fbpx

Căutare

Share this article

Viața lui Elizabeth Taylor ar putea fi, cu siguranță, subiect de film. Însă nu se va găsi un asemenea talent care să-i joace rolul, o actriță care să o întruchipeze pe cea pe care nu o vom putea uita vreodată. Deși s-a stins din viață în anul 2011, impactul pe care Elizabeth Taylor l-a avut asupra lumii, este în continuare reverberat.

Născută în 1932, actrița cu ochii violet a fermecat generații de fani și a jucat în câteva filme memorabile ale istoriei, să ne amintim de „Pisica de pe acoperișul fierbinte” sau „Cine se teme de Virginia Woolf?”.

Pe lângă succesul ei incredibil, actrița recompensată cu două premii Oscar în carieră a fost un suflet filantrop ce s-a luptat fără odihnă pentru a-i ajuta pe cei ce suferă de SIDA, lucrând și căutând un leac de vindecare. În anul 2000, Elizabeth Taylor a fost decorată cu ordinul Dame Commander de către Imperiul Britanic, ca semn de recunoaștere pentru influența ei semnificativă în acest domeniu.

Deși este în continuare prezentă în sufletele fanilor datorită filmelor în care a jucat, mulți oameni nu realizează că Elizabeth Taylor a fost mult mai mult decât o frumoasă actriță talentată, a fost o femeie pasională și cu darul spiritualității.

  • Elizabeth Rosemond Taylor s-a născut pe 27 februarie, 1932 la Londra
  • Părinții săi, ambii de origine americană, erau vânzători de artă
  • Și-a început cariera de actriță la 9 ani, iar la 12 ani deja câștigase peste 4 milioane de dolari
  • A fost căsătorită de 8 ori, cu șapte bărbați.
  • Al treilea soț, producătorul de film, Mike Todd, a murit într-un accident aviatic și a fost singurul de care nu a divorțat. Cu actorul Richard Burton s-a căsătorit și a divorțat de el de două ori.
  • După moartea lui Todd, s-a îndrăgostit de cel mai bun prieten al lui, Eddie Fisher care a divorțat de actrița Debie Reynolds pentru a se căsători cu Liz Taylor.
  • Ultimul ei soț a fost un muncitor constructor cu care s-a căsătorit la Neverland-ul lui Michela Jackson, nunta fiind una foarte scumpă. Din fericire, mare parte din cheltuială a suportat-o însuși Michael Jackson, bunul ei prieten. A divorțat și de aceasta dată, după șapte ani de căsnicie.
  • A avut patru copii: doi băieți cu cel de-al doilea soț, Michael Wilding, o fiică cu cel de-al treilea soț, Mike Todd, și o fiică adoptată împreună cu cel de-al cincilea și al șaselea soț, actorul Richard Burton.
  • Elizabeth Laylor a murit pe data de 23 martie 2011, lăsând în urmă o carieră impresionantă încununată cu două premii Oscar, dar și implicarea neobosită în activismul împotriva SIDA.
Foto: biography.com

Viața lui Elizabeth Taylor. Cum a contribuit un tată abuziv la nefericirea copilăriei ei?

Elizabeth Taylor a avut o copilărie foarte nefericită. A început să joace încă de la vârsta de 9 ani, iar faptul că era împinsă în lumina reflectoarelor, a sporit și mai tare mânia tatălui ei. „Când eram mică, tatăl meu devenea abuziv când se îmbăta și părea că-i face plăcere să mă lovească”, a povestit Elizabeth într-un interviu acordat pentru ABC în 1999.

Taylor a spus că mai târziu a trecut peste abuzurile tatălui ei, după ce a plecat de acasă și a avut proprii copii: „Am început să mă gândesc la tata și să-mi imaginez cum se simțea știind că fiica lui de 9 ani câștigă mai mulți bani decât el, mai ales că era un om foarte mândru, frumos și demn. Nu-l învinovățesc…era beat. Știu că nu a vrut. Nu știa ce face”.


Citește și: Tragicul secret din viața lui Grace Kelly: Cum a reușit o copilă lipsită de afecțiunea părinților să ajungă amanta multor bărbați din lumea filmului și apoi soția prințului de Monaco?


Viața lui Elizabeth Taylor: „Am fost folosită încă din copilărie”

Elizabeth Taylor în copilărie, foto: instyle.com

Înainte de a ajunge la vârsta adolescenței, Elizabeth Taylor ajusese deja un star la Hollywood. Însă faima era departe de un tablou idilic pentru tânăra actriță. În loc să se bucure de cariera ei, Taylor a întâmpinat comportamentul mizerabil al celor de la studioul de film: „Aveam 9 ani când am jucat în primul meu film la Hollywood. Am fost folosită încă de când eram doar un copil. Am fost folosită doar pentru buzunarele lor”.

Un indcident particular a rămas în memoria actriței cu ochii violet. Co fondatorul MGM, Louis B, unul dintre cei mai influenți oameni ai Hollywood-ului pe vremea aceea, a început să țipe la mama lui Elizabeth: „I took you and your f*** daughter out of the gutter” (te-am scos pe tine și pe *** fiica ta din jgheab”. Taylor și-a apărat mama rostind prima înjurătură din viața ei: „I-am spus să nu îndrăznească să îi vorbească mamei așa, iar el și studioul lui se pot duce dracu pentru că eu nu voi mai călca pe acolo”. Avea doar 15 ani la vremea respectivă.

„Nu am luat nici o lecție de actorie în viața mea”

Talentul lui Elizabeth Taylor era înnăscut, ea neurmând nicio școală sau curs de actorie. În schimb, își ascuțea abilitățile urmărindu-i pe ceilalți: „Nu am luat nici o lecție de actorie în viața mea. Dar am învățat, sper, urmărindu-i pe unii oameni precum Spencer Tracy, Marlon Brando, Montgomery Clift sau Jimmy Dean, oameni educați în arta actoriei. Ei au fost profesorii mei”.

În timpul filmărilor pentru „National velvet” – 1944. Foto: biography.com

Viața lui Elizabeth Taylor: O romantică incurabilă ce s-a căsătorit de opt ori

Elizabeth Taylor a avut șapte soți în total, dar a fost mireasă de opt ori deoarece s-a căsătorit și a divorțat de două ori de al cincilea soț, Richard Burton. Mulți cred că Richard Burton a fost marea ei dragoste. Deși ea l-a descris ca fiind unul dintre sufletele ei pereche, alături de alt soț Mike Todd (singurul de care Elizabeth nu a divorțat, dar care a murit tragic într-un accident aviatic), Taylor a rămas îndrăgostită de el mult timp după divorț și a continuat să poarte inelul cu diamant de 33 de carate pe care Burton i-l dăruise.

Ea s-a descris mereu ca fiind acea romantică dispusă să se schimbe pentru a-i face fericiți pe soții ei.

Elzabeth Taylor împreună cu cel de-al doilea soț al ei și cei doi fii ai lor. Foto: firstforwomen.com

Ca soție de politician, nu i s-a permis să poarte culoarea mov

Taylor și-a dorit să schimbe lucruri la soții ei, dar nu cu prețul de a-și sacrifica propriul sentiment de sine. Al șaptelea soț al ei, John Warner, a fost politician, iar Taylor a intrat aproape la pensie după ce s-a căsătorit cu el, așezându-se pe viața unei soții de politician. A fi soție de senator era puțin diferit de a fi star la Hollywood. „Washington este cel mai dificil oraș pentru o femeie, mai ales dacă e măritată cu un politician”, spunea Elizabeth. „Dacă femeia este politicianul este puțin diferit. Dar dacă ești căsătorită cu politicianul, este ca și cum buzele tale sunt plumbuite. Ești ca un robot”, a mai adăugat. În timpul campaniei electorale i s-a interzis să poarte culoarea mov, considerându-se nepotrivită. Ea a urmat această regulă timp de două luni, dar, după alegeri femeia republicană a declarat ” Am oferit un dejun oficial, pentru tot ce am făcut în campanie și mi-am pus pe mine cel mai mov costum pe care îl aveam”.

Elizabeth și senatorul John Warners împreună cu toți copiii lor. Foto: firstforwomen.com

Viața lui Elizabeth Taylor: Animalele au fost cele mai bune prietene ale ei

Primul rol major al lui Elizabeth Taylor a fost pentru filmul „National Velvet” în 1944, în care a jucat rolul unei iubitoare de cai deghizate în jockey. Afecțiunea ei pentru cai nu a avut nevoie de nici o interpretare, Taylor având afinitate pentru animale și fiind înconjurată de cai încă din copilărie. „Întotdeauna am preferat animalele în schimbul fetițelor și băieților. Am avut primul cal – de fapt a fost un ponei Newfoundland – la vârsta de trei ani și îmi plăcea să-l călăresc fără șa”.

Taylor a avut multe animale de companie în jurul ei, a avut chiar maimuțe acasă, atunci când locuia în Africa. Spre sfârșitul vieții, a avut un cățel Maltese pe nume Sugar, care a acompaniat-o peste tot. „Niciodată nu am iubit atât de mult un câine. Este uimitor. Câteodată cred că este o persoană”.

Scolioza i-a cauzat dureri cronice de spate încă din copilărie

Probabil unul dintre cele mai grele teste pe care a trebuit să le treacă talentul actriței a fost împăcarea cu durerile cronice cu care a fost nevoită să trăiască aproape toată viața. S-a născut cu scolioză, iar starea ei s-a agravat progresiv, pe măsură ce creștea. Taylor și-a păstrat simțul umorului atunci când vorbea despre durerile ce deveniseră un tovarăș constant în viața ei.

Elizabeth după ceremonia în care a fost decorată cu ordinul Dame Commander de către regina Elizabeth a Marii Britanii. Alături de ea sunt cei patru copii ai ei, fiicele ei în stânga și în dreapta, in spate cei doi fii. Între băieți, sunt soțiile lor. Foto: firstforwomen.com

Marea pasiune din viața lui Elizabeth Taylor: bijuteriile

Azi ne amintim de Elizabeth Taylor ca fiind întruchiparea strălucirii vârstei de aur a Hollywood-ului. O bijuterie a istoriei cinematografice, îi plăcea să se înfrumusețeze cu bijuterii foarte scumpe. Bijuteriile au fost una dintre marile pasiuni ale vieții ei și a colecționat câteva piese spectaculoase, pe lângă faptul că a lansat propria colecție de bijuterii. Chiar a acceptat să fie trecută ca autor al cărții „Aventura mea amoroasă cu bijuteriile”, o carte apărută în 2002 în care comemorează dragostea ei pentru pietrele prețioase. „Bijuteriile nu-mi aparțin. Eu doar le păstrez”, a declarat într-un interviu pentru Harper’s Bazaar.

„Cred că a fi Elizabeth Taylor, este foarte plictisitor”

În anul 1997, Elizabeth Taylor era o legendă de mulți ani. Statutul ei de icon cultural era securizat și se afla în poziția de a se retrage putându-se bucura de gustul gloriei.  În schimb, ea s-a dedicat luptei împotriva SIDA, devenind președinte fondator al American Foundation for AIDS. A călătorit în întreaga lume pentru a educa oamenii în privința acestei boli, simțind dorința de a crea o impresie de lungă durată asupra lumii dincolo de filmele ei.

„Cred că a fi Elizabeth Taylor este foarte plictisitor”, a mărturisit ea explicând de ce se concentrează asupra muncii de voluntariat. „Cred că dacă te-ai născut cu privilegii, trebuie să le împarți. Ca și banii, trebuie să le împarți. Am cunoscut o mulțime de oameni care au stat și au așteptat, lucru care i-a făcut să se simtă mizerabil. Întotdeauna am crezut că a dărui este unul dintre motivele pentru care am fost lăsați pe pământ”.

Elizabeth împreună cu cei doi fii ai ei, Michael și Christofer, dar și cu noul soț, Eddie Fisher, foto: firstforwomen.com

Viața lui Elizabeth Taylor: a respins modul în care media a reprezentat-o

Majoritatea oamenilor faimoși se află la un moment dat în viață în postura de a fi subiect de presă tabloidă, însă fascinația publică pentru Elizabeth Taylor părea că nu se mai termină niciodată. Lunga și prolifica sa carieră, împreună cu viața personală turbulentă, au transformat-o într-o țintă media constantă.

Taylor s-a simțit ofensată de modul în care presa i-a gestionat imaginea și a declarat că ea era cu totul alta decât cea portretizată la știri.

„Nu sunt o persoană ciudată”, declara în 1981. „Presupun că intervievatorii au nevoie de un mâner de sprijin și, din anumite motive – nu mă întrebați de ce – le place să mă facă să par ceea ce nu sunt. Însă am învățat, de foarte mică faptul că în momentul în care începi să crezi în propria publicitate, te afli într-o lume cu probleme. Așa că iau viața ce mă înconjoară cu o doză mare de săruri”. Legat de părinții ei, Elizabeth a mai spus: „Problema este că media a descris ca și cum mi-am trăit viața fără demnitate, prin faptul că nu mi-a permis intimitatea pe care am cerut-o și prin faptul că a fabricat informații despre copilăria mea”.

„Am fost probabil cea mai mare manipulatoare a tuturor timpurilor”

Elizabeth Taylor a fost o forță a naturii. Chiar și în copilărie, a fost gata să-și câștige repede independența și să-și trăiască viața în proprii termeni. Actrița a declarat într-un interviu pentru revista Rolling Stones că a fost întotdeauna genul care a sfidat autoritatea: „Bona mea, de exemplu, a fost îngrozitoare. Numele ei era Frieda Edith Gill… Cred că de fapt era foarte dulce, doar că eu eram nepoliticoasă datorită firii mele rebele. Dar am fost conștientă de propria-mi identitate și am fost probabil cea mai mare manipulatoare a tuturor timpurilor. Mi-am urmat propria cale cu viclenie… da, am fost probabil cea mai mare manipulatoare încă de când m-am născut”.

Independența ei a fost doar o față a ceea ce ea considera cea mai importantă parte a ei: pasiunea. Taylor  se implica total în orice făcea: „Nu sunt fascinată de lucruri, doar mă implic total. Unii oameni sunt fascinați de foc. Însă eu, când eram foarte mică și mergeam de-a bușilea, eram atât de fascinată de foc încât m-am târât până la foc și l-am atins. Aceasta e diferența între fascinație și pasiune pentru mine”.

Elizabeth după nașterea singurei ei fiice biologice, Liza Burton. Foto: firstforwomen.com

Viața lui Elizabeth Taylor: Nu s-a gândit niciodată la pensie

Chiar dacă a muncit cea mai mare parte a vieții sale începându-și cariera de actriță din copilărie, Elizabeth Taylor nu s-a gândit niciodată să încetinească ritmul. Ea a continuat să joace mult timp după ce oamenii credeau că s-a pensionat și și-a petrecut ultimii ani muncind ca activist în lupta împotriva SIDA, chiar și atunci când se confrunta cu probleme mari de sănătate.

În 1981, când avea aproape 50 de ani, Taylor și-a făcut debutul pe scena teatrului, în spectacolul reînviat „The Little Foxes”. Avea mai mult de 50 de filme în carieră, două premii Oscar și era foarte ocupată cu politica fiind soția senatorului John Warner, însă a decis să-și folosească talentul și în teatru, doar pentru că putea face asta: „ Sunt destul de bine ca să muncesc. Nu mi-a pus nimeni pistolul la tâmplă. Joc pentru că-mi place”.

Elizabeth era convinsă că dragostea ei pentru actorie a menținut-o pe scenă, mai degrabă decât dorința de a rămâne relevantă și de a-și dovedi ei însăși că poate: „Am un ego foarte puternic. Nu trebuie să mă lupt cu morile de vânt sau să încerc să demonstrez lucruri. Cu siguranță, nu altor oameni. Asta ar fi o pierdere inutilă de energie”.

Activismul ei neobosit împotriva SIDA, trăiește acum în sângele nepoatei ei

În timp ce a rămas în memoria populară drept un star de cinema peren și elegant, moștenirea lui Taylor s-a extins dincolo de munca sa actoricească. Impactul pe care l-a avut asupra lumii este incomensurabil. Nepoata sa, Naomi deLuce Wilding, continuă activismul ei împotriva SIDA. „Bunica mea  a fost un star de neuitat, iconic și de proporții uriașe, iar eu sunt doar o persoană. Și chiar vreau să fac tot ce-mi stă în putință pentru a-i continua treaba. Cea mai mare lecție pe care ne-a dat-o mie, fraților mei și verișorilor noștri este aceea de a ne folosi de toate abilitățile noastre pentru a-i ajuta pe alții. Dumnezeu știe că ea s-a folosit de tot ce a avut pentru a obține rezultate”, a declarat nepoata lui Tayllor într-un interviu pentru The Telegraph.

Wilding a mai spus că bunica sa și-a trăit tot timpul viața la maxim și nu era pregătită să moară, mai ales că știa că mai are treabă de făcut.

Chiar dacă Elizabeth Taylor nu le-a cerut niciodată nepoților ei să se ocupe de ceea ce ea începuse, Wilding s-a angajat să împlinească visul bunicii ei: răspândirea conștientizării și găsirea unui remediu pentru SIDA.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO