Căutare

Share this article

Crește într-o familie disfuncțională într-un orășel la nord vest de Londra. Și descoperă muzica pentru a-și învinge singurătatea de acasă. Pianul devine cel mai bun aliat. Iar visurile încep să îi încolțească. Micuțul Reginald Kenneth Dwight iubește să cânte, să aibă auditoriu, să fie aplaudat. Dar și să se îmbrace flamboaiant.

De la 15 ani începe să cânte în barurile hotelurilor londoneze. Iar la 25 de ani își ia numele de scenă pe care îl știe astăzi o lume întreagă, Elton John. Cucerește topurile din regat și de peste ocean. Și începe să aibă o viață plină de culoare și de aplauze. Iar astăzi are o avere estimată la peste 175 de milioane de lire sterline, a câștigat un Premiu Oscar în 1995 pentru piesa „Can You Feel the Love Tonight” și din 1998 devine Sir Elton John. Dar cum i-a fost viața? Și cum a fost transformarea de la Reginald Kenneth Dwight la Elton John?

De la Reginald Kenneth Dwight la Elton John

Pe 25 martie 1947 s-a născut în Pinner, Middlesex puștiul Reginald Kenneth Dwight, băiatul cel mare al lui Stanley Dwight și singurul copil al Sheilei Eileen. A fost crescut în casa bunicilor din partea mamei, în Pinner. A mers la Pinner Wood Junior School, Reddiford School și Pinner County Grammar School. Iar la 17 ani a renunțat la studii, deși era un elev foarte silitor, cu note foarte bune, pentru a-și urma visul unei cariere în industria muzicală.

Atunci când a aflat tatăl său despre ce viitor își dorea adolescentul Reginald, a încercat să îl convingă să meargă pe un drum mai tradițional. Locotenent în Royal Air Force, Stanley Dwight și-ar fi dorit ca băiatul său să fie mai degrabă bancher, decât artist. Însă, fiul său nu voia să audă de așa ceva. Iubea să se costumeze. Adora să fie pe scenă. Să fie aplaudat. Și să uite de toate restricțiile pe care le avea în copilărie. A fost crescut aproape numai de mama și bunica sa, tatăl său fiind de cele mai multe ori absent. Iar atunci când era acasă, cei doi aveau certuri teribile. Așa că, atunci când adolescentul Reginald avea 14 ani, părinții săi au divorțat. Iar mama s-a recăsătorit cu Fred Farebrother, un zugrav din zonă care i-a fost foarte apropiat și pe care Reginald îl striga „Derf”, numele acestuia spus invers.

 

View this post on Instagram

 

Thanks for stopping by my gig in Dublin last night, @u2. Love you guys ❤️ #EltonFarewellTour 📷: @bengibsonphoto

A post shared by Elton John (@eltonjohn) on

 

Pasiunea pentru muzică vine din familie. Părinții săi erau pasionați de muzică, iar tatăl său cânta la trompetă împreună cu Bob Miller Band, o trupă de semi-profesioniști care era vedeta petrecerilor din armată. În casa lor retrasă din Pinner, existau foarte multe discuri. Așa că micuțul Reginald a știut de foarte mic ce înseamnă rock and roll și cine a fost Elvis Presley.


Citește și: Povestea vieții lui Tom Jones, puștiul născut să devină miner și ajuns unul dintre cei mai mari cântăreți ai lumii. Cum a reușit să iubească o singură femeie toată viața, deși se culca cu peste 250 pe an?


De la șapte ani a început să ia lecții de pian. În școală arăta nu doar că îi place să cânte și să fie pe scenă, ci și să compună. Iar la 11 ani, a câștigat o bursă la Royal Academy of Music, acolo unde se pare că l-a impresionat pe unul dintre profesorii săi care spuneau că a interpretat exact ca pe gramofon o piesă de-a lui George Frideric Handel pe care o auzise pentru prima dată.

La 15 ani ajunge să cânte la pianul pub-ului din Northwood Hills Hotel. Era acolo de joi până duminică. Și toată lumea îl știa ca „Reggie”. În 1962 alături de câțiva prieteni formează trupa Bluesology. Ziua muncea la o companie muzicală, iar seara avea fie spectacole singur în barurile hotelurilor londoneze, fie împreună cu trupa sa. La mijlocul anilor 1960, Bluesology ajunge să aibă turneu peste ocean, alături de artiști precum Isley Brothers, Major Lance and Patti LaBelle sau the Bluebelles.

În 1967 îl cunoaște pe producătorul Ray Williams, răspunzând la o reclamă dintr-o revistă. Iar la prima lor întâlnire a deschis un plic cu versuri scris de Bernie Taupin care răspunsese, la rândul său, la aceeași reclamă. Dwight începe să scrie muzica pentru versurile respective. Și o înregistrează alături de Taupin sub numele Elton John/Bernie Taupin. După șase luni de la prima piesă, „Scarecrow”, Dwight își ia numele de scenă „Elton John”. Iar începând cu 7 ianuarie 1972, numele oficial al artistului devine Elton Hercules John.

 

A studiat cinci ani la Royal Academy of Music din London. Și alți cinci ani a mers la clasele de sâmbătă ale Academiei, adorând să cânte Frédéric Chopin sau Johann Sebastian Bach. Iar primul său super hit a fost scris în apartamentul în care locuia mama cu tatăl său vitreg. De altfel, Elton John s-a mutat de acolo abia atunci când a ajuns să aibă simultan patru albume în American Top 40.

Elton John: de la relația cu prima sa iubire și până la mariajul cu actualul soț

La finalul anilor 1960, Elton John scrie piesa „Someone Saved My Life Tonight”, dedicând-o primei sale iubite, secretara Linda Woodrow. Relația lor, însă, nu merge. Iar John se căsătorește cu inginera de sunet Renate Blauel. În 1975, acesta recunoaște că este bisexual, într-un interviu pentru Rolling Stones. Iar în 1988 divorțează de Blauel, crezându-se în tot acest timp că relația lor este, în realitate, doar de fațadă.


Citește și: Amănunte picante din viața lui Lenny Kravitz: de la băiatul care locuia într-o mașină, la artistul ce avea un om angajat ca să-i ruleze joint-urile și până la jurământul de celibat


În 1992, John recunoaște într-un alt interviu că este gay. Și un an mai târziu începe o relație cu David Furnish care lucra în publicitate și care acum este regizor de film. Cei doi au fost printre primii care au semnat un acord civil în Marea Britanie. Iar după ce căsătoria între persoanele de același sex a devenit posibilă în regat, cei doi și-au oficializat relația. Elton John și David Furnish sunt căsătoriți din 2014. Și au doi copii împreună – Zachary Jackson Levon Furnish-John și Elijah Joseph Daniel Furnish-John – cu aceeași mamă surogat.

 

Iar anul acesta s-a lansat și primul film biografic despre Elton John, „Rocketman”. Pelicula a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Cannes si îi are în distribuție pe actorii Taron Egerton (care îl joacă pe cântăreț), Richard Madden (Game of Thrones, Bodyguard), Ryce Dallas Howard, Jamie Bell sau Max Croes. „Rocketman” se află acum in cinematografele de la noi.

read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO