Adevărul despre broccoli: poate fi cancerigen? - LIFE.ro
Mergi la conținut

Adevărul despre broccoli: poate fi cancerigen?

Oficialii din sănătatea publică și experții în nutriție aduc laude cruciferelor. Ni se spune că aceste plante înțepătoare pot lupta împotriva cancerului, ne pot întări sistemul imunitar și pot sări clădiri înalte dintr-un singur salt. Dar ar putea cruciferele să aibă o latură întunecată?
Share this article

Oficialii din sănătatea publică și experții în nutriție apreciază cruciferele. Ni se spune că aceste plante înțepătoare pot lupta împotriva cancerului, ne pot întări sistemul imunitar și pot sări clădiri înalte dintr-un singur salt. Dar ar putea cruciferele să aibă o latură întunecată?

Psihologia plantelor și apărarea

Plantele sunt viclene. Dacă au nevoie de noi să le ajutăm să-și împrăștie semințele, vor împacheta semințele într-un fruct colorat și atrăgător și îl vor umple cu zaharurile dulci pe care ne place să le consumăm.

Cu toate acestea, ele nu vor să le mâncăm tulpinile, rădăcinile și frunzele – părțile vitale ale corpului care mențin planta în viață, așa că tind să facă acele părți amare. Plantele nu vor să fie mâncate mai mult decât animalele, dar din moment ce nu pot alerga, mârâi, muşca, ele au evoluat, de-a lungul a sute de milioane de ani, unele foarte sofisticate, arme chimice pentru a alunga trecătorii înfometați.

Citește și: Răzătoarea care adună legumele, pentru pasionaţii de gătit

Să folosim broccoli ca o cruciferă semnătură, deoarece este cel mai bine studiat

Ca toate legumele crucifere, broccoli folosește izotiocianați pentru a se proteja. Cel pe care se întâmplă să îl folosească se numește sulforafan, care se face astfel:

Glucozinolat + Mirozinaza (enzima) = SULFORAPHAN

Când broccoli stă liniștit pe un câmp, nu conține sulforafan

Această moleculă înțepătoare este atât de toxică pentru celulele vii (inclusiv pentru celulele proprii ale broccoli), încât cele două ingrediente inofensive necesare pentru a o produce sunt stocate în compartimente separate în celulele de broccoli.

Cu toate acestea, în cazul în care apărarea celulelor este încălcată – dacă legumele sunt tăiate sau învinețite sau dacă o insectă sau un animal mic vine și îi mușcă carnea, compartimentele individuale se deschid, cele două ingrediente se amestecă împreună și POOF! Sulforafan — o armă chimică cu puterea de a ucide lucruri precum insecte, bacterii și viermi.

Cum ucide sulforafanul viețuitoare mici și de ce ar trebui să-ți pese?

Ar trebui să vă pese, deoarece sulforafanul poate face exact aceleași lucruri pe celulele dvs. pe care le face celulelor băieților mici:

otrăvește mitocondriile (generatoare de energie celulară)

inhibă enzimele microzomale din reticulul endoplasmatic (centre de producție celulară și de detoxifiere)

generează specii reactive de oxigen (acestea sunt pro-oxidanți dăunători)

interferează cu absorbția tiroidiană a iodului

perturbă barierele epiteliale (poate să facă găuri în foile de celule)

epuizează nivelul de glutation (cel mai important antioxidant din interiorul celulelor noastre)

Toate mecanismele de mai sus explică modul în care sulforafanul poate ucide viețuitoare mici

În studiile de cercetare s-a demonstrat, de asemenea, că sulforafanul poate ucide celulele umane sănătoase și poate provoca modificări canceroase în celulele umane.

Crucifere

Paradoxul plantelor

Poate fi o surpriză pentru tine să afli că acest sulforafan este același ingredient de broccoli despre care ni se spune că este responsabil pentru beneficiile pentru sănătate ale broccoli. Motivul acestor mențiuni de sănătate constă în celelalte lucruri pe care sulforafanul le face în studiile de cercetare:

induce apoptoza celulelor canceroase (determină sinuciderea celulelor canceroase)

inhibă angiogeneza (încetinește formarea de noi vase de sânge, care este modul în care se dezvoltă cancerul)

induce „enzime de fază II” (activează antioxidanții sistemului imunitar uman)

ucide bacteriile (antibiotic natural)

Citește și: Mâncarea de post: rețete gustoase și sănătoase

Deci, după cum puteți vedea, sulforafanul este o sabie cu două tăișuri, capabilă să omoare bacteriile și celulele canceroase, precum și să omoare celulele sănătoase și chiar să provoace cancer

La fel ca orice formă de chimioterapie, acest compus nu face o treabă foarte bună în ceea ce privește a face distincția între celulele canceroase și celulele sănătoase, astfel încât pot apărea daune colaterale (foc prietenesc).

A crede înseamnă a vedea

De ce auzim doar despre partea de super-erou a broccoli, și nu despre partea sa întunecată răutăcioasă? Când vine vorba de mâncare și sănătate, a crede înseamnă a vedea. Dacă credem că ceva este bun pentru noi, vedem doar dovezi care să susțină acea credință și suntem aproape incapabili să vedem dovezi contrare.

broccoli
broccoli

Convingerea că legumele sunt bune pentru noi vine în întregime din studii epidemiologice, care sunt capabile doar să genereze teorii netestate despre hrană și sănătate. Apoi sunt efectuate experimente științifice pentru a încerca să susțină aceste credințe, iar adevărul este că aceste experimente dau rezultate foarte mixte despre modul în care broccoli ne afectează.

Oamenii de știință care sunt conștienți de partea întunecată a cruciferelor le apără ca superalimente invocând conceptul de hormesis

Teoria hormesis spune în esență că cantități mici de compuși toxici pot fi de fapt buni pentru tine – acesta este argumentul „ceea ce nu te ucide te face mai puternic”. Cu toate acestea, când vine vorba de crucifere și sănătate, aceasta este doar o ipoteză. Mai mult, chiar dacă ar fi adevărat, atunci cel mai bun sfat despre crucifere ar fi să le consumi în cantități mici pentru a asigura doze mici de izotiocianați. În schimb, înțelepciunea predominantă despre crucifere este „cu cât mai multe, cu atât mai veselă”.

Citește și: Ce să mănânci în Turcia? Și cum să nu te îngrași savurând mâncăruri delicioase?

Deci, este broccoli bun pentru tine?

Chiar nu știm. Nu am reușit să găsim dovezi clinice convingătoare care să susțină beneficiile pentru sănătate ale cruciferelor, dar am găsit suficiente dovezi științifice interesante pentru a pune măcar sub semnul întrebării beneficiile pentru sănătate. Majoritatea oamenilor și strămoșii lor mănâncă legume de zeci, dacă nu de sute de mii de ani. Prin urmare, chiar dacă broccoli poate fi potențial dăunător pentru noi, probabil că am dezvoltat modalități de a minimiza orice daune pe care le poate cauza.

Sursa foto: Facebook

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora