ceva mai târziu avea să mărturisească faptul că poate u a fost totuşi cea mai bună idee.

Anca Pandrea şi Iurie Darie, foto: playtech.ro

Altul a fost însă marele ei regret, acela că nu a putut avea copii cu Iurie Darie. În ciuda tratamentelor multiple pe care le-a încercat, Anca Pandrea nu a rămas niciodată însărcinată cu actorul şi crede că totul i s-a tras de la un avort făcut în tinereţe. Rămăsese gravidă cu iubitul cu care a stat vreme de 5 ani şi nu se simţea pregătită să aibă grijă de un copil.

Eram studentă şi nu am avut puterea să păstrez copilul. Am făcut un chiuretaj, deşi pe vremea aceea nu aveai voie. Sarcina era destul de avansată, iar de atunci nu am mai putut avea copii. – Anca Pandrea pentru Libertatea

Nici cu moartea actorului nu s-a putut împăca deloc. Iurie Darie s-a stins din viaţă pe 9 noiembrie 2012, după luni de zile de suferinţe, iar de atunci Anca Pandrea îşi duce viaţa cu gândul la el. Pereţii casei sunt tapetaţi cu fotografiile lor, iar actriţa nu pierde nicio ocazie să vorbească despre Iura, bărbatul despre care a spus în nenumărate ori că a fost jumătatea ei.

Citeşte şi: Alexandrina Halic, copilul etern al teatrului românesc, de la copilăria în vreme de război, cu parfum de mâncare de gutui, la fascinația rolurilor de copil la 60 de ani – LIFE.ro
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO