fbpx

Căutare

Share this article

Din vară nu a mai rămas atât de mult, însă temperaturile ridicate se încăpăţânează să-şi mai facă de cap pe continentul nostru, aşa că ar fi bine să fim prieteni cu căldura încă o vreme. Iar asta înseamnă, nu doar să te bucuri de atmosfera de vacanţă, să te răcoreşti în apa unei piscine sau în valurile mării, nu înseamnă doar să te îmbraci comod, preferabil în haine cât mai răcoroase şi în culori cât mai pastelate. Ci şi să fii atent la câtă apă bei şi ce alimente consumi. Căci, e bine de ştiut, în sezonul cald e ideal să consumi alimentele cu conţinut cât mai ridicat de apă. Castraveţii – care conţin 95% apă – sunt, din acest punct de vedere, o alegere excelentă. Dar nu sunt singurele alimente bogate în apă care te ajută să simţi răcoare pe timp de căldură, din această categorie mai făcând parte şi: căpşunile, pepenii verzi, dovleceii, ananasul, mango, ardeii verzi, portocalele, salata iceberg, ţelina. 
Aşa că, dacă până acum credeai că îngheţata este unul din acele alimente care te răcoresc zdravăn, află că dimpotrivă aceasta sporeşte de fapt procesul de încălzire al organismului.
Potrivit cercetătorului Peter Poortvliet de la Universitatea din Queensland, organismele noastre generează căldură atunci când încearcă să digere îngheţată şi alte alimente similare.

„Deşi ar putea părea logic că introducerea în stomac a unui aliment rece, cum ar fi îngheţată, ar trebui să contribuie la reducerea temperaturii, efectul său iniţial de răcire este înlocuit rapid de căldura generată de procesele digestive necesare pentru a descompune substanţele nutritive din îngheţată”, spune acesta citat de The Independent.

„Sfatul meu ca dietetician ar fi să te hidratezi cu apă rece”, spune şi dieteticianul Nichola Ludlam-Raine, care ne sfătuieşte să ţinem în permanenţă o cană cu apă rece la frigider. Dacă nu ne place apa răcită cu gheaţă, aceeaşi Ludlam-Raine ne sfătuieşte să adăugăm în apă castraveţi sau mentă pentru a-i da aromă sau să adăugăm cuburi de gheaţă care conţin bucăţi de lămâie sau căpşuni. ”Sunt atât de uşor de făcut şi este o idee grozavă şi pentru petreceri (eu folosesc struguri îngheţaţi pentru a răci vin alb sau vin roşu!)”, mărturiseşte ea.

La fel, deşi o bere au un vin rece pare calea perfectă spre răcorire, consumul de alcool nu ne ajută cu nimic pe timp de căldură, pentru simplul motiv că băuturile sunt foarte dezhidratante. În aceeaşi categorie intră şi cafeaua, dar aceasta nu mai e chiar atât de rea dacă o serveşti cu gheaţă. Şi tot Ludlam-Raine ne recomandă să ne preparăm singuri o astfel de cafea, în loc să ne cumpărăm una scumpă: „Adăugaţi cuburi de gheaţă într-un pahar şi turnaţi laptele, pe care-l amestecaţi cu o linguriţă de cafea. Îmi place să adaug şi o doză de sirop fără zahăr!”, mătrturiseşte aceasta.

La fel de hidrataţi veţi rămâne şi dacă amestecaţi fructe cu apă pentru un suc răcoritor sau iaurt cu fructe pe care să le îngheţaţi apoi pentru a face gustări delicioase.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO