fbpx

Căutare

Share this article

„Spencer” filmul lui Pablo Larraín, o imaginație fantastică a câtorva zile fatidice din viața Prințesei Diana, începe cu o epigraf care notează că filmul este „o fabulă dintr-o adevărată tragedie”. Adevărata tragedie, desigur, este povestea întunecată a vieții defunctei prințese, care a inclus o căsătorie turbulentă cu Prințul Charles, presiunea de a fi membra al familiei regale și de a se confrunta cu controlul neîncetat din partea publicului și a presei.

https://www.youtube.com/watch?v=20BIS4YxP5Q

Filmul, care o are în rolul principal pe Kristen Stewart în rolul Dianei, speculează tulburările interioare cu care s-ar fi confruntat „prințesa inimii” înaintea despărțirii ei de Prințul Charles, în 1992. Acțiunea se desfășoară pe parcursul a trei zile în timpul sărbătorilor de Crăciun din 1991, la Sandringham, una dintre moșiile de țară ale familiei regale, filmul oferind o privire asupra gândurilor și sentimentelor celor mai intime ale Dianei, așa cum le-a imaginat Larraín, pe fondul pretinselor tensiuni din viața reală din cadrul familiei regale și dizolvarea căsătoriei ei.

Deși filmul este inspirat din figuri și fapte din viața reală, zvonuri de lungă durată și evenimente reale, este totuși o operă de ficțiune, ancorată de regia experimentală a lui Larraín, care include, printre altele, halucinații și o vizită a lui Anne Boleyn.

Iată ce este realitatea și ce este ficțiunea în Spencer.

Despărțirea Prințesei Diana și a Prințului Charles

Filmul are loc în 1991, plasându-l cu doar un an înaintea perioadei în care Diana și Charles s-au despărțit, oficial în decembrie 1992. Acest lucru s-a petrecut după 11 ani de căsătorie; până în acest moment al căsniciei lor, au existat ani de zile de zvonuri și speculații cu privire la conflicte conjugale, multe dintre acestea fiind atribuite aventurii susținute și de lungă durată a lui Charles cu prima lui dragoste, Camilla Parker Bowles.

Spencer

Povestea dureroasă a aventurii lui Charles este evidentă în film când Diana își dă seama că colierul de perle pe care Charles i-l dăruiește de Crăciun este același pe care i-l dăruiește și Camillei, un scenariu care se întâmplase de fapt altă dată cu o altă bijuterie, în realitate.  

O altă scenă din Spencer îi arată pe Charles și Diana mergând rece unul pe lângă celălalt după slujba de Crăciun, lucru care s-a întâmplat de fapt în viața reală în 1991, stârnind mai multe zvonuri de disidență între cei doi.

Sărbători cu familia regală

În filmul Spencer, când Diana ajunge la Sandringham, este cântărită la sosire, spre nefericirea ei (o emoție care îi colorează tot timpul la Sandringham. Cântărirea înainte și după cina de Crăciun este o adevărată tradiție pentru familia regală și oaspeții ei, care datează din anii 1900, când regele Edward al VII-lea dorea să se asigure că oamenii mănâncă suficient în timpul sărbătorilor)

Citește și: Viața și secretele prințesei Diana. Ce a lăsat moștenire „prințesa inimilor” prințeselor Kate și Megan?

Disconfortul Dianei în timpul sărbătorilor a fost, de asemenea, ceva care s-a inspirat din experiențele din viața reală. Într-un documentar din 2020 despre vacanțele cu familia regală la Sandringham, fostul majordom al Dianei, Paul Burrell, a declarat că prințesa obișnuia să-i spună că „se târăște pe pereți” până la sfârșitul unui Crăciun din Sandringham și „abia aștepta să scape”. Sandringham a fost, de asemenea, locul amintirilor nefericite pentru Diana: Conform biografiei lui Andrew Morton din 1992, Diana: Her True Story, în timpul Crăciunului din 1982, ea a încercat să se sinucidă aruncându-se pe scări la Sandringham din cauza aventurii continue a lui Charles cu Camilla.

Spencer

De asemenea, a fost adesea copleșită de protocolul regal rigid pentru sărbători, care includea numeroase schimbări de ținută, la care se face referire memorabilă în film. În ciuda neliniștii din timpul festivităților de Crăciun ale familiei regale, Diana a continuat să participe chiar și după despărțirea ei de Charles, de dragul copiilor lor, sărind peste tradiția regală de Crăciun abia în 1995.

Tulburările alimentare ale prințesei Diana

Filmul nu se sfiește să arate realitățile serioase ale luptei Dianei cu bulimia, cu tulburări alimentare. Potrivit lui Morton, care ar fi vorbit cu Diana prin intermediul casetelor înregistrate în secret, tulburarea de alimentație a Dianei a început în săptămâna după ce s-a logodit și a continuat timp de aproape un deceniu. În carte, Diana este citată spunând că a fost declanșată de un comentariu al lui Charles, precum și de stresul aventurii sale.

„Soțul meu și-a pus mâna pe talia mea și a spus: „Oh, cam dolofană aici, nu-i așa?” și asta a declanșat ceva în mine – și chestia legată de Camilla”, a spus ea.

În film, Charles face un comentariu încărcat despre bulimia Dianei, pedepsind-o pentru că irosește mâncarea, un sentiment la care Diana, în viața reală, a făcut aluzie în timpul celebrului ei interviu Panorama din 1995 cu Martin Bashir.

„Trebuie să știi că atunci când ai bulimie ți-e foarte rușine de tine și te urăști”, a spus ea. „Și oamenii cred că irosești mâncarea, așa că nu o discuți cu nimeni.”

Casa în care a copilărit Diana la Sandringham

În „Spencer”, timpul pe care Diana l-a petrecut la Sandringham House din Norfolk în timpul sărbătorilor evocă amintiri fericite din copilărie, alături de tatăl ei, prințesa vizitând chiar Park House, o reședință abandonată de pe moșia Sandringham care a aparținut cândva familiei ei. În realitate, Diana s-a născut și a locuit la Park House până la 14 ani; în 1983, regina a oferit casa lui Leonard Cheshire Disability, ca hotel pentru persoanele cu dizabilități.

Spencer

Relația prințesei Diana cu personalul palatului

În filmul „Spencer”, Diana nu are nicio reținere în a interacționa cu personalul de la palat, deși există un cod strict de comportament pe care angajații îl urmează în fața familiei regale. În multe cazuri în timpul filmului, ea se bazează emoțional pe unii dintre angajați, în special pe bucătarul regal, care s-a inspirat din viața bucătarului regal din viața reală, Darren McGrady (interpretat de Sean Harris), dar și pe costumiera ei, Maggie (interpretată de Sally Hawkins).

Citește și: „Diana: In Her Own Words”, cel mai urmărit show al anului la Channel 4

În film, Maggie îi mărturisește Dianei că este îndrăgostită de ea. În timp ce Diana a avut multe costumiere în viața reală care au ajutat-o cu îngrijirea personală și cu garderoba ei, nu există nicio dovadă că ar fi avut aventuri romantice cu vreuna dintre ele. McGrady a declarat într-un documentar din 2020, vorbind despre vacanțele cu familia regală, că prințesei Diana îi plăcea „să vină pentru o conversație, doar să se plimbe prin bucătărie și să vadă ce se întâmplă”.

Spencer

Filmul Spencer este și în cinematografele din România și poate fi considerat un film excelent pentru perioada sărbătorilor, în special pentru cei care s-au plictisit de comediile romantice de Crăciun.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO