Adevărul nespus despre Elton John și controversele din viața lui - LIFE.ro
Mergi la conținut

Adevărul nespus despre Elton John și controversele din viața lui

Fiind doi interpreți cu aceeași orientare sexuală, era firesc ca Elton John și Freddie Mercury, solistul trupei Queen, să se cunoască
Share this article

Fie că îl iubești sau îl urăști, nu se poate nega faptul că Sir Elton John este unul dintre cei mai cunoscuți muzicieni în viață. De la rădăcinile sale umile de muzician aspirant la statutul său actual de una dintre cele mai faimoase și de succes vedete din lume, Rocket Man a făcut totul. A cochetat cu musicaluri, cu coloane sonore de filme Disney și cu spectacole în Vegas. Este unul dintre cei mai bine vânduți artiști din istorie, iar ediția sa „Candle in the Wind” dedicată Prințesei Diana este cel mai de succes single din toate timpurile.

Toată lumea îl cunoaște pe Sir Elton John, artistul: Un pianist talentat și un interpret carismatic a cărui înclinație pentru melodii antrenante, ochelari de lux și haine odioase îl face să fie recunoscut instantaneu. Cu toate acestea, omul este mult mai mult decât se observă la prima vedere. Lucrează în industria de divertisment încă din anii 1960 și are multe povești interesante care sunt necunoscute de majoritatea dintre noi. Haideți să aruncăm o privire asupra adevărului nespus despre Elton John.

TURNEUL SĂU ISTORIC ÎN UNIUNEA SOVIETICĂ

Este posibil ca John să aibă de fapt mult mai multă influență în Rusia decât o celebritate obișnuită, în virtutea faptului că a fost primul megastar occidental care a efectuat un turneu în Uniunea Sovietică, în 1979, după cum descrie Ultimate Classic Rock. John spune că a obținut turneul pur și simplu pentru că a fost primul artist care s-a gândit să ceară acest lucru. Alții speculează că a fost doar o sincronizare bună, deoarece Moscova dorea să arate o oarecare deschidere înaintea Jocurilor Olimpice din 1980, iar John ar fi fost ales pentru că liderii sovietici doreau ca flamboaianța sa să-i facă pe comuniștii cuminți să dea înapoi în fața decadenței occidentale.

Dacă acesta a fost planul sovieticilor, s-a întors împotriva lor într-un mod destul de hilar. John a știut suficient de bine să își diminueze aspectul său strălucitor obișnuit și doar a oferit spectacole ucigătoare. Potrivit New York Times, oamenii l-au îndrăgit pe artist și au dansat, au țipat și au aplaudat la cântecele sale, în timp ce securitatea a avut dificultăți în a controla situația. Membrii de rang înalt ai Partidului Comunist au fost mai puțin încântați, plecând în mijlocul concertului sau urmărind spectacolul cu degetele în urechi.

RELAȚIA SA STRÂNSĂ CU FREDDIE MERCURY

Fiind doi interpreți carismatici cu orientări sexuale puternic înclinate spre bărbați, era firesc ca Elton John și Freddie Mercury, solistul trupei Queen, să se cunoască. De fapt, erau prieteni buni care și-au creat chiar și personaje de travestiți pe care le foloseau pentru a se referi unul la celălalt: John se numea „Sharon”, iar Mercury era „Melina”. Cei doi erau atât de apropiați încât John a fost printre primele persoane care au aflat despre diagnosticul de SIDA al lui Mercury și a păstrat cu conștiinciozitate secretul, chiar și în timp ce a trebuit să-și vadă prietenul cum se stinge dureros. La urma urmei, Rocket Man fusese martor la moartea mai multor prieteni ai săi din cauza SIDA, așa că era unul dintre puținii cunoscători care a înțeles ce urma să se întâmple la fel de bine ca și Mercury însuși.

Cu siguranță, Mercury a avut o părere extrem de bună despre John, chiar până la sfârșit. Cântărețul trupei Queen s-a stins din viață pe 24 noiembrie 1991. În ziua de Crăciun din acel an, John se afla acasă când un prieten l-a vizitat și i-a înmânat o față de pernă. Înăuntru, se afla un tablou al unuia dintre artiștii săi favoriți, Henry Scott Tuke, și un bilet de la Mercury: „Dragă Sharon, m-am gândit că ți-ar plăcea asta. Cu dragoste, Melina. Crăciun fericit.” În ultimele sale zile, Mercury își făcuse timp să găsească un cadou de Crăciun perfect pentru prietenul său.

CREDE CĂ ȘI-A DETERIORAT VEDEREA ACCIDENTAL

Ochelarii de vedere elaborați sunt atât de sinonimi cu brandul lui Sir Elton John, încât vei vedea aproximativ jumătate de duzină de perechi doar vizitând pagina principală a site-ului său. Este ușor să crezi ca acesta este doar artistul care acceptă faptul că viața i-a dat câteva cărți proaste când vine vorba de vederea sa, dar în realitate, el a început să poarte ochelari mult înainte să-i fie necesari cu adevărat. John a început să poarte ochelari cu rame din corn ca un omagiu adus lui Buddy Holly când avea doar 13 ani, deși de fapt nu avea nevoie de ei la acea vreme. La început, omagiul său era pur și simplu despre imagine – vederea sa era perfect bună. Cu toate acestea, imitația bine intenționată s-a dovedit a fi un dezastru pentru propria sa vedere, până în punctul în care el însuși i-a sfătuit pe fanii săi să nu-i imite look-ul: „Dupa 18 luni, am descoperit că nu puteam vedea fără ei. Dacă vreun tânăr fan se gândește să mă copieze, l-aș sfătui să renunțe la idee!”

ELTON JOHN ESTE (PARȚIAL) NUMIT DUPĂ UN CAL

Majoritatea fanilor știu că numele de naștere al lui Sir Elton John era Reginald Kenneth Dwight, și chiar a cântat sub numele obișnuit Reg Dwight în primii ani ai carierei sale muzicale. Cartea „Rock Band Name Origins” ne spune că atunci cand l-a întâlnit pe partenerul sau de compoziție, Bernie Taupin, el a decis să aleagă un nume de scenă mai bun decât „Reg”. În 1972, și-a schimbat oficial numele în numele său complet actual, Elton Hercules John. Numele a fost o combinație de lucruri pe care le considera semnificative sau tari. A luat „Elton” de la Elton Dean, care cânta la saxofon în vechea sa trupă, Bluesology. „John” era un omagiu adus mentorului său, Long John Baldry. Cu toate acestea, al treilea nume – rar văzutul „Hercules” – nu provenea de la eroul semizeu evident din legendele grecești. In schimb, Elton a decis să-l adopte de la un cal care a jucat într-un sitcom britanic numit Steptoe and Son.

PARIUL SĂU CU JOHN LENNON

Sir Elton John este unul dintre puținii oameni din istorie care și-a măsurat înțelepciunea muzicală pop împotriva unui Beatles… și a câștigat. În 1974, artistul și-a măsurat forțele cu un alt titan al industriei de divertisment: unicul John Lennon. Elton a colaborat la două dintre piesele lui Lennon și era destul de sigur că piesa intitulată „Whatever Gets You Thru the Night” va fi un hit #1. Lennon era mai sceptic pentru că, într-un mod ciudat, la acel moment el era singurul Beatles ale cărui piese solo nu ajunseseră niciodată pe primul loc în topurile muzicale. Da – cât de uimitor ar părea, cea mai bine clasată piesă solo a lui Lennon în SUA la acel moment era „Imagine”, care ajunsese pe locul 3, în timp ce chiar și Ringo Starr ajunsese pe primul loc în top cu nu una, ci două piese.

Neînfricat, John a facut un pariu cu Lennon: Daca „Whatever” ajunge pe primul loc, Lennon va urca pe scenă alături de el la Madison Square Garden pentru a cânta câteva piese ca cel mai tare invitat-surpriză din istorie. Piesa a ajuns pe primul loc în topuri, Lennon și-a respectat pariul, și pe 28 noiembrie 1974, cei doi au continuat să încânte publicul.

OPULENTUL SĂU PIAN DE MILIOANE DE DOLARI

Elton John nu este nimic dacă nu un interpret flamboaiant, așa că este logic ca instrumentul său preferat să fie la fel de teatral. Majoritatea artiștilor ar putea fi mulțumiți de faptul că el cântă la pianul de concert, dar John a reușit să ia acest instrument deja impresionant și să-l lumineze cu câteva crestături. După cum descrie BBC, unul dintre instrumentele sale mai spectaculoase a fost „pianul roșu”, un pian roșu aprins pe care l-a folosit pentru o serie de concerte la Caesars Palace din Las Vegas. Yamaha a produs, de asemenea, 30 de piane roșii Elton John Signature Series Limited Edition, care pot fi interpretate ca un pian de concert normal, dar care au, de asemenea, difuzoare ascunse și un sistem electronic pentru încărcarea și descărcarea fișierelor muzicale, astfel încât pianul să poată cânta singur.

Cumva, pianul roșu nu este nici măcar cel mai absurd de uimitor pian la care a cântat artistul. Această onoare merge la „pianul de un milion de dolari”, instrumentul la care a cântat în timpul celei de-a doua rezidențe din Las Vegas. Producătorul său, Yamaha, îl descrie ca fiind un pian de concert personalizat, care are o serie de monitoare LED încorporate într-o carcasă transparentă, acrilică. Ecranele LED înseamnă că pianul poate fi o parte perfectă a spectacolului de lumini, permițând instrumentului să se transforme și să-și schimbe aspectul, în timp ce picioarele sale clare, triunghiulare funcționează ca prisme care reflectă lumina.

DISPUTA LUI ELTON JOHN CU ROD STEWART

Sir Rod Stewart și Sir Elton John se cunosc din anii 1970, când cele două megastaruri în devenire erau vecine la Londra. Ei au cultivat o relație ciudată și de lungă durată de atunci. În privat, își apreciază reciproc simțul umorului și păstrează legătura regulat. Cu toate acestea, în public sunt extrem de competitivi, brutali și bârfitori, până la punctul în care un prieten comun i-a poreclit „Sharon” și „Phyllis” pentru ciudățeniile lor de pisică. Până în prezent, Sharon și Phyllis se complac în farse regulate și rivalitate, sabotându-se în mod constant reciproc într-un joc unic. Într-o excursie safari pe care au făcut-o odată împreună, membrii partidului au „furat” bijuteriile scumpe Cartier ale lui Elton. (Reacția lui Elton: „Nu-ți face griji, dragă, sunt doar lucrurile din timpul zilei.”) Altă dată, Elton a angajat un lunetist cu pușcă cu aer comprimat pentru a doborî uriașele blimp-uri pe care Stewart le folosea pentru a promova o serie de concerte.

Când Stewart s-a mutat într-o casă nouă cu cea de-a doua soție, Elton l-a felicitat pe multimilionar cu un mic voucher cadou și un mesaj care spunea: „Ia-ți ceva frumos pentru casă”. Stewart i-a întors mai târziu favoarea, oferindu-i faimosului Elton un uscător de păr uriaș pentru cea de-a 50-a aniversare a sa, cu o felicitare pe care scria: „Singurul lucru pe care am uitat să-l cumpăr a fost părul pentru a merge cu el”.

ODATĂ A CÂNTAT LA UN CONCERT ÎMBRĂCAT CA DONALD DUCK

Simțul vestimentar al lui Sir Elton John este faimos pentru partea strălucitoare și plină de farmec, așa că este ușor să-l vezi pe artist ca pe un tip Liberace destul de rafinat, deși categoric exagerat. În timp ce majoritatea imaginilor pe care le veți vedea vreodată despre artist vor confirma că acest lucru este cu siguranță adevărat, există și o altă latură a bărbatului: nu se teme să râdă de el însuși și de publicul său. În 1980  a susținut un concert masiv la Central Park din New York. Unii artiști ar fi folosit această vizibilitate uriașă îmbrăcându-se în pantaloni de piele strâmți și cămăși personalizate. Alții ar fi îmbrăcat costume scumpe. Elton John, cu toate acestea, a decis să-și etaleze partea mai ușoară. În timpul bisului său, el a tratat publicul de 400.000 de oameni cu un costum Donald Duck în mărime naturală, pe care l-a purtat în timpul punctului culminant al concertului.

Acesta nu era doar un costum ciudat de Halloween pe care s-a întâmplat să-l aibă în jur. Costumul de rață a fost proiectat cu dragoste de Bob Mackie, bărbatul care i-a oferit lui Cher cea mai scandaloasă îmbrăcăminte de scenă. De asemenea, a fost surprinzător de dificil să intri, iar un asistent a trebuit să-l împingă literalmente pe Rocket Man în costum în ceea ce artistul a descris mai târziu ca fiind „cea mai lungă schimbare de costum din istorie”.

A AVUT O DISPUTĂ DE LUNGĂ DURATĂ CU MAMA SA

Sir Elton John nu este o persoană care să se ferească de conflicte și chiar și cei mai apropiați membri ai familiei sale nu sunt feriți de dramă. Artistul a avut chiar o ceartă urâtă de opt ani cu propria sa mamă, Sheila Farebrother. Relația lor a luat o întorsătură urâtă în iunie 2008, când John a concediat doi angajați de lungă durată cu legături strânse cu mama sa. Farebrother nu a fost prea amuzată când fiul ei a continuat să-i ceară să rupă toate legăturile cu bărbații. Farebrother a refuzat să se conformeze dorințelor fiului ei și spiritele au izbucnit. John și-a acuzat mama că îi favorizează pe foștii săi muncitori în detrimentul propriului ei fiu, iar Farebrother a ripostat numindu-l pe soțul lui John, David Furnish, „acel lucru nenorocit cu care te-ai căsătorit”. Cearta a escaladat până la un punct în care Elton a declarat brusc că își urăște mama și a încheiat conversația. Aceasta a fost ultima dată când au vorbit ani de zile, în afară de ghimpi ocazionali tranzacționați în mass-media.

Din fericire, atitudinile lor s-au domolit în timp. În 2015, John a început să repare gardurile, trimițându-i lui Farebrother un buchet masiv de flori pentru cea de-a 90-a aniversare. Din respect pentru mama sa, John a păstrat relativ tăcerea cu privire la reuniunea lor, dar postările de pe Instagram și remarcile publice amabile sugerează că cei doi au reușit să-și repare complet relația până la moartea ei în 2017.

ELTON JOHN – COPILUL BURSIER

Dacă zeci de melodii de succes și milioane de albume vândute nu au fost suficiente dovezi că Sir Elton John este un copil minune, există și faptul că Academia Regală de Muzică din Londra s-a gândit odată să-i ofere o bursă când era copil. Potrivit Biography, școala l-a observat pe tânărul John, care a învățat singur să cânte la pian când avea doar 4 ani, și i-a oferit o bursă pentru a participa la programul lor de tineret. Cu toate acestea, soarta a făcut semn, iar John a descoperit în cele din urmă că rock ‘n’ roll-ul era mai aproape de sensibilitatea sa artistică. La 17 ani, artistul a decis că educația formală nu este genul său și a renunțat pentru a-și face un nume în muzica pop.

Deși aceasta a fost cu siguranță o mișcare excelentă în carieră, John nu intenționa cu adevărat să se răzvrătească împotriva școlii sale – cel puțin, nu pe termen lung. Muzicianul crede foarte mult în educația muzicală superioară, până la punctul în care are propriul fond de burse la Juilliard School of Music … Și, bineînțeles, la propria sa alma mater.

CONFLICTUL SĂU CU DAVID BOWIE

Sir Elton John și David Bowie au dominat destul de mult scena rock a anilor 1970 și amândoi au fost figuri destul de excentrice care au îndoit normele sexualității tipice. După cum relatează The Independent, era practic imposibil ca bărbații să se evite unul pe celălalt. John spune că inițial au fost prieteni foarte buni care obișnuiau să stea și să meargă la cluburi gay și locuri de muzică. Cu toate acestea, prietenia lor nu a fost destinată să iasă din anii 1970 – relația a fost fracturată ireversibil atunci când Bowie a decis să-l numească pe John „regina simbol a rock’n’roll-ului” într-un interviu pentru Rolling Stone. John a simțit că comentariul a fost „un pic snooty”, iar prietenia nu și-a revenit niciodată.

În ciuda remarcii neplăcute a lui Bowie, John nu și-a pierdut niciodată respectul pentru talentul muzical al fostului său prieten. Rolling Stone spune că atunci când Bowie a murit în 2016, John și-a adus cu grație omagiile colegului său, și-a amintit plăcut de legătura lor timpurie și chiar i-a adus un omagiu lui Starman cu o „lectură instrumentală extinsă a „Space Oddity” într-un concert.

SOȚUL SĂU ÎI CONTROLEAZĂ CARIERA

După cum ne spune Harper’s Bazaar, Sir Elton John l-a întâlnit pentru prima dată pe directorul de publicitate canadian, David Furnish în 1993, iar cuplul a fost împreună timp de decenii până când s-au căsătorit în cele din urmă, în decembrie 2014. Fiind într-o relație cu unul dintre cei mai faimoși și de succes muzicieni din lume pentru o perioadă atât de lungă de timp poate deveni ciudat și, după cum raportează Australian Financial Review, Furnish recunoaște pe deplin că trăiește în esență cu un brand … Și, ca urmare, își înțelege și „marca” mai bine decât oricine.

În 2015, Furnish a devenit directorul executiv al Rocket Entertainment, compania umbrelă pe care a înființat-o pentru a conduce toate companiile de management și alte întreprinderi mai mici care s-au acumulat în jurul lui John de-a lungul deceniilor. De asemenea, el a eliberat o parte din vechea gardă de îndatoririle lor, a creat un logo pentru cântăreț și chiar a scris primul plan de afaceri pe termen lung pe care John l-a avut vreodată. Deci, în timp ce John este încă susținătorul familiei, se pare că Furnish este acum cel care trage sforile carierei lui.

Citește și: Cine este super starul care se numea Reginald Kenneth Dwight? Și cum a trecut de la Chopin sau Bach la „Rocket Man” sau „Sacrifice”

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora