fbpx

Căutare

Share this article

În diferite momente ale vieții sau în anumite situații, cu toții ne putem confrunta cu gânduri anxioase. Acestea se referă la un viitor incontrolabil, impredictibil, de cele mai multe ori vizualizat printr-un filtru negativ. Uneori ajungem să alunecăm pe această pantă a anxietății în care uităm cu desăvârșire de faptul că ceea ce există în mintea noastră nu reprezintă neapărat realitatea.

Situații anxioase, gânduri anxioase

Ne putem confrunta cu gânduri anxioase atunci când situația de viață pune o presiune asupra noastră, la care răspundem prin neliniște „Mâine am examen…”. Astfel de gânduri sunt deseori ținute sub control, respectiv teama de examinare va fi dublată de curajul expunerii la situația respectivă, cu asumarea rezultatului, indiferent de natura lui. Poate fi chiar o doză de stres care încurajează performanța (Legea Yerkes–Dodson).

Desigur, cu cât suntem mai pregătiți, cu atât devine mai predictibil rezultatul. Uneori însă, chiar și pregătiți fiind ne putem subevalua, iar anxietatea poate avea o manifestare mai intensă.

Asemănător în ziua nunții, presiunea pe care o resimțim ca lucrurile să decurgă conform planurilor sau așteptărilor noastre, ne poate adăuga anxietate. La fel și nașterea unui copil sau schimbarea locului de muncă ori a orașului în care locuim.

Citește și: Anxietatea la adolescenți. Cum recunoști simptomele, din ce cauză apare și cum se tratează. Sfatul psihologului

Observarea gândurilor anxioase

De regulă, noile începuturi aduc și anxietate pornită din necunoscut (lipsa informațiilor suficiente și a experienței în situația respectivă). Dar astfel de situații se reglează în momentul în care alegem să trecem prin ele, să ne confruntăm cu ceea ce ne provoacă anxietate, observând, deseori, că situația în sine nu a fost pe cât de dificilă ne-am imaginat-o anterior.

Ca un exercițiu, putem da o notă de la 0 la 10 unei situații viitoare care ne provoacă gânduri anxioase. Ulterior trecerii prin situație, putem să o notăm tot de la 0 la 10 în privința anxietății/dificultății resimțite. Este un mod de a ne demonstra singuri că anticipările noastre care tind să fie catastrofale, sunt de multe ori exagerate.

De la gânduri anxioase la anxietate generalizată

Vorbim despre anxietate generalizată atunci când trăim într-o neliniște continuă, exagerată, incontrolabilă și neîntemeiată. Dacă în primul caz situația cu care urma să ne confruntăm ne provoca gânduri anxioase, în acest caz generăm gânduri anxioase cu privire la o multitudine de scenarii posibile care vizează, de cele mai multe ori: familia, profesia, banii și sănătatea.

Un prim mesaj util este: „Chiar dacă orice este posibil, nu înseamnă că este și probabil.”

„Ajunsesem să îmi terorizez copiii, cu cele mai bune intenții față de sănătatea și bunăstarea lor. Voiam să îi știu în siguranță, dar mai aveam puțin și îi izolam într-un glob de sticlă, sub permanenta mea supraveghere. Am un băiat de 13 ani și o fată de 17. Dacă plecau la școală singuri, le spuneam să mă sune sau să dea mesaj când ajung. La fel în pauze, să mă anunțe că sunt bine. La fel când porneau spre casă, ca să pot estima timpul până ajung și intervin dacă apare vreo întârziere.

Îmi era constant teamă să nu li se întâmple ceva rău. Când am ajuns să fac o criză de nervi că fiica mea a rămas la povești în curtea școlii cu câteva colege și avea telefonul rămas pe modul silențios de la ore… am știut că am nevoie de ajutor și am început psihoterapia,” povestește Carmen, o mamă în vârstă de 44 de ani din București.


Continuarea articolului, AICI

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO