Alimente care combat anxietatea - LIFE.ro
Mergi la conținut

Alimente care combat anxietatea

Share this article

Există alimente care combat anxietatea? Ei bine, da. Anxietatea este o problemă des întâlnită la mulți oameni, o tulburare caracterizată de starea de îngrijorare constantă, de nervozitate și uneori este relaționată cu o sănătate precară a creierului. Adesea tratamentul anxietății este medicamentos însă, pe lângă asta, mai există unele strategii ce pot ajuta la reducerea simptomelor anxietății. Una dintre strategii este alimentația, motiv pentru care am alcătuit o listă cu cele mai bune șase alimente care combat anxietatea.

Alimente care combat anxietatea: somonul

Somonul conține elemente nutritive ce promovează sănătatea creierului, cum ar fi vitamina D și acizii grași omega 3 ce includ Acid cicosapentaenoic (EPA) și acid docosahexaenoic (DHA).

Citește și:

Cinci alimente care te fac să te simţi mai fericit

EPA și DHA ajută la reglarea neurotransmițătorilor dopamină și serotonină, ce au proprietăți de calmare și relaxare.

În plus, studiile arată că acești acizi grași pot reduce inflamația și pot preveni disfuncțiile celulelor creierului care duc la dezvoltarea unor tulburări mentale precum anxietatea. Consumul unei cantități adecvate de EPA și DHA poate promova, de asemenea, capacitatea creierului de a se adapta la schimbări, permițându-ți să gestionezi mai bine factorii de stres care declanșează simptome de anxietate.

S-au făcut studii legate de vitamina D și s-a concluzionat că aceasta poate avea efect calmant asupra neurotransmițătorilor. Chiar și două porții de somon pe săptămână pot fi suficiente pentru a ajuta la combaterea efectelor anxietății.

Foto: iStock

Alimente care combat anxietatea: mușețelul

Mușețelul este o plantă care poate avea efecte extraordinare asupra simptomelor anxietății. Conține o cantitate generoasă de antioxidanți despre care s-a dovedit că ajută la reducerea inflamației, ceea ce ar putea scădea riscul de anxietate.

În urma unor studii, s-a descoperit că cei diagnosticați cu tulburare de anxietate generalizată (GAD) au experimentat o reducere semnificativ mai mare a simptomelor după consumul de extract de mușețel, comparativ cu cei care nu s-au folosit de această plantă.

Chiar dacă aceste studii sună promițător, majoritatea s-au axat pe extractul de mușețel. Astfel, este nevoie de și mai multe studii care să analizeze ceaiul de mușețel, cel mai des utilizat.

Foto: iStock

Alimente care combat anxietatea: turmericul

Turmericul este un condiment ce conține curcumină, un component studiat pentru rolul său în promovarea sănătății cerebrale și prevenirea tulburărilor de anxietate.

Studiile au arătat că această substanță, curcumina, poate amplifica nivelul acidului omega 3, DHA, în creier, ajutând organismul să-l sintetizeze mai eficient.

În cadrul unui studiu efectuat pe șoareci s-a demonstrat că 20 de grame/kg de curcumină produce efecte semnificative anti anxietate.

Curcumina mai are, de asemenea, și proprietăți antioxidante și antiinflamatoare despre care se știe că previn leziunile la nivelul celulelor cerebrale. În plus, consumul de curcumină ajută la creșterea nivelului antioxidanților din sânge care este destul de scăzut la persoanele diagnosticate cu anxietate.

Foto: iStock

Alimente care combat anxietatea: ciocolata neagră

Ciocolata neagră pare că este un aliment miraculous ce luptă și împotriva anxietății. Aceasta conține flavonoide, antioxidanți benefici pentru funcțiile crerebrale.

Flavonoidele ajută la o mai bună circulație sanguină către creier și promovează abilitatea acestuia de a se adapta la situații stresante. Aceste efecte îți vor permite să te adaptezi mai bine la situațiile stresante ce pot duce la anxietate sau la alte tulburări de stare.

Unele cercetări sugerează că rolul ciocolatei negre în sănătatea cerebrală este dat doar de gustul ei, un gust reconfortant pentru cei cu tulburări de dispoziție.

În cadrul unui studiu, cei care au consumat ciocolată neagră de două ori pe zi, timp de două săptămâni, au înregistrat un nivel mai mic al hormonilor care în mod normal sunt asociați cu anxietatea.

Consumul de ciocolată neagră s-a demonstrat că ajută la creșterea nivelului de serotonină, ce reduce stresul care conduce la anxietate. Însă, trebuie reținut că un consum mare de ciocolată neagră înseamnă un aport caloric mare.

Foto: iStock

Alimente care combat anxietatea: iaurtul

Dacă suferi de anxietate, iaurtul este un aliment foarte bun pe care trebuie să-l incluzi în dieta ta. Probioticele, adică bacteriile sănătoase ce se găsesc în iaurt pot îmbunătăți anumite aspecte ale stării de bine, inclusiv sănătatea mintală.

Studiile au arătat că acele alimente care conțin probiotice, precum iaurtul, pot promova sănătatea mintală și funcționarea optimă a creierului prin inhibarea radicalilor liberi și a neurotoxinelor care afectează țesutul nervos al creierului și conduc către anxietate.

Este important de subliniat că nu toate tipurile de iaurt conțin probiotice, așa că verifică eticheta și pentru a te bucura de efectele pozitive ale acestor bacterii, alege acele iaurturi care au listat pe etichetă culturi active vii.

Foto: iStock

Alimente care combat anxietatea: ceaiul verde

Ceaiul verde conține L-teanina, un aminoacid despre care s-a stabilit că are efecte pozitive asupra sănătății creierului și reducerii anxietății.

Conform unui studiu, cei care au consumat băuturi cu conținut de L-teanina, au înregistrat o scădere a nivelului de cortisol, un hormon al stresului relaționat cu anxietatea.

În plus, ceaiul verde conține un alt antioxidant (EGCG) care promovează sănătatea creierului.

De menționat mai este faptul că majoritatea studiilor au fost făcute pe animale, în laborator.

Foto: iStock

Alte alimente care combat anxietatea: carnea de curcan, bananele, ovăzul (acestea conțin un aminoacid ce se transformă în organism în serotonină), ouăle, carnea și lactatele (pentru conținutul lor de aminoacizi esențiali ce produc dopamină și serotonină), semințele de chia (pentru conținutul mare de acizi grași omega 3), citrice și ardei (datorită cantității de vitamina C ce are proprietăți antioxidante și reduce inflamația), migdalele și coacăzele.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora