fbpx

Căutare

Share this article

„The Irishman”, probabil cel mai ambițios proiect Netflix, ne readuce aminte de Jimmy Hoffa într-o perioadă în care situația socio-politică a lumii are nevoie de un lider puternic.

Regizat de Martin Scorsese și cu o distribuție de zile mari precum Robert De Niro și Al Pacino, filmul cu gangsteri spune povestea asasinului Frank Sheeran și a liderului de sindicat american, Jimmy Hoffa. Dar care a fost adevărul din spatele vieții lui Jimmy Hoffa și a dispariției sale misterioase?

Al Pacino în rolul lui Jimmy Hoffa în filmul The Irishman

De jos în sus, până la afirmarea lui Jimmy Hoffa

Deși născut în Brazil, statul Indiana, Jimmy Hoffa și familia sa de muncitori s-a mutat în Detroit în anul 1924, pe când el avea doar 11 ani.

La vârsta de 14 ani, Hoofa a renunțat la școală și și-a găsit o serie de job-uri meșteșugărești. Într-un Detroit depresiv din cauza condițiilor grele de muncă, adolescentul a apărut ca un personaj cheie în mișcările din rândul muncitorilor.

În timp ce lucra ca încărcător pe doc pentru un lanț de magazine alimentare din Detroit, Hoffa a organizat și a participat la prima sa grevă muncitorească, alegând să nu mai încarce loturile de căpșuni, forțând astfel mâna angajatorilor să ofere salarii mai mari pentru el și colegii lui. O astfel de acțiune s-a soldat cu pierderea locului de muncă, însă momentul potrivit la locul potrivit l-au făcut să intre în sindicatul muncitorilor, influenta comunitate ce purta numele International Brotherhood of Teamsters, care i-a deschis lui Jimmy Hoffa drumul spre putere.

Agresiv și lipsit de scrupule în abordările sale, Hoffa s-a ridicat rapid din rândul membrilor sindicatului, vizând rolul de președinte al uniunii, post pe care l-a obținut în 1957.

Jimmy Hoffa vs FBI

Acuzațiile de corupție și implicarea lui în rândul bandelor de crimă organizată, l-au ținut pe Jimmy Hoffa sub atenta și constanta supraveghere a Biroului Federal de Investigații și a procurorului general Robert „Bobby” F. Kennedy.

Din ce în ce mai puternic pe poziția sa, Hoffa a fost pus sub acuzarea Departamentului de Justiție, însă abia după șapte ani de domnie a sa asupra International Brotherhood of Teamsters a fost condamnat pentru fărădelegile sale. El a primit o pedeapsă de 13 ani de închisoare sub acuzația de luare de mită și fals într-un caz din 1962.

Hoffa a ispășit doar patru ani de pedeapsă deoarece a fost grațiat de președintele Richard Nixon.

A fost eliberat cu condiția de a nu mai adera într-o poziție de leadership până în 1980, însă la numai câteva zile de la eliberarea sa, Hoffa a ignorat complet condiționarea impusă și a încercat să recâștige controlul asupra puternicului sindicat.

Dispariția lui Jimmy Hoffa

Jimmy Hoffa nu a mai ajuns niciodată în poziția de a recâștiga puterea International Brotherhood of Teamsters.

În 1975, în timp ce punea la cale întoarcerea sa la vârful sindicatului, bărbatul ce avea vârsta de 62 de ani a dispărut fără urmă. Astfel a luat naștere unul dintre cele mai faimoase cazuri nerezolvate din istorie.

S-a spus atunci că Hoffa a dispărut în timpul încercării de a rezolva o dispută cu mafia locală, însă nimeni nu a fost condamnat vreodată în cazul legat de dispariția sa. Șapte ani mai târziu, cu un caz fără nici o pistă pe masa procurorului, Hoffa a fost declarat mort.

Ultima dovadă a existenței lui Jimmy Hoffa a fost un apel telefonic înregistrat pe care liderul de sindicat l-a avut cu confidentul său, Louis Linteau. În mare grabă, Hoffa spunea la telefon că șeful mafiei nu s-a prezentat: „Acel nenorocit (that dirty son of a b**h) Tony Jocks a aranjat această întâlnire și deja întârzie de mai bine de o oră și jumătate”.

Jimmy Hoffa și The Irishman

Conspirațiile legate de dispariția lui Hoffa au fost prezente mulți ani după moartea lui, dar probabil cea mai convingătoare a apărut în anul 2004 când fostul asasin al mafiei, și asociatul pe termen lung al liderului de sindicat, Frank Sheeran, și-a asumat răspunderea pentru uciderea lui în cartea lui Charlie Brand, „I Heard You Paint Houses: Frank „The Irishman” Sheeran and the Closing of the Case on Jimmy Hoffa”.  

Sheeran a dezvăluit locația unei case din Detroit unde susține că l-a omorât pe Jimmy Hoffa, trăgându-i două gloanțe în cap.

Probele ADN recoltate din casa respectivă au demonstrat că sângele nu era al lui Jimmy Hoffa. Sheeran a murit cu un an înainte de lansarea explosivă a  cărții lui Charlie Brandt.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO